Κόντρα για το Κονάκι ανάμεσα στον Μ. Τσέρκη και τη δημοτική αρχή της Καρπάθου

Κόντρα για το Κονάκι ανάμεσα στον Μ. Τσέρκη και τη δημοτική αρχή της Καρπάθου

Ιστορική μέρα για την Κάρπαθο η Κυριακή, 17 Απριλίου 2022, αφού έπειτα από 12 χρόνια κωλυσιεργίας και αδιανόητων καθυστερήσεων εγκαινιάστηκε το κτήριο πολιτισμού στην καρδιά της Καρπάθου.

Το «κονάκι» θα αποτελέσει το παρόν και το μέλλον των πολιτιστικών δράσεων του νησιού και είναι σίγουρο ότι έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο. Ωστόσο υπάρχει αμφισβήτηση για την παραλαβή του. Φήμες διαρρέουν δεξιά κι αριστερά ότι «άνοιξε στα βιαστικά και δίχως χαρτιά» έχουν άδικο;  Γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία;

Μιλήσαμε με τον νομικό σύμβουλο του δήμου Καρπάθου, κ. Ιωάννη Χριστοδουλάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τον εργολάβο, το κτήριο πέρασε κανονικά στα χέρια του δήμου, το έγγραφο έχει όλες τις υπογραφές των τεσσάρων μελών της επιτροπής. «Έχει συνταχθεί το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής από την επιτροπή, έχει κοινοποιηθεί στον ανάδοχο, αυτός αμφισβήτησε τις ελλείψεις, η υπόθεση εκδικάστηκε. Ο ανάδοχος ήταν παρόν και στην παραλαβή δεν την αμφισβήτησε. Οι ενστάσεις του ήταν οικονομικού αντικειμένου και θα κριθούν στα δικαστήρια. Αυτό δεν αφορά τη χρήση».

Ωστόσο ο δημοτικό σύμβουλος Μανώλης Τσέρκης επιμένει στις θέσεις του και αποσαφηνίζει λεπτομέρειες από όσα έχει υποστηρίξει το τελευταίο τρίμηνο.

Μας λέει λοιπόν ότι «δεν είπα ότι το Κονάκι δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Καρπάθου, ούτε ότι δεν παραλήφθηκε, αν και δεν έχω δει τα επίσημα χαρτιά που ζητάω πολλούς μήνες. Φωνάζω για το γεγονός ότι το Κονάκι παραλήφθηκε από μια επιτροπή από μέλη εκτός δημοτικού συμβουλίου και το σημαντικότερο παρελήφθη ατελείωτο. Να σας το ξαναπώ, το πήραν από τον εργολάβο ημιτελές. Λείπουν πρίζες, βαψίματα, μηχανήματα αλλά και το πιο σοβαρό δεν έχει πόρτα εξόδου κινδύνου η αίθουσα συνεδριάσεων.

Τι θα γίνει εάν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι και είναι γεμάτο κόσμο και χωρά 80 άτομα;

Η δημοτική αρχή Καρπάθου πήρε το κτήριο και το άνοιξε χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες της ολοκλήρωσης του. Επειδή εγώ είμαι Πηγαδιώτης κι από παιδί παίζω τριγύρω από το Κονάκ,ι να σας πω ότι πρώτος εγώ θέλω να ανοίξει το κτήριο. Πρώτος εγώ, θα χειροκροτήσω για το άνοιγμα του, αλλά με προυπόθεση την ασφάλεια και με αυτά τα πράγματα δεν κάνουμε πολιτική ούτε πάμε βιαστικά σε εγκαίνια».

Συνοψίζοντας ο κ. Τσέρκης θέτει τα εξής ερωτήματα:

 «Τι γίνεται με την έξοδο κίνδυνου; Υπάρχει δεύτερος διάδρομος στην αίθουσα του θεάτρου;

Τι γίνεται με τα συστήματα ψύξης-θέρμανσης;»

Όσο αφορά τις προσκλήσεις για τα εγκαίνια, ο κ. Τσέρκης αναφέρει «αυτές εκδόθηκαν δύο φορές! Σε καμία απ’ αυτές δεν έλεγαν ότι θα γίνουν εγκαίνια. Επίσης μας αναφέρει «το πρωτόκολλο παραλαβής είναι δημόσιο έγγραφο και απορώ γιατί, ενώ το έχω ζητήσει εγγράφως, μέχρι σήμερα δεν μου μου το έχουν χορηγήσει για να το δουν και οι συμπολίτες μας. Αλήθεια έγινε παραλαβή με υπογραφή εργολάβου;»

πηγή Καρπαθιακά Νέα