Λίστα με απουσίες στην Αποκεντρωμένη "καίει" δημοτικούς συμβούλους της Καρπάθου

Λίστα με απουσίες στην Αποκεντρωμένη "καίει" δημοτικούς συμβούλους της Καρπάθου

 

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καρπάθου, κ. Μιχάλης Μανωλάκης, επιβεβαιώνει στα Καρπαθιακά Νέα ότι τελικά εστάλει πίνακας, με ονόματα δημοτικών συμβούλων με τις απουσίες, που έχουν κάνει από τα δημοτικά συμβούλια. Ο κ. Μανωλάκης δεν ήθελε να παρουσιάσει περισσότερα  στοιχεία για το θέμα, καθώς κατά την άποψή του, το θέμα είναι λεπτό και αφορά δημοτικούς συμβούλους. Θα αποφασίσει σύμφωνα με τους νόμους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για τα επόμενα βήματα.

Να αναφέρουμε ότι για να παταχθεί το φαινόμενο της αναιτιολόγητης (κυρίως) απουσίας συμβούλων από τις συνεδριάσεις, το Υπουργείο ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, σε εγκύκλιο-οδηγό που εξέδωσε, υπενθυμίζει τα εξής:

«…η μη εκτέλεση των υποχρεώσεων του εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου, μπορεί να του επιφέρει την ποινή της αργίας ή ακόμα και της έκπτωσης. Έτσι,ενδεικτικά ένας δημοτικός σύμβουλος: Δεν μπορεί να απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου.

Δημοτικός σύμβουλος που είναι Αντιδήμαρχος δεν επιτρέπεται να απουσιάσει περισσότερο από τριάντα (30) ημέρες συνολικά κάθε χρόνο, χωρίς άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απουσία αυτή μπορεί να παρατείνεται για εξαιρετικούς λόγους έως τρεις (3) μήνες,με άδεια του συμβουλίου»

Το θέμα της απουσίας δημοτικών συμβούλων του Δήμου Καρπάθου είχε αρχίσει να φαίνεται από τον περασμένο Νοέμβριο και την εκλογή του κ. Μανωλάκη στη θέση του Προέδρου, αφού με δική του απόφαση επιλέχθηκε το να γίνονται δια ζώσης τα Δημοτικά Συμβούλια. Μέχρι τότε, λόγω Κορονοϊού, δεν υπήρχε θέμα αφού οι Σύμβουλοι έμπαιναν στο δίκτυο, από τους χώρους που επέλεγαν, έτσι κανείς δε γνώριζε αν βρίσκονται στην Κάρπαθο ή σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.

Από  ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που φτάνουν στα Καρπαθιακά Νέα, δεν πρόκειται για 1 ή 2, αλλά για 8 δημοτικούς συμβούλους! Στην λίστα φαίνεται να έχουν απουσίες κι έτσι να καλείται η Αποκεντρωμένη να δώσει λύση στο θέμα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει περίπτωση δημοτικού συμβούλου με περισσότερες από  15 απουσίες!

Κάποιοι, μέσα από τη διοίκηση του Δήμου, υποστηρίζουν ότι με τον διχασμό και την κατάσταση που επικρατεί μέσα στον δήμο Καρπάθου η Αποκεντρωμένη διοίκηση θα αποφύγει να εφαρμόσει τον Νόμο και θα προχωρήσει μόνο σε συστάσεις. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο αν όντως κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν παραβεί τους κανόνες;  Ακόμη κι έτσι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και να δούμε ολοκληρωμένες και σε πλήρη σύνθεση Συνεδριάσεις; Αλήθεια αν είχαν άλλες υποχρεώσεις γιατί δεν παραιτήθηκαν;

Από την άλλη υπάρχει σοβαρό θέμα, εγκυρότητας και αξιοπιστίας, προς όλους εκείνους που ενώ έκαναν αγώνα για να εκλεγούν στην πορεία εγκαταλείπουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το ταλαίπωρο “καράβι” που λέγεται Δήμος Καρπάθου. Μάλιστα φήμες κυκλοφορούν,  για κάποιους από αυτούς, ότι έχουν στο μυαλό να ξαναβάλουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές! 

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Καρπάθου καθώς και όλα τα μέλη του δημοτικού Συμβουλίου είναι εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα στην τοπική κοινωνία.

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα