Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Καρπάθου, Μανώλης Παραγιός, σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης

Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Καρπάθου, Μανώλης Παραγιός, σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Προέδρου του Δημοτικου Συμβουλίου Δήμου Καρπάθου  κ. Μανώλη Παραγιού από την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι απαντήσεις και οι απόψεις του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αφού από τις αρχές Αυγούστου, στην ενδοπαραταξιακή κρίση που  έζησε η ΝΕΑ ΠΝΟΗ και εξακολουθεί να  έχει, στήριξε τον Δήμαρχο Καρπάθου, κ. Νισύριο. Στις ερωτήσεις των ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΩΝ ΝΕΩΝ απάντησε γραπτώς.

Μανώλης Δημελλάς Καρπαθιακά Νέα

Ερ. Από τις αρχές Αυγούστου η Κάρπαθος συγκλονίστηκε κι έμεινε άφωνη, δεν είναι υπερβολή, με τα όσα συνέβησαν στην παράταξη  ΝΕΑ ΠΝΟΗ. Μέχρι σήμερα κ. Παραγιέ δεν έχετε πει κουβέντα για όλα αυτά σήμερα, εδώ στα καρπαθιακά Νέα, αποφασίσατε να καταθέσετε την άποψη σας. Καταρχήν θα μπορούσατε να μας δώσετε τα γεγονότα; τι έχει συμβεί;

Δεν είναι πρωτοφανή τα γεγονότα που συνέβησαν .

Σας θυμίζω ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην θητεία του προηγούμενου Δημάρχου , κ Λάμπρου αλλά και του κ. Χανιώτη. Βέβαια τότε δεν υπήρχαν τόσα μέσα ενημέρωσης και δεν υπήρχαν δημόσιες τοποθετήσεις .

Γενικώς υπάρχει μια τάση διάλυσης παρατάξεων , που τείνει να γίνει επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

Αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε σαν κοινωνία γιατί συμβαίνει .

Θεωρώ ότι είναι μια κρίση αξιών την οποία θα πρέπει να βρούμε τρόπο να την ξεπεράσουμε καθώς όλο και χειροτερεύει.

Στην δική μας περίπτωση , πλην της παθογένειας αυτής της κοινωνίας , υπήρχε και η ιδιαιτερότητα της απλής αναλογικής Όταν έχει λίγους σε αριθμό συμβούλους ο Δήμαρχος , έχει περιορισμένες επιλογές ενώ οι Σύμβουλοι του θεωρούν ότι είναι αμετακίνητοι .

Αν πρόκειται και για συμβούλους χωρίς πολιτική εμπειρία , είναι εύκολο να ξεφύγουν τα πράγματα.

Σε αρκετούς Δήμους , εξαιτίας της απλής αναλογικής , έχουν συμβεί τα ίδια .

Εγώ θα εξιστορήσω αυτά τα οποία έζησα , αυτοπροσώπως , και θα αφήσω τον κόσμο να κρίνει .

Τριβές υπήρχαν στην παράταξη , κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό , βλέπεις πρόκειται για ανθρώπους διαφορετικού χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας .

Εγώ ήμουν πάντα της άποψης ότι θα πρέπει να κοιτάμε το δάσος κι όχι το δέντρο , να αφήνουμε στην άκρη μικροδιαφορές για τον κοινό σκοπό που είναι η πρόοδος του τόπου .

Λειτουργούσα πολλές φορές συνθετικά , προσπαθώντας να συμβιβάσω τις οποίες διαφορές .

Δυστυχώς τους τελευταίους μηνες , οι μικροδιαφορές αυτές από κάποιους αναδείχτηκαν σαν τεράστιο πρόβλημα .

Συνεχείς φασαρίες για μικρής σημασίας θέματα έδειχναν ότι κάποιοι έψαχναν αφορμή για να δημιουργηθεί μεγαλύτερο θέμα .

Όλο αυτό κορυφώθηκε με το γνωστο έγγραφο το οποίο στάλθηκε εμπιστευτικά στον Δήμαρχο .

Την αμέσως επόμενη ημέρα , ο Δήμαρχος συγκάλεσε την παράταξη . Ζήτησε συγγνώμη για τα όποια λάθη πιθανόν έκανε ο ίδιος κι οδήγησαν στην έκρυθμη αυτή κατάσταση και υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιήσει το κύριο αίτημα των υπογραφοντων για χάρη και μόνον της συνοχής της παράταξης .

Στη συνάντηση αυτή διατυπώθηκαν κι άλλα παράπονα ενώ η συζήτηση πήρε άσχημη τροπή καθώς ένας από τους συναδέλφους, εξαγριωμένος για μια δημοσίευση στο fb προισταμένου που ευχαριστούσε έναν ιδιώτη για τη μικροβοηθεια του στον καθαρισμό της γλυστρας ζήτησε εξηγήσεις λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος είναι εχθρός μας . Όταν ο Δήμαρχος του ζήτησε να χαμηλώσει τον τόνο της φωνής του και του είπε ότι δεν θέλει να επιστρέψουμε σε προσωπικές αντιπαλότητες του παρελθόντος, επιτέθηκε φραστικά στον Δήμαρχο με άσχημους χαρακτηρισμούς και ζήτησε από τους υπόλοιπους να αποχωρήσουν της αίθουσας, όπως και έκαναν.

Μία ώρα μετά τη συνάντηση αυτή, διέρρευσε το εμπιστευτικό κείμενο στα ΜΜΕ .

Την επομένη, ο Δήμαρχος άρχισε να καλεί έναν έναν τους Συμβούλους να μιλήσει μαζί τους , οι οποίοι του έδιναν την ίδια απάντηση : ή θα έρθουμε όλοι μαζί ή δεν έρχεται κανείς να σε συναντήσει .

Ημέρα Πέμπτη , που είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο, κάλεσα ως συνηθίζαμε προσυνεδρίαση της παράταξης ώστε να βρεθούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε μαζί με τα θέματα του ΔΣ και το πρόβλημα που προέκυψε .20 λεπτά πριν την ωρα της προσυνεδρίασης, βρισκόμουν σε καφετέρια των Πηγαδίων και ρώτησα τους 3 συναδέλφους που παρίσταντο αν θα έρθουν στη προσυνεδρίαση και μου απάντησαν καταφατικά. Πήγα στον Δήμο, περιμέναμε εγώ κι ο Δήμαρχος επί μία ώρα και δεν εμφανίστηκε κανείς.

Τηλεφώνησα στους περισσότερους και δεν μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν να πουν , μην περιμένετε δεν θα έρθει κανείς.

Το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν εμφανίστηκε κανένας από τους 5 ( μεταξύ των οποίων οι τρείς Αντιδήμαρχοι), γεγονός πρωτοφανές για την Κάρπαθο, ίσως και πανελλαδικά.

Ο Δήμαρχος εξαγριώθηκε και εγώ ειλικρινά ένιωσα πολύ άσχημα να Προεδρεύω σε συνεδρίαση χωρίς την εκτελεστική επιτροπή παρούσα .

Θα ανέβαλα τη συνεδρίαση όμως υπήρχε το θέμα με την επιχορήγηση του Πρωτέα , το οποίο είχε καταληκτική ημερομηνία για συζήτηση εκείνη τη μέρα.

Στη συνεδρίαση, προς τιμήν τους, και οι δύο επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στιλήτευσαν και την απουσία των Αντιδημάρχων και βέβαια δήλωσαν τη συμπαράσταση και στήριξη τους για το πολύ προσβλητικό για το πρόσωπο και τον θεσμό του Δημάρχου έγγραφο που είχε κυκλοφορήσει .

Πήραμε την απόφαση μόνο για το επείγον θέμα και έληξε η συνεδρίαση αφήνοντας μια πικρή γεύση .

Παρόλο που την επόμενη μέρα δέχτηκα δημόσια επίθεση από συνάδελφο , με ανάρτηση του στο fb , επειδή εισηγήθηκα εγώ το κατεπείγον θέμα της απόφασης της επιχορήγησης λόγω της απουσίας του , έδωσα τόπο στην οργή κι επέμεινα να προσπαθώ για την συνοχή της παράταξης .

Τότε, θεωρούσα ότι όλα αυτά ήταν λόγω της έντασης και της κόπωσης του καλοκαιριού .

Ζήτησα, λοιπόν, από τον Δήμαρχο σαν προσωπική χάρη να καλέσει άλλη μια φορά το σύνολο της παράταξης ώστε να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους . Αν το πρόβλημα ήταν ο υπάλληλος που ανέφεραν ή αν ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος .

Ο Δήμαρχος ήταν ανένδοτος αλλά με μεγάλη προσπάθεια κατάφερα να τον πείσω .Η συνάντηση, ως εκ θαύματος, έγινε σε πολύ ήρεμο κλίμα όπου όλοι ξεκαθάρισαν ότι το αίτημα τους ικανοποιήθηκε και δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα με τον Δήμαρχο . Ο Δήμαρχος είχε ετοιμάσει ένα έγγραφο στήριξης προς το πρόσωπο του , το οποίο μου ζήτησε να το διαβάσω εκ μέρους του όπως κι έκανα .

Ζητήθηκε να απαληφθεί μια σειρά από το όλο κείμενο , ο Δήμαρχος το δέχτηκε , είπαν να καθαρογραφεί και δεσμεύτηκαν να το υπογράψουν όλοι ώστε να λήξει το θέμα .Να προχωρήσει η παράταξη ενωμένη .

Τότε πλέον, ηρέμησα θεωρώντας ότι πρόκειται για κάτι παροδικό και δεν υπήρχε κάποια γενικότερη στόχευση.

Πέρασαν δύο τρεις μέρες και κανείς δεν εμφανίστηκε να το υπογράψει .

Η συνεργάτιδα του Δημάρχου κ.Σκούλου τους ενημέρωσε ότι περιμένει να περάσουν από το γραφείο να υπογράψουν αλλά κανείς δεν απάντησε . Ο Δήμαρχος , τους έδωσε μια διορία επιπλέον ημερών , ώστε να υπογράψουν αυτό το οποίο υποσχέθηκαν .

Κανείς δεν εμφανίστηκε .

Ημέρα Τρίτη , μετά το πέρας της διορίας που ανέφερα , υπήρχε προγραμματισμένη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Κάποια στιγμή , μου τηλεφώνησαν από το γραφείο του Δημάρχου να μεταβώ εκεί επειγόντως γιατί ο Δήμαρχος δέχεται φραστική επίθεση στο γραφείο του .

Ως που να φτάσω , καθυστέρησα 20 λεπτά , ήταν ήδη εκεί ο αδερφός του ιατρός Μάνος Νισύριος και του μετρούσε την πίεση η οποία ήταν 19.5 . Ρώτησα τι συνέβη και μου εξήγησαν ότι δέχτηκε φραστική επίθεση από Αντιδήμαρχο . Κατόπιν , ήρθε ο καρδιολόγος γιος του Δημάρχου καθώς και ένας επιπλέον γιατρός εξ Αθηνών ο οποίος βρισκόταν εκεί τυχαία , του χορήγησαν υπογλωσιο χάπι ώστε να πέσει η πολύ υψηλή πίεση του .

Τότε ήταν που ο Δήμαρχος έβγαλε την απόφαση παύσης των Αντιδημάρχων κι απεύθυνε δημόσιο κάλεσμα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης .

Ακολούθησε ένα εμετικό δελτίο τύπου , ανυπόγραφο , καθώς και μια συνέντευξη του κ. Μανωλάκη σε εσάς .

Εκεί , έκπληκτος διάβασα ότι τελικά αναθεώρησε και το πρόβλημα στην παράταξη δεν ήταν ο υπάλληλος του οποίου την απομάκρυνση ζήτησαν , αλλά εγώ .

Προσπάθησα να μάθω πως είναι δυνατόν ξαφνικά να στοχοποιούμαι από το πουθενά και να κατηγορούμε ότι ” έπαιζα παιχνίδι πίσω από την πλάτη τους για δύο χρόνια ” όπως ανέφερε .

Απάντηση δεν έπαιρνα πέρα από αλλοπρόσαλες κουβέντες .

Το μόνο που έλεγαν ήταν ότι ήμουν ο συγγραφέας των κειμένων του Δημάρχου , πράγμα το οποίο θέλω να διέψευσε δημοσίως , καθώς ο Δήμαρχος έχει επιτελείο για όλα αυτά .

Όταν δε , προσπάθησα να μιλήσω στον κοντινότερο προς εμένα συνάδελφο για να δω τι ακριβώς συμβαίνει, με επίπληξαν και έκοψαν κάθε επαφή μαζί μου κι οι υπόλοιποι τέσσερις .

Ο Δήμαρχος είχε ήδη αρχίσει τις επαφές με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας .

Μόλις μαθεύτηκε ότι αυτό μπορεί να ευδοκιμήσει, μου ζητήθηκε κι από μέλος της παράταξης μας κι από ανθρώπους εκτός παράταξης να καλέσω την παράταξη, πλην του Δημάρχου, για να συζητήσουμε να επανέλθει το κλίμα στην πρότερη κατάσταση ομαλότητας .

Εκεί , εξήγησα ότι οι δικές μου προσπάθειες για να αποφευχθεί το ρήγμα ήταν πάμπολλες και από τη στιγμή που δεν εκτιμήθηκαν και στοχοποιηθηκα δημοσίως δεν ήθελα να κάνω πλέον τον μεσολαβητή .

Όντως, είχα πλέον πάψει να λαμβάνω θέση .

Είπα του Δημάρχου ότι πρέπει να πάρει μόνος του τις αποφάσεις που θεωρεί σωστές και δεν θέλω καμία ανάμιξη .

Δεν είχα καμία όρεξη να κάνω τον ειρηνοποιό της παράταξης και απο την μία να “πυροβολούμαι” δημοσίως κι από την άλλη να μου συμπεριφέρονται σαν κάτι ξένο .

Τους είπα ότι πλέον δεν ανακατεύομαι , σε περίπτωση που θέλουν συνάντηση της παράταξης να την κανονίσουν με το Δήμαρχο και εγώ θα συμμετέχω .

Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε .


 

Ερ. Έχετε μείνει μόνος με τον Δήμαρχο, εννοώ για την παράταξηΝΕΑ ΠΝΟΗ, εσείς εξακολουθείται να τον στηρίζεται με σταθερότητα και συνέπεια. Σύντομα θα έχουμε τις εκλογές για Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου θα είστε υποψήφιος; θα προτιμούσατε μια Αντιδημαρχία; Τελικά πως θα χαρακτηρίζατε αυτό που περνά η ΝΕΑ ΠΝΟΗ; και γιατί για κάποιους θεωρείστε το “μαύρο πρόβατο”;

Απ. Εγώ κύριε Δημελλά , είμαι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου . Δεν νοείται με την θεσμική θέση την οποία κατέχω να απομακρυνθώ από τον Δήμαρχο επειδή κάποιοι μου το ζήτησαν όταν προσωπικά δεν είχα κανένα λόγο να το κάνω .

Θα επρόκειτο για πλήρη κατάλυση των θεσμών τους οποίους οφείλουμε με σοβαρότητα να διαφυλάξουμε .

Αν , βέβαια , είχα το οποιοδήποτε πρόβλημα συνεργασίας με τον Δήμαρχο , με αξιοπρέπεια θα είχα παραιτηθεί από το αξίωμα μου και θα απομακρυνόμουν .

Σε καμία περίπτωση δεν θα έφθανα σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές.

Το αν αποτελώ ή οχι το “μαύρο πρόβατο” για τους υπόλοιπους συναδέλφους μου αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους .

Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία ενοχή για την συμπεριφορά μου , η οποία ήταν πάντοτε στο πνεύμα συνεργασίας κι ενότητας της παράταξης . Βοηθούσα τους πάντες γιατί με ενδιέφερε να βγαίνει αποτέλεσμα . Δεν μπορεί κανένας από τους συναδέλφους μου να πει ότι μπήκα εμπόδιο σε οτιδήποτε , απεναντίας ήμουν εκεί να συνεισφέρω σε ότι χρειάζονταν .

Αν τώρα με θεωρούν μαύρο πρόβατο επειδή δεν ακολούθησα την ομάδα των πέντε σε όλα αυτά τα άνευ λογικής που έκαναν , δικαίωμα τους .

Τη συνείδηση μου την έχω πεντακάθαρη !

Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να λειτουργείς σαν ομάδα σε τέτοιες καταστάσεις .

Ο καθένας μας έχει προσωπικότητα και θεωρώ ότι ο κάθε συνάδελφος θα έπρεπε να λειτουργήσει αυτόνομα .

Όταν λες ή όλοι μαζί ή κανένας δεν είναι στο πνεύμα συνεργασίας , αντιθέτως δείχνει απειλητικό και χοντροκομμένο .

Δεν πιστεύω ότι και οι πέντε είχαν τόσο σοβαρά θέματα με τον Δήμαρχο . Κάποιοι από αυτούς μου το επιβεβαίωσαν κιόλας .

Τώρα , γιατί δεν είχαν το θάρρος να αυτονομηθούν από την ομάδα αυτή και να έρθουν σε ατομική επαφή με τον Δήμαρχο είναι κάτι το ανεξήγητο για εμένα .

Και βέβαια , δεν έχω μείνει μόνος καθώς και η κ. Φιλλιπούση παραμένει στην θέση της κι έχει τακτική επαφή και με τον Δήμαρχο και με εμένα.

Αλλά και μόνος να έμενα η ίδια ακριβώς θα ήταν η στάση μου .

Αν θα συμμετέχω στις διαδικασίες για Πρόεδρος ή θα αναλάβω κάποια Αντιδημαρχία , είναι κάτι το οποίο θα συζητήσω με τον Δήμαρχο .

Προσωπικά , το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προσφέρω στον τόπο , ανεξαρτήτως αξιώματος , και αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο επόμενο διάστημα της θητείας μου.


 

Ερ. Είναι μια απορία για τους Καρπάθιους, το πότε και με πιο τρόπο θα γίνει το επόμενο Δημ. Συμβούλιο. Γιατί μέχρι σήμερα το αποφεύγετε; Δυο μήνες δεν είναι πολύς καιρός; με απευθείας αναθέσεις χωρίς την ενημέρωση τις κοινής γνώμης λύνονται τω προβλήματα;

Απ.  Σε πρωτόγνωρες καταστάσεις το πρώτο που κοιτάς είναι να βρεις λύσεις για την λειτουργία του Δήμου . Να οριστούν Αντιδήμαρχοι , να συγκροτηθεί η οικονομική επιτροπή και να διαχειριστείς ταυτόχρονα τα καθημερινά προβλήματα τα οποία έπεσαν όλα πάνω στους ώμους του Δημάρχου.

Κι όλα αυτά , στην περίοδο αιχμής.

Εγώ λοιπόν είχα σαν προτεραιότητα να στηριξω τον Δήμαρχο στο βαρύ αυτό φορτίο μέχρι να οριστούν οι νέοι συνεργάτες του .

Μην θεωρείτε κάτι το εύκολο μέσα στον Αύγουστο ένας Δήμαρχος να αναλάβει να διεκπεραιώνει τα πάντα .

Ευτυχώς, είναι ικανός και τα κατάφερε μια χαρά.

Άρα προτεραιότητα μου δεν ήταν να συγκάλεσω το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλα να βοηθήσω τον Δήμαρχο με το βαρύ φορτίο που είχε αναλάβει.

Επίσης να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά που έτρεχαν ταυτόχρονα.

Πέραν της καθημερινότητας , υπήρχαν οι φωτιές και άλλα θέματα τα οποία δεν επιδέχονταν αναβολών.

Επιπλέον αυτών, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε συνεχεις παραιτήσεις από την οικονομική επιτροπή και καταγγελίες για κάθε απόφαση που παίρναμε.

Ξέρετε τι σημαίνει να έχεις ολοκληρώσει επίπονες διαδικασίες και να θέλεις μια τελευταία απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής , ώστε να ξεκινήσει το έργο και ξαφνικά να παραιτούνται τα μέλη της και να μην μπορεί να συνεδριάσει ;

Και να τα αντικαθιστάς και πάλι από την αρχή ;

Να έχεις το άγχος της απορρόφησης των χρημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου και να ασχολείσε με νηπιακες συμπεριφορές και τακτικές παρεμπόδισης των πάντων ;

Πάμε τώρα στις απευθείας αναθέσεις. Υπάρχει μια τεράστια παρανόηση και παραφιλολογία.

Αρχικά, απευθείας ανάθεση δεν σημαίνει ότι δίνει ο Δήμαρχος απευθείας τη δουλειά σε κάποιον. Μπορεί να πάρει μέχρι τρεις προσφορές.

Η διαφορά μεταξύ αυτού και του ηλεκτρονικού διαγωνισμού είναι ότι ο πρώτος τρόπος ολοκληρώνεται άμεσα ενώ ο δεύτερος καθυστερεί παρά πολύ .

Για τις φυσικές καταστροφές, που εξασφάλισε ο Δήμαρχος 500.000 μπορούσαν όλα είτε να διατεθούν με το άρθρο 32 λόγω κατεπείγοντος με απευθείας ανάθεση είτε με ηλεκτρονικό διαγωνισμό.

Τα πρώτα 250.000, τα έκανε με τον πρώτο τρόπο παίρνοντας προσφορές από κάθε ενδιαφερόμενο και τα δεύτερα με ηλεκτρονικό διαγωνισμό.

Τα έργα που δόθηκαν με απευθείας ανάθεση, ξαναλέω με προσφορές όλων των εργολάβων , είναι έτοιμα να ξεκινήσουν τα υπόλοιπα ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο στάδιο των προσφορών .

Είναι πολλοί διαγωνισμοί που τρέχουν , δεν γίνονται όλα με απευθείας αναθέσεις , οι οποίοι όμως καθυστερούν για διάφορους λόγους κυρίως λόγω υποστελέχωσης του Δήμου .

Εσείς λοιπόν αν ήσασταν Δήμαρχος , έργα που είναι άμεση προτεραιότητα να γίνουν με ποιον τρόπο θα προτιμούσατε να τα κάνετε αν σας το επέτρεπε ο Νόμος ;

Όταν ο Αντιδήμαρχος σου καίγεται για υλικά ή για ανταλλακτικά ή για δεκάδες άλλα θέματα τι θα του πεις ; Δεν υπογράφω την απευθείας ανάθεση αλλά θα περιμένεις μήνες να γίνει ο διαγωνισμός ;

Άν επείγει να γίνει μια μελέτη στατικής επάρκειας για το ΕΠΑΛ , θα ξεκινήσεις διαγωνισμό και θα περιμένεις ένα χρόνο ή θα την δώσεις άμεσα με απευθείας ανάθεση για να ολοκληρωθεί σε πολύ μικρό διάστημα ;

Και μιας και το ανέφερα για τη συγκεκριμένη μελέτη έγινε τεράστια έρευνα από τον Δήμαρχο.

Από 80.000 ευρώ που ήταν η αρχικη προσφορά , μετά από διαδοχικές επαφές με πολλά γραφεία βρέθηκε γραφείο ( σοβαρότατο στον τομέα ) που την εκπόνησε με 20.000 .

Άρα είναι στο χέρι καθαρά του Δημάρχου , αν κοίτα το συμφέρον του Δήμου σε αυτές τις περιπτώσεις κι όχι θέμα διαδικασίας .

Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος Δήμαρχος , γνωρίζει όλη η κοινωνία ότι είναι ο τιμιότερος όλης της Ελλάδας.

Μιλώντας λοιπόν για απευθείας αναθέσεις κτλ καταλαβαίνω τον προβληματισμό κάποιου που δεν είναι τα γνωρίζει εκ των έσω και για αυτό εξήγησα να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται .

Όμως θεωρώ απαράδεκτο να κατηγορείται ο Δήμαρχος από Αντιδημάρχους σαν “Δήμαρχος των απευθείας αναθέσεων ” , όταν μεγάλο μέρος αυτών ήταν κατόπιν δικού τους αιτήματος για να μπορούν να δουλέψουν οι υπηρεσίες τους .


Ερ. Με τις άλλες δυο παρατάξεις οι κουβέντες των καφενείων λένε ότι υπήρξε προσυνεννόηση. Είναι αλήθεια; Σήμερα πως είναι το κλίμα μέσα στο Δήμο και γιατί δεν είχε γίνει αυτή η συνεργασία από την πρώτη ημέρα; Γιατί χρειάστηκε να χαθεί τόσος χρόνος; Εσείς τι άποψη κρατήσατε; διαφωνούσατε για μια ευρεία διοίκηση του δήμου;

Απ. Το πρόβλημα στην Κάρπαθο είναι οι κουβέντες του καφενείου . Καμία προσυνεννόηση δεν υπήρχε και μάλιστα αν παρακολουθήσει κάποιος τις συνεδριάσεις του ΔΣ μπορεί να το καταλάβει .

Η συνεργασία αυτή προέκυψε μετά τα όσα συνέβησαν .

Προς τιμήν τους , και οι δύο επικεφαλής ξεκαθάρισαν από την πρώτη τριμερή συνάντηση ότι θα στηρίξουν τον τόπο χωρίς να τους ενδιαφέρει το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος .

Επίσης ξεκαθάρισαν ότι και αυτό που θα αναλάβουν θα είναι αμισθί !

Είχαν και οι δύο την άποψη ότι η Κάρπαθος, με τόσο ευνοϊκές συνθήκες , το μόνο που δεν χρειάζεται είναι διάλυση .

Αντιθέτως απαιτεί συστράτευση .

Νομίζω ότι η πολιτική τους εμπειρία και η συναίσθηση του χρέους τους απέναντι στον τόπο ήταν μια ευτυχής συγκυρία για το Νησί .

Ότι και να λέγεται πρόσκαιρα αυτό είναι κάτι το οποίο θέλει κότσια για να το κάνεις και θα τους ακολουθεί ,τιμητικά, για όλη τους τη ζωή .

Κότσια θέλει και αυτό που έκανε ο Δήμαρχος , που δεν φυγομάχησε ούτε και κατέστησε τον εαυτό του δέσμιο μιας μικρής ομάδας ατόμων αλλά ένωσε την Κάρπαθο και δεν επέτρεψε να επέλθει διάλυση.

Αν και μια τέτοια συνεργασία έχει αντιδρασεις , πολλοί προσπαθούν να την κατηγορήσουν με διάφορες κακοήθειες , η κοινωνία νομίζω ότι στο μεγάλο μέρος της την επικροτεί .

Την κοινωνία , δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από την πρόοδο του τόπου .

Πολλοί κακεντρεχείς λένε ότι συνεργαζόμαστε με τους “εχθρούς” μας .

Ο εχθρός είναι τα προβλήματα του τόπου και μόνον κι όσοι αποτελούν τροχοπέδη για την επίλυσή τους .

Ας το καταλάβουμε επιτέλους !

Και ποιοι θα αποτελέσούν τροχοπέδη , όπως αποδείχτηκε , δεν μπορείς να το γνωρίζεις εκ των προτέρων . Το δείχνει ο χρόνος !

Το κλίμα είναι καλό , υπάρχει πλέον ηρεμία , αφοσίωση στο καθήκον και πολλοί περισσότεροι συμμετέχοντες με εμπειρία από την τοπική αυτοδιοίκηση .

Όπως αποδείχτηκε , είναι κάτι σημαντικό να γνωρίζεις πως πρέπει να λειτουργείς σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο όπως αυτό ενός Δήμου ή μιας Δημοτικής Αρχής .

Η προσωπική μου άποψη καθώς και του Δημάρχου, εξ αρχής, ήταν ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια σύγκλιση έστω με την μια από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης .

Βέβαια , όταν είσαι σε μια παράταξη δεν μπορείς να αποφασίσεις μόνος .

Υπήρχαν αρκετοί οι οποίοι έβαζαν βέτο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οπότε ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την πλειοψηφία .


Ερ. Ας έρθουμε τώρα όλα σε κεινα που απασχολούν το σύνολο της Καρπάθου. Δυο χρόνια μετά από την εκλογή της παραταξήςστο τιμόνι της Καρπάθου ποια είναι τα έργα που χαρακτηρίζουν το πέρασμα σας; Η καθημερινότητα του Καρπάθιου θεωρείται ότι έχει βελτιωθεί; Φτάσαμε στο “παρα πέντε”, με τον στόλο των οχημάτων διαλυμένο και το απορριμματοφόρο της Ανακύκλωσης στο δρόμο να μαζεύει οικιακά σκουπίδια, δεν θα ζητηθούν ποτέ ευθύνες; δεν θα μάθουμε τι συμβαίνει μέσα στο δήμο.

Απ. Κοιτάξτε , από την αρχή της διακυβέρνησης ενός τόπου επιλέγεις τι στόχευση θα έχεις . Ο Δήμαρχος ήταν της άποψης ότι δεν πρέπει να ασχοληθούμε με μικροπολιτική αλλά να εστιάσουμε σε έργα ουσίας και σε νοικοκυριό .

Αφενός λοιπόν βάλαμε στόχους οι οποίοι να είναι σημαντικοί κι αφετέρου προσπαθήσαμε να νοικοκυρέψουμε  πράγματα .
Βέβαια, το δημόσιο δεν είναι εύκολο . Μπορεί η προσπάθεια σου να είναι τεράστια αλλά το αποτέλεσμα να μην είναι εμφανές στον κόσμο .
Χρειάστηκαν ριζικές αλλαγές , ώστε να πάψουν να υπάρχουν προσχώματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και να μπορέσει ο Δήμαρχος να χάραξει την πολιτική που θέλει .
Δεδομένων λοιπόν των συνθηκών , εν μέσω πανδημίας και με πολλές δυσκολίες ( εγχείρηση Δημάρχου , υποστελέχωση υπηρεσιών κτλ ) θεωρώ ότι έγιναν σοβαρά βήματα προόδου .Τα Πηγάδια , μετά από πολλά χρόνια είναι περιποιημένα και πιο καθαρά από ποτέ .
Στα χωριά , η καθημερινότητα δεν βελτιώθηκε όμως είμαι σίγουρος ότι πλέον θα φανούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας αφού ξεπεράστηκαν οι ανασταλτικοί παράγοντες που δεν επέτρεπαν να την βελτιώσεις .
Για να μπορείς να αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες την ύδρευση και την αποχέτευση , τον ηλεκτροφωτισμό έπρεπε να ξεπεραστούν εμπόδια που υπήρχαν.
Πλέον , η προσπάθεια αυτή νομίζω ότι θα γίνει εμφανής και στα χωριά από το νέο έτος .
Για τα μηχανήματα δεν θέλω να απαντήσω .
Υπήρχε αρμοδιος αντιδήμαρχος , αποκλειστικά για αυτή τη δουλειά, ας ερωτηθεί πως βρεθήκαμε σε αυτή τη κατάσταση.
Από ότι ξέρω πλέον τα περισσότερα μηχανήματα θα επισκευαστούν σύντομα ενώ ο νέος Αντιδήμαρχος έχει μεράκι και ασχολείται μεθοδικά .
Το μέλλον, εκ του αποτελέσματος, θα δείξει αν υπήρχαν ευθύνες ή σκοπιμότητες για την τωρινή κατάσταση .


Ερ. Όμως κι επειδή θα ήθελα να σας προλάβω, ποια είναι εκεινα που εσείς βάλατε τις βάσεις και φαίνεται να δρομολογούνται για το νησί μας; 

 Απ. Όπως σας είπα και προηγουμένως η στόχευση του Δημάρχου η οποία με έβρισκε σύμφωνο ήταν να εστιάσουμε σε έργα σοβαρά .

Να υποβάλλουμε προτάσεις σε όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και μέσω αυτών να διεκδικήσουμε χρήματα .

Το πρόβλημα σε αυτή την στόχευση , ήταν η έλλειψη μελετών .

Δεν υπήρχε καμία ολοκληρωμένη μελέτη την οποία θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε προς χρηματοδότηση .

Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας ήταν η υποστελέχωση του Δήμου και η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να σε κατευθύνει .

Εκεί ο Δήμαρχος , λειτουργώντας σαν επιχειρηματίας κι όχι σαν πολιτικός , κατάλαβε αμέσως ότι χρειάζεται την καθοδήγηση από εξειδικευμένους συμβούλους .

Με την βοήθεια αυτών υποβάλαμε προτάσεις χρηματοδότησης σε όλα τα ανοικτά προγράμματα του Φιλόδημος .

Εξασφαλίσαμε χρήματα για το στάδιο , για παιδικές χαρές , για αππορατοφόρα κ.α.. Συνολικά γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ .

Αυτά βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης των διαγωνισμών οι οποίοι , όπως προείπα , λόγω υποστελέχωσης προχωρούν αργότερα του επιθυμητού .

Το κτίριο στο Κονάκι , με συνεχόμενες συναντήσεις του Δημάρχου συγκροτήθηκε η επιτροπή παραλαβής, υπέγραψε το πρακτικό το οποίο έπρεπε κι ο ανάδοχος να δεχτεί . Υπήρξαν συνεχόμενες επαφές μαζί του ώστε να λυθούν θέματα δικονομικής φύσεως ιδιαίτερα σύνθετα. Αυτά λύθηκαν τον προηγούμενο μήνα και πλέον το κτίριο έχει παραδοθεί επίσημα στον Δήμο .

Αν δεν υπήρχε το μπλοκάρισμα της οικονομικής επιτροπής , θα είχαμε ήδη αναθέσει την ολοκλήρωση των εργασιών που χρειάζεται ώστε να το εγκαινιάσουμε σύντομα ( όσο κι αν αυτό το σύντομα ακούγεται μετά από πάνω από μια δεκαετία ) .

Το λαογραφικό μουσείο της Ολύμπου , λαογραφικό Μουσείο όλης της Καρπάθου μιας και η Όλυμπος αποτελεί ένα ξεχωριστό κι ιδιαίτερο κεφάλαιο για την Κάρπαθο , ένα κτίριο που στέκει παρατημένο γιαπί στην είσοδο του χωριού εδώ και πάνω από μια δεκαετία .

Η αποπεράτωση του έχει ανατεθεί σε αναπτυξιακή εταιρεία όπως και το ποσό των 270.000 , αφού μέχρι τώρα εμείς σαν Δήμος δεν είχαμε . Με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών . Μαζί με αυτό , εξασφαλίστηκε κονδύλι επιπλέον 200.000 για να φιλοξενήσει ψηφιακό μουσείο για την “Γυναίκα της Καρπάθου” τιμώντας έτσι και την Ολυμπίτισα και γενικότερα την Καρπαθιά γυναίκα που αποτελεί πυλώνα της κοινωνίας μας .

Για τα μεγάλα έργα , στοχεύσαμε στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης , στο οποίο ο Δήμος μας δικαιούται ένα σεβαστό ποσό άνω των δέκα εκατομμυρίων .

Κι εκεί , έπρεπε να δοθεί μια τεράστια μάχη με το χρόνο ώστε να μπορέσεις να εκπονήσεις μελέτες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα .

Στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά πεδία , υπήρχαν πολλές επιλογές .

Η εύκολη λύση θα ήταν να εκπονησουμε μελέτες και να ζητήσουμε χρηματοδότηση σε άξονες οι οποίοι δεν περιείχαν έργα υποδομής λόγω της ευκολίας στη γρήγορη σύνταξη μελετών .

Εμείς απεναντίας , στοχεύσαμε στους δύο πρώτους άξονες, την ύδρευση και την αποχέτευση .

Εκεί που πονάει ο τόπος .

Εκπονησαμε σε ενάμισι χρόνο και ολοκληρώσαμε μελέτες , για αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε 14 οικισμούς μεταξύ των οποίων και τα Πηγάδια . Δε νοείται ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων με απαρχαιωμένα δίκτυα που έχουν τεράστιες απώλειες .

Τις υποβάλαμε για χρηματοδότηση στον άξονα ΑΤ01 .

Ενα τέτοιο έργο , ύψους 8.000.000 ευρώ είναι η σημαντικότερη παρέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης του νησιού που θα έχει γίνει ποτέ .

Παράλληλα , αναθέσαμε κι ολοκληρώσαμε μελέτες για τα δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στους τουριστικούς οικισμούς Λευκού και στις περιοχές Νατούρα , Όλυμπο , Διαφάνι και Σποα- Άγιο Νικόλαο . Μαζί με αυτές τις μελέτες , που υποβαλλαμε για χρηματοδότηση υποβάλαμε και μια παλαιότερη μελέτη η οποία ήταν ανατεθημενη από το 2006 , χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, αφού πρώτα εξασφαλίσαμε την επικαιροποίηση της .

Πρόκειται για τη μελέτη δικτύων και επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές Λακκί και Αμμοοπή .

Όλες αυτές τις μελέτες , τις υποβάλαμε για χρηματοδότηση στον άξονα ΑΤ02 και είναι ύψους περίπου 7.000.000 ευρώ .

Η υλοποίηση αυτών των έργων , θα είναι καθοριστική για την βιωσιμότητα της τουριστικής ανάπτυξη του τόπου .

Θα πρόκειται για τα απαραίτητα άλματα που χρειάζεται ο τόπος , ώστε να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να υποστηρίξει σε θέματα υποδομών την συνεχόμενη αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κλείνοντας εμφατικά ένα συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα  .

Επίσης επιμεληθηκαμε την συνέχιση του φράγματος Σχοινά και εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση για την δεύτερη φάση του ύψους 3.000.000 , ενώ βρισκόμαστε σε διαδικασία εξασφάλισης άλλων 2.500.00 και για την διάνοιξη αγωγού που θα ενώσει το φράγμα με σύραγγα με την περιοχή Βρουτσά ώστε αυξηθούν οι ροές υδάτων τα νερά και να καταστεί περισσότερο αποδοτικό .

Ήδη εντός ολίγων μηνών , θα λειτουργεί το ταχυδυιλιστήριο του οποίου επίσης εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση 500.000 περίπου , με την οποία θα παρέχονται περί τα 1.000 κυβικά την ημέρα πόσιμου νερού από το φράγμα στα Πηγάδια .

Τέλος θυμίζω , ότι επανεντάξαμε το έργο του 2ου Κυττάρου ΧΥΤΑ εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του ύψους περίπου 1.500.000 εκατομμυρίου και πλέον το έργο , που το μεραφεραμε με προγραμματική σύμβαση , έχει δημοπρατηθεί από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου .

Νομίζω λοιπόν , ότι ένας σύγχρονος Δήμος θα πρέπει να στοχεύει σε αυτά τα έργα και να μην χάνει καμία από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που υπάρχουν .

Εμείς , ξαναλέω, με την βοήθεια εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών και εξασφαλίσαμε και περιμένουμε να εξασφαλίσουμε το προσεχές χρονικό διάστημα τεράστια ποσά , πρωτόγνωρα για τον τόπο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα .

Πολλοί σου λένε , μα αυτά δεν τα βλέπει ο κόσμος και θα καθυστερήσουν μέχρι να υλοποιηθούν για να τα δει .

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει .

Εμένα με ενδιαφέρει να χρηματοδοτηθούν , να υλοποιηθούν κι ας μην είναι επί της θητείας μας η ολοκλήρωση τους .

Αυτό θεωρώ ότι έχουμε χρέος σαν Δημοτική Αρχή να κάνουμε ειδικά με την τωρινή συγκυρία κι εκεί έχει επικεντρωθεί ο Δήμαρχος με όλες του τις δυνάμεις .

Θλίβομαι που αντί αυτός ο στόχος να είναι κοινός στόχος της παράταξης , οι περισσότεροι τα θεωρούσαν δευτερεύοντα μπροστά στην μικροπολιτική .

Σε αντίθεση  και με τους δύο  επικεφαλής της αντιπολίτευσης οι οποίοι καταλαβαίνουν πολύ καλά την σημασία όλων αυτών για τον τόπο


Ερ. Μια εξαιρετικά σπουδαία κίνηση, που μάλλον φαίνεται να περνά χωρίς προβολή, είναι η ένταξη της Καρπάθου στο δίκτυο “βιώσιμη πόλη”. Θα μπορούσατε να φωτίσετε τους δρόμυοςπου ανοίγονται για την Κάρπαθο;

Απ. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν οι παλιές εποχές που ο εκάστοτε Υπουργός μπορούσε να δώσει εκατομμύρια σε Δήμους και να τα χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν. Πλέον θα πρέπει να εκπονήσεις μελέτες και να τις υποβάλλεις για  χρηματοδότηση . Και πάλι με την βοήθεια των εξωτερικών συνεργατών του Δημάρχου , ανακαλύψαμε τη δυνατότητα που θεσμοθέτησε η τωρινή Κυβέρνηση , Δήμοι με υποστελεχωμενες τεχνικές υπηρεσίες να ενταχθούν σε δίκτυα πόλεων τα οποία θα τους προσφέρουν τεχνική υποστήριξη .
Ήταν από τις πρώτες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων μας .
Εκεί με την πρώτη προγραμματική σύμβαση αναθέσαμε τις μελέτες των αποχετευτικών που προανέφερα ότι ολοκληρώθηκαν πολύ γρήγορα και υποβάλαμε για χρηματοδότηση .
Με την δεύτερη προγραμματική που υπογράφηκε την προηγούμενη βδομάδα , αναθέσαμε πολλές άλλες μελέτες .
Συνολική μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και σηματοδότησης για την πόλη των Πηγαδίων , έργο απαραίτητο  .
Μελέτες πράξεών αναλογισμού για την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως στα Πηγάδια , ώστε να ανοίξουν δρόμοι που θα δώσουν ανάσα στην Πόλη .
Μελέτες ασφαλτοστρώσεων , τόσο εντός όσο και εκτός αστικού ιστού .
Την επικαιροποίηση του σχεδίου Πόλεως της Σκοπής , έργο που εκρεμμεί για πολλά χρόνια .
Μελέτη  διάνοιξης περιφερειακού δρόμου στο Μεσοχώρι από Στάση έως την Βρυσιανή , έργο πνοής κι απαίτηση δεκαετίων των κατοίκων του .
Μελέτες κυρώσης κοινόχρηστων χώρων σε όλους τους μη παραδοσιακούς οικισμούς , έργο που θα διευκολύνει κατά πολύ τους Μηχανικούς και τους πολίτες στην ανέγερση ή συντήρηση οικοδομών στα χωριά  Όθος , Πύλες , Απέρι,  Σπόα κτλ .
Την χάραξη της γραμμής αιγιαλού σε Κυρά Παναγια και Αχάτα . Χωρίς γραμμή αιγιαλού δεν μπορείς να προχωρήσεις στην χωροθέτηση για την δημιουργία ενός σύγχρονου αποχετευτικού , που είναι απαραίτητο για την Κυρά Παναγιά .
Τέλος μελέτη για την αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης του συνόλου των Μενετών , των οποίων το δίκτυο είναι κατεστραμμένο στο σύνολο του .
Μιλάμε στην κυριολεξία για το μεγαλύτερο πακέτο μελετών που έχει ανατεθεί σε τόσο σύντομο διάστημα .
Σε αυτό , ήταν καθοριστική η συμβολή των εξωτερικών μας συνεργατών και της Βιώσιμης Πόλης .
Κατέχουν τη τεχνογνωσία , να ελέγξουν τους μελετητές , να τους βάλουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και παράλληλα να παρακολουθούν την εκπόνηση τους .
Επίσης η συμβολή τους στο να μπορέσουμε να υποβάλλουμε για χρηματοδότηση στο Αντώνης Τρίτσης όλα αυτά τα έργα ήταν καθοριστική .
Χωρίς την δική τους γνώση , καθοδήγηση και υποστήριξη δεν θα ήταν εφικτό να υποβάλλουμε τίποτα από αυτά προς χρηματοδότηση .
Η Βιώσιμη Πόλη, λοιπόν , είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που από τους πρώτους μήνες αξιοποιήσαμε , πρώτοι από τους περισσότερους Δήμους της χώρας .
Και σε αυτό , θεωρώ ότι τα εύσημα ανήκουν στον Δήμαρχο ο οποίος πρώτος διέγνωσε την ανάγκη εξωτερικών συνεργατών στο να τρέξουν όλα αυτά και δεν ακολούθησε την πεπατημένη . Ακολουθώντας την , τίποτα αυτά δεν θα είχε προχωρήσει .


Ερ. Αν σήμερα μπαίναμε σε προεκλογική περίοδο θα σκεφτόσασταν να μπείτε σε ένα ψηφοδέλτιο; Και μια και ρωτά για ψηφοδέτια πιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ; με δεδομένο ΄τοι ο δήμαρχος έχει δηλώσει ότι έχει πρόθεση να ξανακατέβει για να ολοκληρώσει το έργο του ενώ υπάρχουν αντίθετες ροπές μέσα στην παράταξη που ακόμη  δεν έχουν άποψη και περιμένουν προφανώς την επόμενη συνεδρίαση της παράταξης.Απ. Το εκλογικό σκέλος δεν θέλω να το ανοίξω καθόλου . Νομίζω ότι η προεκλογική περίοδος στο Νησί άρχισε πάρα πολύ νωρίς κι αυτό δεν είναι καλό για την Κάρπαθο γενικότερα .Αντί για προεκλογικές κινήσεις , ο τόπος χρειάζεται δουλειά . Εγώ εκεί έχω επικεντρωθεί και προς το παρόν δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέραν του χρέους μου να εργαστώ για τον τόπο .


Ερ. Τέλος θα κλείσω με μια απορία που έχουν οι Καρπάθιοι σε όλο τον πλανήτη. Στη σημερινή κυβέρνηση το Νο2 είναι ο κ. Γεραπετρίτης. Καρπάθιος, με καταγωγή από τις Μενετές, που λατρεύει το νησί. Κατά καιρούς μαθαίνουμε ότι έχει συμμετοχή και προσφέρει, όμως δε γνωρίζουμε το μέγεθος της προσφοράς του. Έχετε ανοικτή γραμμή μαζί του; μιλάτε; γνωρίζει τα προβλήματα της Καρπάθου κι αν ναι τι έχει κάνει μέχρι σήμερα; Για παράδειγμα ακούμε ότι το Αστυνομικό τμήμα σύντομα θα αναβαθμιστεί. Επίσης ακόμη και στις φωτιές λένε ότι έβαλε γερή πλάτη. Είναι μονάχα τα επείγοντα ή ο Γεραπετρίτης, έχει συνεργασία με τον Δήμο, γνωρίζει και στέκεται σε ότι αφορά την Κάρπαθο;
Απ. Κεφάλαιο Γεραπετρίτης. Η θέση την οποία κατέχει στην Κυβέρνηση είναι ενδεικτική του μεγέθους του , δεν χρειάζεται σχόλιο επί αυτού .Πρόκειται για άνθρωπο με συγκινητική φιλοπατρία κι ειλικρινή αγάπη για τον τόπο του .Χαμηλών τόνων και σπανίου ήθους .

 

Στις μικρές κοινωνίες, πολλές φορές γίνεται η εξής παρανόηση. Επειδή κάποιος είναι γνωστός μας , παραγνωρίζουμε το πολιτικό μέγεθος του καθώς και τις ευθύνες που έχει στους ώμους του και θεωρούμε ότι θα πρέπει να του ζητάμε να μεσολαβήσει για καθετί από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

Από την πρώτη μας επίσκεψη στο γραφείο του στο Μαξίμου μας ξεκαθάρισε ότι θέλει να είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για οποιοδήποτε θέμα .Κι είναι ο μοναδικός πολιτικός που έχω συναντήσει στη ζωή μου, που αυτό το οποίο είπε το τήρησε και το τηρεί στο ακέραιο .Δεν υπάρχει θέμα για το οποίο να τον έχουμε ενημερώσει και να μην ενδιαφερθεί.

Ο Δήμαρχος έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι πρέπει να σεβαστούμε το βαρύ φορτίο που έχει και να τον ενοχλούμε μόνο για σοβαρά θέματα. Να ξεκινήσω από τα κατεπείγοντα θέματα , όπως αναφέρατε τις φωτιές , όπου η συνδρομή του ήταν καταλυτική. Δεν θα ήταν υπερβολή, να πω ότι αν δεν υπήρχε η ανοιχτή γραμμή μεταξύ του Δημάρχου και του Υπουργού, η σωστή καθοδήγηση από τον πρώτο ως προς τις ανάγκες κι η άμεση ανταπόκριση από τον δεύτερο, στις τελευταίες πυρκαγιές το μισό φυσικό κάλος του Νησιού μας θα είχε εξαφανιστεί.

Ο Μερτώνας και τα Απελλα ,τουριστικές περιοχές με δάση σπάνιας ομορφιάς, θα έχαναν την ομορφιά τους με ότι αντίκτυπο θα είχε αυτό στον τουρισμό. Στο πρώτο κύμα του Κορονοϊού όπου κατόπιν αιτήματος μας, έστειλε άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να κάνει εξονυχιστικο έλεγχο για κρούσματα, περιόρισε σε μηδενικά επίπεδα την διασπορά.

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στο νησί μας αμέσως μετά τα πολύ μικρά νησιά με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πριν την έναρξη της σεζόν. Εκτός λοιπόν από τα κατεπείγοντα, στα οποία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του τόπου , η συνδρομή του είναι καθοριστική και σε πολλά άλλα θέματα .Εδώ όμως θέλω να εξηγήσω και στον κόσμο ορισμένα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζει .

Το να έχεις έναν Υπερυπουργό να σε στηρίζει δεν σημαίνει ότι εσύ σαν Δήμος έχεις a priori μεγαλύτερες δυνατότητες .Τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν και οι χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με ένα τηλέφωνο .Θέλει οργάνωση στόχευση και να υπάρχει προετοιμασμένο έδαφος.

Θα αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα :Ένα όνειρο πολλών Δημοτικών αρχών , ήταν η δημιουργία Πύλης Εισόδου στο λιμάνι των Πηγαδίων .Εμείς πήραμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από κει και πέρα , βάλαμε σε σειρά αυτά τα οποία χρειάζονταν και ζητήσαμε τη συνδρομή του Υπουργού .

Τα διαδικαστικά , που υπό άλλες συνθήκες θα γίνονταν σε βάθος πενταετίας καθώς ήθελαν κοινές υπουργικές αποφάσεις 4 Υπουργείων κτλ , έγιναν εντός εξαμήνου !Κι εκεί που “τρέχεις με χίλια” , μαθαινεις ότι στο λιμάνι των Πηγαδίων δεν υπήρχε χαραγμένη γραμμή αιγιαλού ούτε βέβαια και χερσαία ζώνη λιμένος .Απαραίτητα για να προχωρήσει η υλοποίηση .Ο Δήμαρχος με την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου και του Επαρχείου το ανέλαβε προσωπικά και το διεκπεραίωσε σε πολύ σύντομο διάστημα .

Τώρα , βρισκόμαστε στην τελική φάση της υλοποίησης του .Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση του ΕΠΑΛ που αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα των Πηγαδίων.Ξεκινάς να ψάχνεις την λύση και ανακαλύπτεις πρόβλημα ιδιοκτησιακό . Λύθηκε με επίπονες κι άμεσες ενέργειες του Δημάρχου και του Νομικού Συμβούλου κ. Χριστοδουλάκη .

Κατόπιν προκύπτει ότι μέρος του ειναι αυθαίρετα χτισμένο , με αποτέλεσμα να πρέπει να τακτοποιηθεί το αυθαίρετο .Και πάλι , χρησιμοποιήσαμε βοήθεια ώστε να μπορέσει να μπει στην ειδική πλατφόρμα τακτοποίησης αυθαίρετων που δημιουργήθηκε εξαιτίας των σεισμόπληκτων περιοχών ώστε κατόπιν να εκπονηθεί η μελέτη στατικής επάρκειας .

Τώρα , μετά από όλα αυτά τα βήματα , που ενώ είναι χρονοβόρα κι απαραίτητα αλλά η κοινωνία δεν γνωρίζει ότι πρέπει να προηγηθούν , μπορείς να ζητήσεις την χρηματική βοήθεια και να υλοποιήσεις το έργο .Με τα δύο αυτά παραδείγματα θέλω να εξηγήσω στον κόσμο , ότι όσο μεγάλη βοήθεια και να έχεις δεν μπορεί όλα να λυθούν σε χρόνο dt ούτε γίνεται τίποτα αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία .

Αυτό που χρειάζεται είναι μεθοδική και οργανωμένη δουλειά ώστε να καταφέρεις να υλοποιήσεις τελικά το οποιοδήποτε έργο .Όπως ανέλυσα και προηγουμένως , αυτή ήταν η στόχευση του Δημάρχου και δεν είναι υπερβολή ότι στον τομέα αυτό η δουλειά που έγινε είναι άνευ προηγουμένου .Την ευκαιρία που έχουμε να γίνουν πραγματικότητα έργα τα οποία δεν έχουν γίνει για πολλά χρόνια , εμείς την εκμεταλευόμαστε στο ακέραιο .Με κατάλληλους συμβούλους , με ανοιχτό μυαλό και με γρήγορα βήματα .Μαζί με τα έργα υποδομής , υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία υπάρχουν στην ατζέντα και είτε έχουν δρομολογηθεί είτε δρομολογούνται .

Η στελέχωση του Νοσοκομείου μην ξεχνάμε ότι αποτελούσε δέσμευση του Πρωθυπουργού , τον οποίο ο κ. Γεραπετρίτης προσκάλεσε στην Κάρπαθο στο πρώτο του ταξίδι σαν Πρωθυπουργός της χώρας .Εκεί πατήσαμε κι εμείς σαν Δήμος σηκώνοντας κόκκινη σημαία όταν βλέπαμε ότι τα πράγματα δεν βάδιζαν όπως θα έπρεπε , ενημερώνοντας εγκαίρως και προλαβαίνοντας καταστάσεις .

Και καταφέραμε να έχουμε πλέον ένα Νοσοκομείο στολίδι, σχεδόν πλήρως στελεχωμένο παρόλο που βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης πανδημίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες του συστήματος υγείας όλης της χώρας .Προσωπικά θεωρώ , ότι αν δεν υπήρχε η συνδρομή του δεν θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο για το Νησί μας .

Επίσης άλλη μια επιτυχία, από τις σημαντικότερες κατά τη γνώμη μου, είναι η εκπόνηση του Τοπικού Χωροταξικού σχεδίου του Νησιού.Θέμα το οποίο συζητείται από το 1987 στην Κάρπαθο και δεν έχει υλοποιηθεί. Και πάλι συμβουλευόμενος καταξιωμένους επιστήμονες του τόπου μας, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε εγκαίρως ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα εκπονήσει με δικούς του πόρους πιλοτικά, τοπικά χωροταξικά σχέδια σε 25 Δήμους .

Το αίτημα προς τον Υπουργό ήταν άμεσο , άμεση ήταν κι η ανταπόκριση .Κι όχι μόνο βρεθήκαμε μέσα στους 25 πρώτους Δήμους αλλά τελικά στους πρώτους τρεις όλης της Ελλάδας !

Ήδη έχει διενεργηθεί ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει να το εκπονήσει .Το να δημιουργηθεί τοπικό χωροταξικό σχέδιο στο Νησί , δίνει μια υπεραξία στον τόπο ασύλληπτου μεγέθους .Οικισμοί θα επεκταθούν , θα καθοριστούν χρήσεις γης , δρόμοι θα χαρακτηριστούν ( σχεδόν όλοι οι δρόμοι του νησιου δεν είναι χαρακτηρισμένος ούτε σαν αγροτικοί ούτε σαν δημοτικοί ) , περιοχές που χρειάζεται θα πολεοδομηθούν κι ένα σωρό άλλες παρεμβάσεις που αποτελούσαν όνειρο θερινής νυκτός για τον τόπο , θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας .

Επίσης έχουμε την αναβάθμιση του αστυνομικού τμήματος , σε υποδιεύθυνση ασφαλείας που σύντομα θα υλοποιηθεί .Τη δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού Δ τάξης , που επίσης θα δρομολογηθεί .Την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Βρισκόμασταν σε πολύ καλό δρόμο για την βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας , με την δρομολόγηση σύγχρονου πλοίου στην γραμμή Πειραιάς – Κάρπαθος , όμως λόγω της πανδημίας και τις συρρίκνωσης κατά 85% των εσόδων των ναυτιλιακών εταιρειών το θέμα πάγωσε προσωρινά .

Με το νέο έτος πιστεύω ότι θα λυθεί κι αυτό .Όλα αυτά αποτελούν αιτήματα της κοινωνίας, τα οποία αφουγκραστήκαμε κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες και είχαμε την αμέριστη στήριξη του Υπουργού στον δρόμο προς την υλοποίηση τους .Ακολουθεί το ταμείο ανάκαμψης , για το οποίο ήδη προετοιμαζόμαστε ώστε κι από κει να απορροφήσουμε το μέγιστο δυνατό .

Η συνεργασία, λοιπόν , είναι άψογη και η βοήθεια του καταλυτική για το μέλλον του τόπου .Κουβέντες του καφενείου που είτε λένε ότι εμείς σαν Δήμος δεν έχουμε διεκδικήσει πράγματα , είτε ότι ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχει προσφέρει στον τόπο του θα πρέπει να σταματήσουν ειδικά για το πρόσωπο του γιατί , πραγματικά, αποτελούν ύβρη !

Το ότι πρόκειται για άνθρωπο, που λόγω σεμνότητας δεν θέλει να προβάλλει όσα κάνει , πρέπει να το εκτιμήσουμε κι όχι να το υποτιμήσουμε .

Κλείνω κύριε Δημελλά με μία προσωπική πικρία. Το χαμηλό επίπεδο ορισμένων ανθρώπων που δεν έχουν αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη δημοτική περίοδος δεν είναι σαν όλες τις άλλες .Είναι μια περίοδος στην οποία μπορεί το Νησί μας να κάνει άλματα προόδου.

Εκτός του Υπουργού Επικρατείας , υπάρχει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας , οι Βουλευτές του Νομού μας οι οποίοι θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν συνδράμουν σε ότι τους ζητήσουμε .

Ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος ο οποίος κάνει μία σοβαρή προσπάθεια για όλα τα Νησιά και για το δικό μας βέβαια .Αποτελεί μικροψυχία και έγκλημα για τον τόπο σου , όχι μόνο να μην δέχεσαι την συστράτευση όλων των δυνάμεων ώστε να προχωρήσει ο τόπος μπροστά αλλά αντιθέτως να προσπαθείς να κωλυσιεργήσεις τα πάντα στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Και ναι, η συγκυρία είναι τέτοια που κανένας δεν περισσεύει , ακόμη κι αν ήταν αντίπαλος σου στις εκλογές .Ακόμη κι όποιος από τους συναδέλφους της ομάδας των πέντε , αγαπάει τον τόπο του και θέλει να προσφέρει είναι ευπρόσδεκτος .Όποιος έχει την ικανότητα και τις γνώσεις να προσφέρει, πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναλάβει ρόλο .

Ο όρκος τον οποίο δώσαμε είναι να υπηρετήσουμε το συμφέρον του τόπου κι εγώ προσωπικά αυτόν τον όρκο που έδωσα τιμώ !

Το συμφέρον του τόπου , είναι πάνω από όλους μας. Το ίδιο καλώ κι όλους όσους αγαπούν το νησί να κάνουν, αυτό απαιτεί η κοινωνία κι αυτό πρέπει πλέον να είναι το παράδειγμα για το μέλλον.

Όλη η Κάρπαθος , ενωμένη , με πλάνο και στόχευση να αφήσει πίσω εγωισμούς, τοπικισμούς ,παλιά μισή και πάθη και να αρχίσει επιτέλους να προοδεύει αντί να τρώει τις σάρκες της .