Ο συμπατριώτης μας Δρ Μανώλης Πικουλής στη Ρόδο, Πρόεδρος του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Επείγουσας Χειρουργικής (ΗΧ)

Ο συμπατριώτης μας Δρ Μανώλης Πικουλής στη Ρόδο, Πρόεδρος του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Επείγουσας Χειρουργικής (ΗΧ)

Στη Ρόδο ξεκινάει το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επείγουσας Χειρουργικής, με συμμετοχές από 70 χώρες. Από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα (audio)

Το βράδυ της Πέμπτης θα οργανωθεί και μια ευρείας κλίμακας διακλαδική άσκηση προσομοίωσης προνοσοκομειακής διαχείρισης με σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος επί του πεδίου, στην Παλιά Πόλη

Το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επείγουσας Χειρουργικής, από τα μεγαλύτερα που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα,  πραγματοποιείται στην Ρόδο από ξεκινάει από αύριο το πρωί 26 Ιουνίου ως τις 28 του μήνα, με την συμμετοχή διακεκριμένων γενικών χειρουργών εξειδικευμένων στην επείγουσα χειρουργική από 70 χώρες.

“Είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας, αλλά κυρίως για τα Δωδεκάνησα που τόσο αγαπώ. Γι’ αυτό αποφάσισα να το διοργανώσω στη Ρόδο, γιατί μπορεί να μην έχει πρόβλημα προβολής το νησί, αλλά είναι μία ευκαιρία να έρθουν οι ξένοι και να το δουν και από κοντά. Να συνδυάσουν την επιστήμη με την ωραία τοποθεσία. Είναι από τα μεγαλύτερα συνέδρια που έχουν γίνει στη χώρα μας”, δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τη Ρένα Παυλάκη, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καρπαθιακής καταγωγής, Μάνος Πικουλής.

Υψηλού επιπέδου διαλέξεις από διεθνώς καταξιωμένους ομιλητές, διαδραστικά στρογγυλά τραπέζια, φροντιστήρια και παρουσιάσεις περιστατικών θα αναδείξουν επίκαιρα θέματα αλλά και τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της επείγουσας χειρουργικής και του τραύματος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου που διεξάγεται στο Ρόδος Παλάς, θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένα courses επείγουσας χειρουργικής σε συνεργασία με διεθνείς φορείς όπως η European Association for Endoscopic Surgery (EAES) και την World Society of Emergency Surgery Society (WSES).

Παράλληλα στο πλαίσιο του συνεδρίου, το βράδυ της Πέμπτης θα οργανωθεί στις 9 μ.μ. και μια ευρείας κλίμακας διακλαδική άσκηση προσομοίωσης προνοσοκομειακής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων μετά από φυσική καταστροφή ή σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος επί του πεδίου, στην Παλιά Πόλη, στο χώρο της Πινακοθήκης. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Παγκόσμια Υγεία -Ιατρική των καταστροφών, της Ιατρικής Σχολής.

Μέσα θα είναι 30-40 μαθητές που με βάσει το σενάριο πήγαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και κάποιος μπήκε μέσα και απείλησε, τραυμάτισε ή σκότωσε κόσμο. Θα μπουν Ειδικές Δυνάμεις, η ΠΥΡ, οι διασώστες, και θα αναλάβουμε την υγειονομική διαχείριση της κατάστασης αυτής.

Οι ασκήσεις αυτές διεξάγονται με το σύνολο των φορέων, της Αυτοδιοίκησης, υγειονομικές δομές, φορείς πολιτικής προστασίας και την κοινωνία των πολιτών. Στόχος είναι η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα για την καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο κ. Πικουλής μίλησε επίσης για το επίπεδο της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα. καθώς και για το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στα νησιά, ενώ έδωσε έμφαση στην σπουδαιότητα της πρόληψης καθώς και της εκπαίδευσης όχι μόνο των γιατρών που υπηρετούν στα νησιά, αλλά του συνόλου των επαγγελματιών υγείας, ακόμη και των πολιτών όλων των ηλικιών, παράμετρος που μπορεί να περιορίσει σε4 μεγάλο ποσοστό τους “άδικους θανάτους.

Ακούστε τον εδώ:

Ο Μάνος Πικουλής είναι:

MD, MSc, PhD, D.M.C.C., FACS, FEBS
Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ,
Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής,
Διευθυντής Γ’ Παν/κής Χειρουργικής Κλινικής
ΠΓΝ ≪Αττικόν≫,Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

25.6.2024
Καρπαθιακά Νέα