Ενημέρωση για την απόφαση του Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ με πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα

Ενημέρωση για την απόφαση του Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ με πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, ο κ. Κόνσολας προσκάλεσε τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κα. Αθηνά Καλύβα, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές, τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των φορέων των νησιών για το περιεχόμενο και το πεδίο εφαρμογής της απόφασης του Εcofin.

Η απόφαση αυτή, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει στην καθιέρωση, σε μόνιμη βάση, ειδικών μειωμένων έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και να επιβάλλει μειωμένους συντελεστές σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά.

Η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών για την ενημέρωση της Βουλής και των φορέων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00, στη Βουλή.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Είχα τονίσει, εδώ και δύο χρόνια, ότι δεν είναι χαμένη υπόθεση το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Υπήρχε και μια σειρά ευκαιριών που διανοίγονταν, όπως το άνοιγμα της συζήτησης

στην Ε.Ε. για τους συντελεστές ΦΠΑ αλλά και στέρεων επιχειρημάτων που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε συνάντηση που πραγματοποίησα με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Η συζήτηση που άνοιξε στην Ευρώπη για να δοθεί το δικαίωμα σε χώρες-μέλη να επιβάλλουν μηδενικούς ή μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα είδη ή υπηρεσίες, ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να βάλουμε στην ατζέντα των συζητήσεων το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.

Η ευκαιρία αυτή αξιοποιήθηκε στο έπακρο από την κυβέρνηση μετά από συνεχή και συνεπή διαπραγμάτευση και διεκδίκηση.

Γιατί στην Ευρώπη συζητάς και διεκδικείς με επιχειρήματα και όχι με πυροτεχνήματα».