ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάστηκε η Επέτειος της ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑΣ στο ΦΟΙΝΙΚΙ

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάστηκε η Επέτειος της ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑΣ στο ΦΟΙΝΙΚΙ

Σύλλογος Απανταχού Αρκασιωτών Καρπάθου

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημονευση δέηση απο τον πατερ Σπυριδωνα και πατερ Μιχάηλ ! Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους που παρευρέθηκαν !

Το χρονικο της αναχώρησης της Ιμμακολατας έγινε από τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας Αρκασας κ. Εμμανουηλ Λαμπριδη !

Απο το ένδοξο ΦΟΙΝΙΚΙ, σηκωσε αγκυρα το “IMMACOLATA” με τους 7 ΗΡΩΕΣ:

ΜΙΧΑΗΛ ΠΙΤΤΑ ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΛΑΜΠΡΙΔΗ

ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΤΣΟΥΡΑΚΗ (Αρκασα),

ΚΟΣΜΑ ΛΑΖΑΡΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ (Πηγαδια)

ΣΟΦΟΚΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ (Μενετες) 

Οι 7 Ηρωες εντελως εθελοντικα , επιβιβαστηκαν με κινδυνο της ζωης τους, για να μεταφερουν το χαρμοσυνο μήνυμα ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ” στις συμμαχικες τοτε δυναμεις της Αλεξανδρειας στις 5-10-1944.

Για μέρες πάλευαν με τα κύματα, έφτασαν στην Αλεξάνδρεια όπου αφού φυλακίστηκαν μέχρι να εξακριβώσουν τα στοιχεία τους και τον σκοπό τους, ζήτησαν βοήθεια από την Ελληνική κυβέρνηση. Επέστρεψαν στις 17 Οκτωβρίου το 1944 με δύο Συμμαχικά Αντιτορπιλικά οπότε ανακηρυχτηκε επίσημα η Απελευθέρωση της ΚΑΡΠΑΘΟΥ !!!!

ΖΗΤΩ Η ΚΑΡΠΑΘΟΣ!!

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 7 ΗΡΩΩΝ και των υπολοίπων ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ από όλα τα χωριά !!!!,,

Ακολούθησε η απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αρκασας ! Όλα τα παιδάκια ήταν υπέροχα !!!!!!!!!!

Μετά τραγούδησαν το πολύ συγκινητικό τραγούδι της Ιμμακολατας , σε στίχους Εμμανουηλ Λαμπριδη ! Τα παιδιά συνόδευσε με την λύρα του, ο Αντώνης Χαροκοπος και με το λαουτο του ο Κώστας Λαμπρίδης !

Κυριες και 2 κύριοι Αρκασιωτες , ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χορεψαν τον Καρπαθικο και την σούστα μας και σκόρπισαν το κεφη παντού !

Σιγή ενός λεπτού, ο Εθνικός μας ύμνος και κεράσματα από πολλούς χωριανούς και συλλόγους ! Μέσα σε αυτους και ο δικος μας συλλογος !

Χρονια πολλά και ελεύθερα !!!!

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944!

Να υπενθυμίσουμε ότι ο φετινός εορτασμός, λόγω των εκλογών, μετατέθηκε 2 ημέρες νωρίτερα.

6.10.2023
Καρπαθιακά Νέα