Γενναία κίνητρα στους γιατρούς, προτείνει ο Μάνος Κόνσολας που συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας

Γενναία κίνητρα στους γιατρούς, προτείνει ο Μάνος Κόνσολας που συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη είχε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κ. Μάνος Κόνσολας.

 

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο Μάνος Κόνσολας προσκάλεσε τον Υπουργό Υγείας σε ειδική θεματική συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία θα συζητηθούν προτάσεις και τρόποι αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές με την υποστελέχωση των δομών δημόσιας υγείας.

 

O Υπουργός Υγείας αποδέχθηκε την πρόταση του Μάνου Κόνσολα και το επόμενο διάστημα θα προσδιοριστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, ο κ. Κόνσολας σκοπεύει να απευθύνει πρόσκληση για να παραστούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των φορέων.

«Όσες παρεμβάσεις έγιναν κατά το παρελθόν, με τη θέσπιση ορισμένων κινήτρων για να στελεχωθούν οι δομές δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, δεν είχαν την επιθυμητή εξέλιξη και αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάληψη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα θεσπίζει γενναία μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά», τονίζει σε δήλωσή του ο Μάνος Κόνσολας.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, επικαιροποίησε και καταθέτει εκ νέου έξι (6) προτάσεις που συνιστούν ουσιαστικό κίνητρο για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιά ή ορεινές περιοχές.

1. Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική περιοχή να προσμετράται διπλή.

 

2. Χορήγηση επιδόματος στέγης, που θα είναι αφορολόγητο, στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.

 

3. Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

 

4. Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.

5. Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

6. Να λαμβάνουν και οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα νησιά το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί.