Μαριγώ Λυτού: Ο πατέρας μου, Ιωάννης Γ. Λυτός και η προσφορά του στη Βωλάδα της Καρπάθου

Μαριγώ Λυτού: Ο πατέρας μου, Ιωάννης Γ. Λυτός και η προσφορά του στη Βωλάδα της Καρπάθου

Για όσους με ξέρουν σαν άνθρωπο, γνωρίζουν ότι δεν συνηθίζω να γράφω και να αναρτώ κείμενα. Σήμερα όμως θα το κάνω. Θα το κάνω για τον πολυαγαπημένο μου πατέρα γιατί του το οφείλω… Γιατί η απαξίωση ορισμένων στο πρόσωπό του με ανάγκασε να μιλήσω και να αναφερθώ δημόσια για το τεράστιο έργο του και την αγάπη με την οποία πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια στο πολυαγαπημένο του χωριό, την Βολάδα.

Μα πριν ξεκινήσω θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ τον νέο μας δήμαρχο κ. Μιχάλη Φελλουζή, όλους τους υποψήφιους και των δύο παρατάξεων, εκλεγέντες και μη, και ιδίως τον νεοεκλεγέντα του χωριού μας κ. Μανώλη Βαρδαούλη με τον οποίο διατήρησε άριστες σχέσεις και συνεργάσθηκε ο πατέρας μου για 9 ολόκληρα χρόνια. Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή θητεία και καλή δύναμη.

Ο Ιωάννης Γ. Λυτός πρωτοξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά της Βωλαδας από το 1975 έως 1976 ως αντιπρόεδρος και έπειτα ως πρόεδρος το 1977 έως το 1978. Διετέλεσε ως κοινοτικός σύμβουλος το 1979 έως 1982 και το 1991 έως 1994 και έπειτα ξανά ως πάρεδρος της τοπικής κοινότητας το 1995 έως 1998, 2014 έως 2019 και 2019 έως 2023 συμπληρώνοντας συνολικά 25 χρόνια θητείας. Η πρώτη του σκέψη όταν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ήταν να επιδιώξει την ενότητα και την αρμονία του χωριού καθώς και να διατηρήσει άριστες σχέσεις με όλους τους συλλόγους ιδίως τον σύλλογο Αμερικής «Άγιοι Ανάργυροι» και τον σύλλογο Αθηνών «Παναγία Πλαγιά» κάτι που και κατόρθωσε. Επί προεδρίας του λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν κάποια από τα έργα όπως:

1. Ανακατασκευή γεφυριού Βωλαδος

2. Στρώσιμο αγωνιστικού χώρου και περίφραξη γηπέδου (συνδρομή αείμνηστου Εμ. Παπακωστα)

3. Δημιουργία χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στην περιοχή «κυρ Βασίλη»

4. Διάνοιξη αγροτικού δρόμου από «Σουβρουλο» έως Αγία Παρασκευή

5. Ηλεκτροδότηση της περιοχής Λάστου

6. Κατασκευή νέου κοιμητηρίου (από τα καλύτερα της Καρπαθου) με τη βοήθεια του συλλόγου Αμερικής «Άγιοι Ανάργυροι»

Ως προς τον τομέα της ύδρευσης προχώρησε στην διάνοιξη νέας γεώτρησης στον «Άνω Κολα», στην αξιοποίηση της δεξαμενής «Αλωνακι» (λειτουργούσε σαν φρεάτιο), κατασκεύασε νέα δεξαμενή στον «Κάτω Κολα» την οποία ένωσε με την Πηγή του Αγίου Νικολάου επιλύοντας έτσι το πρόβλημα της υδροδότησης χειμώνα καλοκαίρι. Με την κατασκευή αντλιοστασίου στην περιοχή «Ρου» και δεξαμενής στο Τσιγκουνακι υδροδοτήθηκαν όλες οι γύρω περιοχές και το Πινι. Κατασκεύασε επίσης νέο αντλιοστάσιο στο Τσιγκουνακι το οποίο στέλνει νερό στην δεξαμενή της περιοχής «Ντια» απ’ όπου το νερό σε συνέχεια με φυσική ροή υδροδοτεί όλη την Λάστο. Για το συγκεκριμένο αυτό εγχείρημα, τεράστια ήταν η προσφορά του αείμνηστου Ιωάννη Ελ. Σακελλάρη.

Υπάρχουν κι άλλα έργα για τα οποία θα μπορούσα να αναφερθώ μιας και η δράση του δεν περιορίστηκε μόνο στην Βολάδα αλλά θεωρώ ότι αυτά είναι υπεραρκετά. Όπως και εκείνος ανέφερε, εάν ακολουθούσε την τακτική των προηγούμενων υπευθύνων ίσως αυτά τα «λίγα» που μπόρεσε και πρόσφερε να ήταν ένα άπιαστο όνειρο σήμερα.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα αρχικά, εκ μέρους του πατέρα μου, να ευχαριστήσω όλους όσους τον στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, τον εμπιστεύτηκαν και τον αγάπησαν. Εύχομαι στον καθένα προσωπικά υγεία και ευημερία. Ο σκοπός της ανάρτησης μου δεν ήταν τόσο η ανάδειξη του μεγέθους της προσφοράς του (η οποία πράγματι αμφισβητήθηκε από μερικούς) αλλά ο τρόπος με τον οποίο πρόσφερε και έδρασε όλα αυτά τα χρόνια. Η ανιδιοτελής δράση του, η ταπεινότητα και η τεράστια αγάπη που τρέφει για το χωριό της καρδιάς του, αναδεικνύει κάποιες από τις ηθικές αρετές με τις οποίες πρέπει να πορεύεται ένας άνθρωπος στη ζωή του. Να δίνεις δίχως να ζητάς, να σε επαινούν και να παραμένεις ταπεινός, να αγαπάς κι ας μην αγαπιέσαι πάντα…

Μπαμπά μου, η σπουδαία πορεία σου και οι αρετές που σε διακατέχουν σαν άνθρωπο είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα μπορούσα να έχω και σε ευχαριστώ…Ήμουν είμαι και θα είμαι για πάντα περήφανη που λέγομαι κόρη σου!

Σε αγαπώ πολύ!

Από την ανάρτηση της κυρίας Μαριγώς Λυτού

10.10.2023
Καρπαθιακά Νέα