Η νέα ανθρωπογεωγραφία των εκλογών της πολιτικής ελίτ θα έχει αντίκρυσμα στην άρση (κάθαρση) του αγόνου των νησιών μας;

Η νέα ανθρωπογεωγραφία των εκλογών της πολιτικής ελίτ θα έχει αντίκρυσμα στην άρση (κάθαρση) του αγόνου των νησιών μας;

 

Του επιστημονικού συνεργάτη του Ι.Λ.Π.Κ. του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μάκη Ρήγα-Ρηγοπούλη

Θέλουμε, δεν θέλουμε οι  οποιεσδήποτε εκλογές και ειδικά οι εθνικές θα μπορούσαν να είναι η σωτήρια  αφετηρία.

Η Κεντρική Διοίκηση (Κ.Δ.) είναι η μοναδική στο λύσαι και στο δέσαι, έχει το μαχαίρι και το πεπόνι..  που θα μπορούσε να  διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα, που έχουν συσσωρευθεί διαχρονικά, δυστυχώς ουκ ολίγα, στα άγονα Νησιά-Δήμους-Χωριά μας.

Μα, 90 χρόνια άγονα, παρά μία χρονιά, από την Απελευθέρωσή τους, στην “αγκαλιά” της μητέρας ελληνικής πολιτείας, ειδικότερα από εποχής των νέων “Καποδιστριακών αυτοδιοικητικών θεσμών”; μέχρι τότε με ντόπιες παραγωγές, τα πάντα εξαρτώμενα από την σθεναρά τοπική αυτοδιοικητική δύναμη μέσα στα πόδια των χωριανών- ιθαγενών, κ.τ.λ., κάνε κι αλλιώς, με ισχυρή αλληλεγγύη, όλα έβαιναν ομαλά.

Η γενική αποκαθήλωση των άγονων χωριών μικρών και μεγάλων, τουλάχιστον, από ελάχιστους αυτοτελείς ζωτικούς πόρους και υπηρεσίες, τα άφησε χωρίς ανάσες ζωής. Πιστεύω, μαζί με άλλα “Καποδιστριακά παρατράγουδα”, π.χ., παραγωγές, σχολεία, γιατρό, συνθήκες διαβίωσης, κ.τ.λ. απετέλεσαν  το προσάναμα, που φουντώνει σε φωτιά για την “Μεγάλη Έξοδο” των οικογενειών από τις ξεχαρβαλωμένες κοινότητες προς τα ασφυκτικά, πλέον, αστικά κέντρα για να δούνε άσπρη μέρα.

Λέτε να φυσήξει, επί τέλους, νέος, ούριος άνεμος, με τις νέες εκλογές, μετά από την νέα θεσμική, άγονη νηνεμία απραξίας;

Μετεωρολόγοι δεν είμαστε αλλά αισιόδοξες υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, όπως πάντα.. Αλλά εκτός την αστικοκεντρική ελληνική πολιτεία, ήδη και η ίδια, ολόκληρη η Φύση είναι η μακροχρόνιος γεννεσιουργός αιτία εκατομμυρίων χρόνων, που δεν παίζει, είναι κολλημένη απέναντί μας..

Π.χ., η Κάρπαθος έτυχε να  κληρονομήσει διπλή, στάνταρ αναπηρία..  οι ανίατες της Φύσης, η μία έξω, η εξόριστη στην πιο ανατολική άκρη της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου.. η άλλη, η μέσα αναπηρία, ναι μεν οι άγριες ομορφιές είναι “πάντα” ελκυστικές αλλά και δύσκολες, δυσπρόσιτες, καθόσον την διασχίζει η ψηλότερη και η πιο μακρινή οροσειρά της Δωδεκανήσου, ολόκληρη, από το ένα άκρο μέχρι το άλλο.

Με άλλα λόγια, κόλλησε  ένας Καλλικρατικός Δήμος Καρπάθου με  3-4 αναπηρίες στην πλάτη του, δύο εξόριστες από την Φύση, η μία η έξω παραμεθόριος, μακριά από όλα τα αστικά, τροφοδοτικά, και διοικητικά κέντρα.. και η μέσα αναπηρία, οι εξόριστες κοινότητες-χωριά του, που εκτός πάνω-κάτω οι μόνιμοι κάτοικοι για όλες, ακόμη και για τις απλές ανάγκες τους.. και οι δημοτικοί υπάλληλοι για να διανύσουν τις δύσβατες διαδρομές, πήγαινε- έλα, πάει το μεροκάματο.. για να μπορέσουν να παράσχουν ακόμη και τα στοιχειώδη στα μεσαία χωριά Μεσοχώρι-Σπόα ή ακόμη χειρότερα στο άλλο άκρο, την Όλυμπο- Διαφάνι αλληλοεπιβαρύνουν τα Βόρεια-Μεσαία χωριά τα Νότια και τανάπαλιν..  και με τις “Καποδιστριακές και μνημονιακές” χρόνιες ελλείψεις προσωπικού, περισσότερα από 20 χρόνια, οι κάτοικοι σε όλα τα χωριά μένοντας ακάλυπτοι ακόμη και στα βασικά, εν έτει 21ου αιώνα, και βλέποντας, χωρίς αλλαγές, σκοτεινών οριζόντων συνέχεια, απού φύγει-φύγει.

Αυτό το διαρκές αλαλούμ συνεχίζεται παντού.. π.χ. μία Ρόδος, με περί τις 200 χιλιάδες κατοίκους, ένας Δήμος.. Μία Σάμος με περί τις 30 χιλιάδες κατοίκους δύο Δήμοι, κ.τ.λ. Δηλ. 15 χιλ. ο καθένας της Σάμου και ο Δήμος της Ρόδου 200!!

Μα, και το άλλο; Με την τρομερή δύναμη των ολυμπιτών μέσα στην Ρόδο και παντού  στα κέντρα των εξελίξεων, και επί πλέον βασίλισσα της Παράδοσης, το χωριό τους να μένει, διαχρονικά, αξεκρέμαστο;

Γι΄ αυτό, κάποιοι “καλόπιστοι” διερωτώνται, αν μία Ρόδος-Δήμος   αδυνατατεί να ανατρέψει τέτοιες πασιφανείς αδικίες εις βάρος του.. ή μία Κάρπαθος-Δήμος με τέτοιες ανυπέρβλητες αδυναμίες προς τις κοινότητές του, που τον συναποτελούν, μέχρι πότε άραγε μπορούν να περιμένουν;

Όμως, για τα άγονα νησιά και εξόριστα ένθεν και ένθεν, μέσα-έξω, τέτοιες ανωμαλίες-ακαταστασίες δεν έχουν πολλά περιθώρια να επιβιώνουν χωρίς νυστέρι από την πολιτεία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα νησιά  με πολυδιάστατες αυτοδυναμίες. Από την άλλη η Φύση ούτε βιά-ζεται, ούτε  αλλάζει, διαφορετικά όποτε την αγριεύουν, την βλέπουμε προ των ομματιών μας εκδικείται.. κλωτσάει και όποιο πάρει ο χάρος, με ακραίους καύσωνες, πλημμύρες, λιώσιμο πάγων, καταστροφές, κ.τ.λ.

Οπότε μόνον ο ανθρώπινος παράγοντας, η πολιτεία με ανακουφιστικά μέτρα, όλο το φάσμα με τις νέες τεχνολογίες, την ψηφιοποίηση, την τηλεϊατρική, τις συγκοινωνίες, με φορολογικά ασφαλιστικά, κίνητρα κ.τ.λ., θα μπορούσε να λειάνει τις αποστάσεις, τις απομονώσεις, τις ελλειπέστατες συνθήκες διαβίωσης, τις άμεσες τεχνολογικές αλλαγές του  παραγωγικού μοντέλου ΚΑΙ σε γεωργοκτηνοτροφία, αλιεία, ιχθυο- μυδιοκαλλιέργεια (Τρίστομο), λιμνοδεξαμενές, της αυτοδιοικητικής αναδιάρθρωσης,  κ.τ.λ. Αλλά, δυστυχώς, και οι ακτοπλοϊκές, αεροπορικές συγκοινωνίες και τα ισοδύναμα, ανεξέλεγκτες “στον δικό τους κόσμο”,  αλωνίζουν.

Ο ακατοίκητος πλέον οικισμός του Άργους με το παλιό ανεμόμυλο που βρίσκεται ψηλότερα.

Οι συγκοινωνίες, τα μοναδικά οξυγόνα στα νησιά μας, και επιχορηγούμενες και πιο ακριβές-απλησίαστες για μόνιμους κατοίκους, τουρίστες και προϊόντα και με τα καύσιμά τους μισοτιμής από πέρισυ!! Γι΄ αυτό αισθανόμαστε βαθιά την λύπη και την ανάγκη να αναδεικνύονται τέτοιες επείγουσες καταστάσεις.. όπως, επίσης, να ευχηθούμε από καρδιάς σε όλους τους εκλεγέντες βουλευτές, τώρα που έχουν λάβει την δύναμη από την ψήφο του λαού, θα χρειαστούν να πάρουν και την αφ΄ υψηλού θεία δύναμη για υγεία και επιτυχίες, ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟΙ.. για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις ολοέν αυξανόμενες προκλήσεις της Νέας Εποχής και των άμεσων, πολυπληθών αναγκών της κοινωνίας και των αγονονησιωτών, που προς το παρόν δεν φάνηκε να ξεδιπλωθεί από τους επαϊοντες οτιδήποτε συνολικό, που να τους αφορά, πέραν από κάποια αποσπασματικά σε ελάχιστα νησιά.

Εξάλλου και οι αξιότιμοι δωδεκανήσιοι πολιτικοί μας είναι γνώστες καλύτερα από όλους εμάς, αφού τα επισκέπτονται συχνά και ξέρουν  από πρώτο χέρι και έχουν υποστεί τις ίδιες χρόνιες, ανυπέρβλητες παθογένειες των άγονων νησιών-δήμων-χωριών.  Όμως, ανέκαθεν μέχρι τώρα, δυστυχώς, φάνηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κεντρικής κρατικής κομμα-κλατούρας και του δικού τους Γολγοθά, των κοινωνικών αναγκών της Περιφέρειας την Περιφέρεια, που γι΄ αυτό δύσκολα ξεκολλούν από την κατρακύλα.. τώρα, ίδωμεν εάν θα αλλάξουν την καταστροφική καθοδική τους πορεία.

Καλά δεν ακούνε ούτε τους οικείους τους πολιτικούς, ούτε τις κραυγές αγωνίας των αγονονησιωτών, δεν ακούνε, τουλάχιστον, ούτε τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία, τα εξειδικευμένα, έγκυρα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, κ.τ.λ., που κατατάσουν τα άγονα νησιά μας μέσα στα δημοφιλέστερα της Ελλάδας, ακόμη και της Ευρώπης, του πλανήτη.. Εδώ, Ελλάς Ελλήνων, αγονονησιωτών!

φωτογραφία Πωλ Βιτωρούλης, 27.1.203 Κάρπαθος

Γι΄ αυτό ανέκαθεν η έγνοια μας είναι οι ταπεινές μας απόψεις να ακούγονται και στους εκτός και πέρα αρμόδιους, για να ζυμώνεται πολιτική βούληση.. γι΄ αυτό αναγκαστικά μπαίνουμε πάλι στα βαθιά νερά, χωρίς να το επιθυμούμε.

Τώρα που καταλάγιασε ο αλεπάλληλος κουρνιαχτός των εκλογών είναι επόμενον να βγούνε κάποια πρώτα συμπεράσματα για ότι καλό θα μπορούσε να προκύψει και για τα δικά μας πιο απομονωμένα νησιά.  Γι΄ αυτό οι χαρές είναι ιδιαίτερες  για τους νησιώτες βουλευτές μας, και ειδικά με τους προικοδοτηθέντες με κρίσιμα υπουργικά  χαρτοφυλάκια, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, από τις Μενετές στο ΥΠΕΞ, τον Κώστα Κατσαφάδο, από την Όλυμπο στο Υφ. Προστασίας του Πολίτη.. αποτελούν το μοναδικό απαύγασμα διδύμου Υπουργών σε ολόκληρη την επικράτεια, από ένα μικρό νησί, σαν την Κάρπαθο..

Πιστεύουμε δεν είναι πρωτοτυπία.. η Κάρπαθος συνεχίζει να βγάζει σε άλλη πολύ μεγάλη διάσταση, ανάλογα την εποχή, τώρα πρωτομάστορες της πολιτικής, της διανόησης, της γνώσης- επιστήμης, του πολιτισμού- παράδοσης, των επιχειρήσεων.. όπως ήτανε σημαντικό τρίδυμο την προηγούμενη κυβέρνηση και με τον Μ. Κόνσολα, από την Όλυμπο, Υφ. Τουρισμού, από 9 Ιουλίου, 1919 μέχρι 4  Ιανουαρίου, 202, που μετά παρέμεινε Πρόεδρος της αρμοδιότερης Επιτροπής της Βουλής για την Ορεινή και Νησιωτική Πόλιτική.

Είναι να μην είναι ευτυχείς και υπερήφανοι όλοι οι  Δωδεκανήσιοι, που μαζί με τον Γιάννη Παππά από την Ρόδο, Υφ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΦ.Ν.Ν.Π.),  αποτελούν  την επιφανή τριάδα των  δωδεκανήσιων συμπατριωτών μας, που αναλαβαίνουν  ανώτεροι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης;

Η ανάθεση του (Υφ.Ν.Ν.Π.) στον πρωτεύσαντα σε ψήφους δωδεκανήσιο πολιτικό της Ν.Δ., Γ. Παππά,   φαίνεται να διαμηνύει ότι η Κυβέρνηση άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η μισή χώρα, η νησιωτική, μέχρι τώρα δεν συγκρίνεται, ούτε κατ΄ ελάχιστο, με την χερσαία που λαμβάνει ανέκαθεν την μεγίστη μερίδα του λέοντος στα πολύ μεγάλα έργα,  και ΓΕΝΙΚΑ.. Αλλά, κι εδώ, οι διαφορές είναι τεράστιες, μεταξύ των κοσμοπολίτικων τουριστικών μας θερέτρων, των παράκτιων “άγονων” ή και των άγονων μεσοπέλαγα αλλά μέσα σε κατευθειακές ακτοπλοϊκές γραμμές και μεταξύ όλων των άλλων μακρινών άγονων  μαζί και των παραμεθόριων, κ.τ.λ..

Δηλαδή, οι διαφορές όλων τούτων των νησιών, μεταξύ Γης και Ουρανού. Άρα, απαιτείται όλους διόλου πολύ διαφορετική η ολιστική τους αντιμετώπιση σε κίνητρα, αρωγές, κ.τ.λ. Γι΄ αυτό χρειάζεται συνολικό μεν, ξεχωριστό δε για κάθε συστάδα νησιών, στρατηγικό πλαίσιο για το αρχέγονο λίκνο του ελληνικού πολιτισμού, το Αιγαίο. Και χωρίς Τείχος του Αιγαίου (δημογραφικό-συνθήκες διαβίωσης-αυτοδιοικητικές, κατ΄ελάχιστον  υπέρ των χωριών αναπροσαρμογές ειδάλλως ερημοποίηση, αντισταθμιστικά- οικονομικά- φορολογικά- ασφαλιστικά- παραγωγικά, κ.τ.λ. κίνητρα),   καθόσον παραμένει ο εθνικός κρυφός αλλά ανεκμετάλευτος, ανταποδοτικός θησαυρός.  Αλλά δεν μπορούμε να το κρύψουμε, άλλωστε.. η λαμπρή καταγωγή του δικού μας Γιώργου Γεραπετρίτη τιμά τα μέγιστα και δοξάζει ιδιαίτερα το χωριό  μας τις Μενετές, το νησί μας την Κάρπαθο, τα Δωδεκάνησά μας.. παντρεμένος με την αγαπημένη του γυναίκα την Αλεξάνδρα Γουρζή, δικηγόρο, έχουν δύο παιδιά.

Έχει τιμήσει διαχρονικά υψηλές θέσεις ευθύνης τόσο στον δημόσιο τομέα από Πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου,    σύμβουλος του ιδίου ΥΠΕΞ, κ.τ.λ.,  μέχρι και στην παρά τω Πρωθυπουργώ του Κ. Μητσοτάκη, Υπουργού Επικρατείας.. όσο και διευθυντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα σε μεγάλες εταιρίες.

Οι μέχρι τώρα επιτυχείς ευρείας γκάμας δραστηριότητές του προοιωνίζουν, και το ευχόμαστε ολόψυχα, ευοίωνα αποτελέσματα τόσο στα μείζωνα εθνικά μας θέματα, όσο και, όπως πάντα, στο αμέριστο πατριωτικό του ενδιαφέρον για τα τοπικά μας ακριτικά πράγματα, που τώρα πλέον αποτελούν εσαεί και αυτά αναπόσπαστο μέρος της απειλούμενης εθνικής νησιωτικής μας περίμετρου.

Το ενδιαφέρον του Γ.Γ. για να μπορεί να έχει, όμως, αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί  στο σύνολό του από τις μελετητικές προσεγγίσεις-διαθέσεις των δημοτικών μας αρχόντων των τωρινών, που κατά τις προβλέψεις τους, αποφέρουν περί τα 35 εκατ. ευρώ για διάφορα έργα  και μόνον περί τα 115 σε ολόκληρο τον μεγάλο Δήμο του Πειραιά!  Και  εντός ολίγου η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτάται πλέον από την άρτια οργάνωση-στελέχωση του επόμενου νέου Δήμου, σύμφωνα και με τις νέες απαιτήσεις της Ε.Ε.

Από την άλλη, όσο αφορά την αχόρταγη γειτόνισα Τουρκία, θεωρούμε,  θα ήτανε πρόσφορο και χρυσή ευκαιρία να μην αφεθούν και τόσα πολλά ανοιχτά μέτωπα που ανοίγει συνέχεια αλλά να κλείσουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου.. τόσο για τις επόμενες γενιές, όσο και για τα διεκδικούμενα Δωδεκάνησά  μας, που τα αφήνει να αιωρούνται, έχοντάς τα ενταγμένα, έστω “ψυχολογικά”, μέσα στην “Γαλάζια Πατρίδα της”.

Και πολλά περισσότερα που μόνον ο Γ. Γεραπετρίτης μπορεί να γνωρίζει με τις άριστες γνώσεις και εμπειρίες του και ο μόνος που μπορεί να φέρει εις πέρας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, όπως πάντα, στις πλέον επικίνδυνες αποστολές του. Ορισμένοι θα θέλανε να τον ξεγράψουν με την  υποτιθέμενη αποχώρησή του από την πολιτική ζωή της χώρας και κατά την μη ένταξή του στον εκλογικό αγώνα, καθόσον είχε αναλάβει κρίσιμες αποστολές (Τέμπη, κ.τ.λ.).

Το ξαφνικό κάλεσμα του Γ. Γεραπετρίτη από τον Πρωθυπουργό ξανά πίσω στο πιο  σπουδαίο πόστο του ΥΠΕΞ από την μία συνιστά παραδοχή αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου και για τα νησιά μας τοπικός σωτήρας.. από την άλλη αφού συνιστά αυταπόδεικτης σημασία, για να μην έχουν να   λένε περί τοπικιστικών μας υπερβολών. Η αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών από επίπεδον πρέσβεων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών φαίνεται η απόλυτη εμπιστοσύνη που έχει ο Πρωθυπουργός, διαχρονικά, παρότι προέρχεται και από το ΠΑΣΟΚ, στο πρόσωπο του Γ. Γεραπετρίτη.

Επειδή, άρχισαν πάλι τα τύμπανα περί ενδοτισμού από τον Γ. Γεραπετρίτη θα πρέπει να γνωρίζουν οι λασπολόγοι ότι  κατάγεται από την Κάρπαθο, νησί που πρωταγωνίστησε στα Δωδεκάνησα, στην τελευταία Ελληνική Επαναστάση της 5ης Οκτωβρίου, 1944, στην Αγία Λαύρα των Μενετών. Και να μην ξεχνούν τις σημαντικές πατρικές- οικογενειακές του καταβολές-παρακαταθήκες,  αθάνατους πατέρα Βάσο, τελώνη, και παππού του Μ. Αλεξιάδη, δάσκαλο.. όπως οι πρόγονοί του υπήρξανε από τους πρωταγωνιστές στην Επανάσταση  των Μενετών και της Καρπάθου, έτσι με την άδολη αγωνιστικότητά του θα συνεχίζει επάξια τα Εθνικά μας Δίκαια, διαψεύδοντας  τους συκοφάντες του οικτρά.. όπως και οι ικανότατοι αδελφοί του Λάκης και Μηνάς μεσουρανούν, καθένας στην τέχνη και στο λειτούργημά του, ηθοποιός και καθηγητής αντίστοιχα. Όλη αυτή η απο(γ)υρία στα πάτρια εδάφη για να ξεχαρμανιάσουμε με τα παρά(δ)ικα..

Θεωρούμε, ότι ο Πρωθυπουργός δια των νέων Υπουργού και Υφυπουργού Ν.&Ν.Π. δίδεται χώρος στους νέους επικεφαλείς να αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας τα μέχρι τώρα αδύνατα.. Κατ΄ευτυχή συγκυρία, όλο αυτό το διάστημα καταπιανόναστε διεξοδικά με σειρά άρθρων για τα άγονα, ακριτικά μας νησιά, οπότε δεν χρήζουν γενικής  επανάληψης..

Γι΄ αυτό, σε μας απομένει να επαναλάβουμε συνοπτικά ελάχιστα κρίσιμα: Με την Νησιωτικότητα νομοθετημένη τόσο από την Ε.Ε., όσο και από το Ελληνικό Σύνταγμα, μπορεί να αποδειχθεί το “Μάννα εξ Ουρανού” και για τα άγονα νησιά μας, με την ανάληψη του μεγίστου μέρους των ευθυνών, πόρων, κινήτρων, εκσυγχρονιστικών μέσων, τεχνογνωσίας, κ.τ.λ.. Μάλιστα η Κ.Δ. πράτει ακριβώς τα αντίθετα εντάσοντας τα άγονα νησιά μέσα σε πλουσιότερη Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, εισπράτοντας τις πιο ελάχιστες χρηματοδοτήσεις!!

Και να μην ξεχνάμε τον από μέρους της ελληνικής πολιτείας  παραλληλισμό.. ότι, όπως, η Ε.Ε. βάζει σε προτεραιότητα τις πιο αναγκαιομένες-φτωχότερες χώρες της με τις παροχές περισσότερων επιχορηγούμενων πόρων, κινήτρων, κ.τ.λ. έτσι, επιτέλους, και η ελληνική πολιτεία να επιδείξει την ίδια, τουλάχιστον, “γερμανική, κ.τ.λ. στοργή και αλληλεγγύη”, με την δίκαιη ανακατανομή όλων όσων απαιτούνται  για μία βιώσιμη ανάπτυξη των πλέον αδικηθέντων μέχρι τώρα άγονων νησιών μας. Γι΄ αυτές τις ανισοβαρείς επιμιξίες  πιστεύουμε η μόνη σωτηρία φαίνεται να είναι ο διαχωρισμός όλων των άγονων νησιών-Δήμων από τα υπόλοιπα μεγάλα αυτοδύναμα νησιά σε μία ΠΟΛΥ-ΑΓΟΝΟ-ΝΗΣΙΑΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (Π.ΑΓ.Ν.Π.), για να μην αλληλοεπιβαρύνονται με φορτία ασήκωτα σε σημεία παράλυσης και των δύο αντίρροπων μερών.. η οποία Π.ΑΓ.Ν.Π., όπως “οι ανάπηροι” να τυγχάνουν ειδικής μέριμνας, μέσω των ανάλογων υπουργείων και της λοιπής κρατικής μηχανής με καθολικές χρηματοδοτήσεις από προγράμματα Νησιωτικότητας μέσω της Ε.Ε.. χωρίς να θεωρούνται σε καμία περίπτωση χαρισματικές.

Παράλληλα, από την άλλη,  και όλοι οι παλαιοί και οι νέοι νησιώτες πολιτευτές αιτούνται με υπερβατική διάθεση να ενώσουν τις δικές τους δυνάμεις με τις τοπικές για να  μπορέσουν να επιτευχθούν τα ποθητά αποτελέσματα.. Οι μοναχικές προσπάθειες μέχρι τώρα δεν τελεσφόρησαν..

Η Άμυνα της χώρας οπωσδήποτε αποτελεί ύψιστη Εθνική προτεραιότητα αλλά χωρίς και την θωράκιση των άγονων Εμπροσθοφυλακής νήσων της διακεκαυμένης ζώνης και από όλες τις άλλες απόψεις, αφήνοντάς τες να ερημώνουν, πιστεύουμε και η Άμυνα μοιραία τραυματίζεται πολλαπλά. Άρα, Την μία η Φύση (μας παραέρριξε εφταμηνίτικα μέσα, έξω).. την άλλη (Τουρκία, ακριτικά, διεκδικούμενα Δωδεκάνησα).. την παράλλη(άγονα νησιά-δήμους-κοινότητες).. οι απανωκάαλες Κρίσεις Πανδημίας, Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, Ενεργειακή, Τροφοδοτική, κ.τ.λ.. τώρα έχουμε και “τα καινούργια φρούτα”, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ακρίβειες εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων σε ακτοπλοϊκές και  αερο-συγκοινωνίες, τρόφιμα, ηλεκτρισμό, κ.τ.λ..

Οι απεριόριστες, οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις από 5-6 ενεργειακές εταιρείες σε ηλεκτρισμό, καύσιμα, κ.τ.λ. είναι φως, φανάρι ότι προσδίδει το έναυσμα-κακό παράδειγμα σε όλες τις εταιρείες της επικράτειας, προμηθευτές, εμπόρους, παραγωγούς στους πάντες.. γιατί, λένε, αυτοί της ενέργειας με τα υπερκέρδη, αισχροκέρδεια, απληστία και όχι όλοι εμείς οι υπόλοιποι.. με επί πλέον πάτημα ότι όλα κινούνται με τις πρώτες ύλες τις αέριες, υγρές ενέργειες.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι αλάνθαστοι, “ενός κακού μύρια έπονται”. “Η Νέα Τάξη Πραγμάτων”, ξεπροβάλλει, με άγριες προδιαθέσεις επιβαλλόμενη νωρίτερα σε Κλιματικές και Ανθρωπιστικές Αλλαγές.

Μάκης Ρήγας-Ρηγοπούλης

18/7/2023

Καρπαθιακά Νέα