Κασιωτης στέλνει επιστολή στο ΥΠΠΟ κ στον πρωθυπουργό

Κασιωτης στέλνει επιστολή στο ΥΠΠΟ κ στον πρωθυπουργό

Με μια εξαιρετικά επείγουσα επιστολή ο κ. Μανώλης Μανούσος από την Κάσο ζητά από την υπουργό πολιτισμού κ. Μενδωνη την ανάκληση των εναλίων αρχαιολογικών ερευνών που ξεκίνησαν σήμερα στην Κάσο.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μανούσος, πριν 12 μήνες πραγματοποιήθηκαν έρευνες μάλιστα υπήρχαν ευρήματα που τα πήραν στην Αθήνα και μέχρι σημερα το νησί δεν γνωρίζει την τύχη τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει τα ευρήματα ανήκουν αποκλειστικά στην Κάσο και κανείς δεν μπορεί να τα αφαιρεί τα τροπαια των ηρώων προγόνων από το νησί.

Η επιστολή εκτός από την υπ. Πολιτισμού έχει αποδεκτές τον πρωθυπουργό και τον υπ. Εμπ. Ναυτιλίας.

Κάσος τη 21η Σεπτεμβρίου 2020
Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Α Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν

Προς
1. Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
Υπουργόν: Κα. Λίνα Γ. Μενδώνη
2. Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων
Προϊστάμενος: Κα. Καλαμαρά Παρή
3. Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Προϊστάμενος: κ. Αδάμ – Βελένη Πολυξένη

Κοιν:
1. ΔΙΑΙΤΕΡΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Προθυπουργόν: Κον. Κυριάκο Μητσοτάκη
2.Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Υπουργόν: κ. Γιάννη Πλακιωτάκη
3. Τύπος

Αγαπητοί Κυρίες / Κύριοι,

Ευρίσκομαι στην δυσάρεστoν θέση να σας ζητήσω την άμεσο ανάκληση της όποιας άδειας έχετε χορηγήσει στο κλιμάκιο που έχει αναλάβει την διεξαγωγή ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας (survey), όπως την αποκαλούν στο έγγραφό τους, στην ΗΡΩΙΚΉ ΝΗΣΟ ΚΑΣΟ για τους εξής λόγους:

1. Κατά την περσινή διεξαγωγή ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας ως γνωστόν το κλιμάκιο δεν περιορίστηκε στην έρευνα όπως αναφέρουν αλλά και στην αλίευση (ανέλκυση) αρχαίων αντικειμένων τα οποία μετέφεραν μαζί τους στην ΑΘΗΝΑ, κάτι το οποίο δεν τους άνηκε.
2. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα όποια ευρήματα, και τα οποία είναι πάρα πολλά, είναι τα τρόπαια και οι αποδείξεις των αγόνων της αυτοθυσίας των προγόνων μας, όταν η τότε Ελληνική Κυβέρνηση τους είχε εγκαταλείψει στην τύχην τους, προκειμένου να κρατήσουν αυτόν τον βράχο ελεύθερο από τον ΤΟΥΡΚΙΚΟ ζυγό, όταν ως γνωστόν όλο το ΑΙΓΑΙΟ ήτανε
υπό ΤΟΥΡΚIKH κατοχή, με μόνα ελευθέρα νησιά την ΚΑΣΟ και τα ΨΑΡΑ, και τα κατάφεραν επανειλημμένως κατατροπώνοντας τον Τουρκικό στόλο, έως ότου υπήρξε η προδοσία, οπότε ακολούθησε εν συνεχεία η ολοκληρωτική καταστροφή και το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.
3. Η λέξη (έρευνα) που αναφέρετε είναι παραπλανητική εφ’ όσον αποδεδειγμένα ανέλκυσαν αντικείμενα τα οποία ανήκουν αποκλειστικά στην ΚΑΣΟ και τους ΚΑΣΙΩΤΕΣ, και ουδείς έχει το δικαίωμα να αφαιρεί αυτά τα τρόπαια των ΗΡΩΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ μας από το νησί.
4. Με δεδομένο ότι αυτήν την στιγμή ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ δεν έχει την κατάλληλο κτιριακή υποδομή για στέγαση των όποιων ευρημάτων, αιτούμαι την άμεσο ανάκληση της όποιας αδείας έχετε εκδόσει γι’ αυτό το σκοπό, και με την επιφύλαξη ότι ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ θα επανέλθει με αίτημα του προς υμάς, όταν και όποτε είναι έτοιμη η προβλεπόμενη κατάλληλη κτιριακή υποδομή, και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των ευρημάτων θα παραμείνουν στο νησί.
5. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο για άλλη μια φορά επιδεικνύουν έμπρακτα αφ’ ενός το καινό εξουσίας που υπάρχει, και αφ’ ετέρου την αδυναμία τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της ΚΑΣΟΥ, επιβεβαιώνοντας αυτή τους την αδυναμία και με την οικονομική συμμέτοχή του ΔΗΜΟΥ στην κάλυψη της δαπάνης διαμονής του εν λόγω κλιμακίου στην ΚΑΣΟ.

Κύριοι η ΚΑΣΟΣ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και βεβαίως δεν ξεπωλείται.

Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε το εν λόγω κλιμάκιο αναχωρεί από ΠΕΙΡΑΙΑ αύριο 22α Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, εξ ου και ο λόγος του ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ.
Με την ελπίδα ότι θα λάβετε την πρέπουσα απόφαση σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και εν αναμονή,

Μετά τιμής

Εμμανουήλ Μανούσος