Ο Μανώλης Γεραπετρίτης στην τεράστια θεατρική επιτυχία «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ... ΣΑΛΟΝΙΚΗ»

Ο Μανώλης Γεραπετρίτης στην τεράστια θεατρική επιτυχία «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ... ΣΑΛΟΝΙΚΗ»

Μετά από μία μακρά περίοδο αποχής, λόγω της πανδημίας, το «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» ξανανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με την τεράστια θεατρική επιτυχία «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ… ΣΑΛΟΝΙΚΗ»από τις 19 Νοεμβρίου. Η είδηση όμως, για εμάς τους Καρπάθιους, είναι η συμμετοχή του Μανώλη Γεραπετρίτη σε κεντρικό ρόλο στο έργο!

Ο αγαπητός, ταλαντούχος και εξαιρετικά μαχητικός Μανώλης συνεχίζει τη λαμπρή πορεία του. Αυτό τον χειμώνα θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε σε έναν ξεχωριστό ρόλο για τον οποίο ο ίδιος είναι ενθουσιασμένος και από τις πρόβες οι πληροφορίες μας λένε ότι δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Θα υποδυθεί έναν Θεσσαλονικιό επιχειρηματία, και πάνω στη σκηνή θα μας κάνει να ξεχάσουμε όλους τους άλλους ρόλους, που μέχρι σήμερα τον έχουμε θαυμάσει!

Δεν αναφέρω τίποτε άλλο, για να μην προδώσω την ξεχωριστή παρουσία του στην παράσταση που έγραψε και σκηνοθέτησε η Μιμή Ντενίση. Το έργο πρόκειται για τη συνέχεια της ζωής των ηρώων της πρώτης παράστασης οι οποίοι επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη.


Λίγα λόγια για το έργο

Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της φυγαδεύονται από τη φλεγόμενη «Σμύρνη» και, μετά από μεγάλες περιπέτειες, καταλήγουν στη Μακεδονία και από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Η Φιλιώ, μαζί με την κόρη της Λευκοθέα (Μαρία Εγγλεζάκη) και τον γιο της Βασιλάκη (Λευτέρης Βασιλάκης), αλλά και τη Ζαχαρούλα (Κατερίνα Γερονικολού), την αγαπημένη της βοηθό, η οποία γίνεται γυναίκα του γιου της, προσπαθούν να βρουν έναν μακρινό συγγενή του πατέρα της και εγκαθίστανται σε ένα φτωχικό σπίτι στη συνοικία του Τσινάρ. Εκεί, γνωρίζονται με άλλους πρόσφυγες από τον Πόντο, όπως τον Πολύκαρπο (Γιάννης Τσιμιτσέλης) και τη μητέρα του (Νικολέττα Βλαβιανού), αλλά και ντόπιους όπως τον καλοκάγαθο μπακάλη Παντελή (Λευτέρης Ελευθερίου). Η Φιλιώ ξεκινάει στη δούλεψη της πανίσχυρης οικογένειας Εβραίων της πόλης, του Λεβί (Πρόδρομος Τοσουνίδης) και της συζύγου του κυρίας Λεβί (Κωνσταντίνα Μιχαήλ), ενώ γνωρίζεται με τον Χατζηπέτρου (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος), συνεναιτέρο του Λεβί, ο οποίος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Φιλιώ. Ξανασμίγει με τον μακρινό της θείο, τον Συμεών (Μιχάλης Μητρούσης) και τη γυναίκα του Μορφούλα (Νίκη Παλληκαράκη) και αναλαμβάνει να δημιουργεί τα φημισμένα γλυκά της στο καφενείο του.

Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Συγγραφέας: Μιμή Ντενίση
Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση

 

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος

 

Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κατερίνα Γερονικολού, Λευτέρης Ελευθερίου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νικολέττα Βλαβιανού, Πάνος Σταθακόπουλος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Νίκη Παλληκαράκη, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Βασιλάκης, Αναστασία Σκοπελίτη, Εστέλλα Κοπάνου, Μιχάλης Μητρούσης, Όλγα Πολίτου, Μανώλης Γεραπετρίτης, Χρήστος Βελιάνο, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Μαριλένα Δήμα, Έφη Σταυροπούλου, Ηλίας Νομικός, Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Μαρίλια Μητρούση

 

Τιμές Εισιτηρίων: Zώνη VIP 50€, Ζώνη Α 40€, Ζώνη Β 30€, Ζώνη Γ 25€, Ζώνη Δ 20€, Θεωρείο B 14€, Θεωρείο A 16€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 12 Νοεμβρίου
Πληροφορίες: Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων: Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου» Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: tameio@fhw.gr
Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη στις 19:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/ki-apo-smyrni-saloniki/
Πληροφορίες Χώρου: Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0300, www.theatron254.gr