Με μια φωτιά ξεκίνησε το καλοκαίρι 2021. Ας θυμηθούμε τι μας είχε πει ο Πυραγός Δημήτρης Αϊβάτογλου

Με μια φωτιά ξεκίνησε το καλοκαίρι 2021. Ας θυμηθούμε τι μας είχε πει ο Πυραγός Δημήτρης Αϊβάτογλου

Κοντά στο κλείσιμο του καλοκαιριού 2021 δυο φωτιές έκαναν την Κάρπαθο να αναστενάξει.

Μετρήσαμε περισσότερους από 100 Πυροσβέστες και πολλούς, πάρα πολλούς εθελοντές, επίσης 2 Ελικόπτερα και 3 Πυροσβεστικά Αεροπλάνα έδωσαν “μάχη με τις φλόγες”. Δεν είναι κλισέ αυτή η φράση. Όλοι εμείς που βρεθήκαμε μακριά, που δεν μπορούσαμε  να τρέξουμε, να σταθούμε και να βοηθήσουμε, ανησυχούσαμε, για τα δέντρα, τα ζώα που ίσως να βρέθηκαν αβοήθητα, αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων. Αυτές οι άψυχες εικόνες πονούν.

Στο μυαλό μας οι Πυροσβέστες και οι εθελοντές, που έμπαιναν μέσα στο κακό, πάλευαν μαζί του και έπαιρναν το ρίσκο για να σώσουν κάτι από την Κάρπαθο. Στα μέσα του Ιούνη το νησί έζησε μια φωτιά στο δάσος της πρωτεύουσας. Από άγνωστη αιτία, πιθανόν εμπρησμό, πήρε φωτιά το δάσος στην Αγία Κυριακή και με ένα θαύμα, όπως λένε πολλοί, η φωτιά δεν έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Τότε τα Καρπαθιακά Νέα είχαν μιλήσει με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Καρπάθου, Πυραγό Δημήτρη Αϊβάτογλου κι όπως μας είχε αναφέρει εκείνη ήταν η μεγαλύτερη φωτιά των τελευταίων 17 χρόνων για την Κάρπαθο!

Κρατήσαμε δυο αποσπάσματα, δυο απορίες από εκείνη τη συνέντευξη, που έχει ενδιαφέρον να ξανα-διαβαστούν.


  • Ο κόσμος έχει απορία αυτό το δάσος (Λαρνιώτισσα) έχει φροντίδα; Καθαρίζεται; Έχει γίνει κάτι για αυτό το δάσος;

Κανένα μέρος της Καρπάθου από όσο γνωρίζω δεν έχει καθαριστεί. Φέτος ο κ. υφυπουργός έστειλε σε τοπικό επίπεδο κάποια χρήματα για να γίνουν κάποιες δράσεις. Δυστυχώς η πολιτική προστασία δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί μου έτσι ώστε να κάνουμε κάποιο σχέδιο και να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για το καλό των δασών της Καρπάθου. Δεν έχουμε κάνει ακόμη ούτε το ΣΤΟ, δηλαδή το Συντονιστικό Όργανο, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτά δεν είναι απόρρητα, ούτε λέω κάποιο μυστικό. Κι αυτό, το ΣΤΟ, έχει να κάνει με όλες τις αρχές, Λιμενικό, Αστυνομία κλπ.

  • Η πυροσβεστική έχει ευθύνη; Γίνονται περιπολίες;

Ναι κάνουμε τακτικές περιπολίες σε άτακτες ώρες. Κινούμαστε και παρακολουθούμε όλο το νησί εκτός της Σαρίας. Από την περιοχή  Κοίλιος της Αυλώνας, μέχρι και το Αρδάνι πραγματοποιούνται τακτικές περιπολίες, σε ώρες που γνωρίζει η υπηρεσία.

Η δυναμική του κλιμακίου δεν είναι να έχουμε από ένα αμάξι σε κάθε χωριό. Δυστυχώς αυτό δε μπορεί να γίνει, είμαστε 38 άτομα, δεν διαθέτουμε τα μέσα και τους πόρους ώστε να έχουμε σε κάθε χωριό φύλαξη ή σε κάθε μέρος που θεωρούν οι πολίτες ότι έχει κίνδυνο. Θα ήθελα να είχα εδώ, στην Αγία Κυριακή, 3-4 αμάξια. Στον Μερτώνα, στις Πυλές, στο Κατώδιο. Όλα αυτά όμως δυστυχώς είναι ανέφικτα.