Σιτάκα ίσον ψυχοθεραπεία...Αναμνήσεις των δύο ταξιδευτών του TasteLocalGreece στην Η.Ν. Κάσο!

Σιτάκα ίσον ψυχοθεραπεία...Αναμνήσεις των δύο ταξιδευτών του TasteLocalGreece στην Η.Ν. Κάσο!

 

 

των Παναγιώτη Μουτσάκη και Γιώργου Γρηγοριάδη

 

Σιτάκα το μαγικό όνομα που κρύβεται πίσω από τα μοναδικά εδέσματα του νησιού.
Δεν την λες τυροκόμιση όλη αυτήν την εμπειρία ζωής, που πέρασα για έξι ώρες πάνω από το μπρούτζινο καζάνι παρακολουθώντας την Μαρούκλα του Λιόντου να ανακατεύει αριστοτεχνικά, σαν μεγάλος βιρτουόζος λαουτιέρης, το γάλα για να γίνει η βελούδινη σιτάκα!!!
Πολιτισμικό σοκ …

 

Αναμνήσεις από μια μοναδική εμπειρία των δύο ταξιδευτών του TasteLocalGreece στην ηρωική Νήσο Κάσο για να μάθουμε επιτέλους από κοντά πως φτιάχνεται αυτό το παραδοσιακό  μοναδικό Κασιώτικο “τυρί”.

Picture

Η Σιτάκα δεν είναι τυρί…​​
Είναι κάτι άλλο μαγικό…
Αυτή όλη η διαδικασία, η μεταμόρφωση από γάλα σε μία τυρένια κρέμα, είναι το πέρασμα αγάπης και ψυχής, μέσα από το μαγικό ραβδί “καλαμούτσι” στο γάλα που μεταδίδεται μετά από ώρες, μετά από πολλές ώρες, μετά από επίπονη προσπάθεια, από εξαντλητικό ανακάτεμα, δίπλα στο καυτό καζάνι, μέχρι το διαλεχτό σήμερα κατσικίσιο γάλα να φτάσει να αλλάξει μορφή, να χαθούν τα νερά του και να μεταλλαχτεί σε μία πηχτή ελαφριά κιτρινωπή κρέμα!
Μία κρέμα ελαφρά υπόξινη, βελουδένια, που κρύβει μέσα της όλα τα αρώματα της ορεινής Κάσου, εκεί που όλα τα ζωντανά του άγονου μικρού νησιού κυκλοφορούν ελεύθερα.
​Αυτή είναι η σιτάκα!!!
Αυτή που επάξια συνοδεύει το κλασσικό παραδοσιακό πιάτο του νησιού “μακαρούνες με σιτάκα” με τσίκνωση ή χωρίς…
Πρέπει να την δοκιμάσεις ζεστή ακόμα, πάνω στον άρτο από την χθεσινή λειτουργία στον Άγιο Παντελεήμονα, για να καταλάβεις την αξία του, να γευτείς την γλύκα της και τα αρώματα της.Σιτάκα ίσον ψυχοθεραπεία…

μακαρούνες με σιτάκα Picture

Σιτάκα Picture

Να τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Ξημέρωσε η μέρα και εγώ σχεδόν δεν είχα κοιμηθεί από την προσμονή …
Όλο το βράδυ φανταζόμουν μητάτα, μετρούσα πρόβατα και κατσίκια, έβλεπα περίεργα τυριά να παλαιώνουν στα κρύα και σκοτεινά βάθη του μητάτου.
Με ξύπνησε ο ψηλός που πρωΐ πρωΐ έπαιζε με μαεστρία κασιώτικες μελωδίες με την λύρα που πάντα κουβαλά μαζί του.
Η ένταση μεγάλη, η αγωνία ακόμα μεγαλύτερη και φύγαμε βιαστικά με ένα καφέ στο χέρι γιατί μας περίμενε η Μαρούκλα στο σπίτι της στις Καθίστρες κάπου  έξω από την Αγία Μαρίνα.
Μπροστά ο “οδηγός” και αφού φτάσαμε στο χωριό αρχίσαμε να ρωτάμε που είναι οι Καθίστρες, που βρίσκεται το σπίτι της Μαρούκλας, ανάμεσα από χωράφια, μικρά αγροκτήματα και υπέροχα γραφικά ξωκλήσια βαμμένα στα λευκά και μπλε αγναντεύοντας το πέλαγο και τα Αρμάθια.

Καθίστρες Picture

Μαρούκλα - Σιτάκα Picture

Ξωκλήσι Picture

Μαρουκλας σπίτι Picture

​​Τελικά ο δρόμος χαράχτηκε και από ένα μονοπάτι φτάσαμε στο πρόχειρα στημένο μητάτο του σπιτιού !!!
Ένα τραπέζι γεμάτο καλούδια μας περίμενε και η Μαρούκλα χαμογελαστά αυστηρή, με ματιά που σε κρατά προσοχή,  να ανακατεύει ήδη το γάλα…
Δίπλα στρωμένο το τραπέζι με όλα τα καλά από φρέσκια σιτάκα, μέχρι ελιές, παγωμένο νερό, ένα κομμάτι άρτο βλογημένος και φρέσκα λαχταριστά πιτιά!
Τι απίστευτη εμπειρία, πραγματική ψυχοθεραπεία, το να κάτσεις πέντε έξι ώρες, με την ακούραστη Μαρούκλα, που σου περιγράφει ιστορίες από την ζωή της, και σου μεταφέρει τα μυστικά του πιο δύσκολου παραδοσιακού τυριού της Κάσου για να μην πω όλης της Ελλάδος !!!

Μαρούκλα - Σιτάκα Picture

Πιτιά Picture

Πιτιά Picture

Καλοκαίρι, με τον ήλιο ντάλα, κάτω από την τέντα ιδιοκατασκευή, την βρήκα να προσθέτει λίγα ξύλα στην φωτιά.
Με βλέμμα αυστηρό καρφωμένο συνέχεια στο χάλκινο γανωμένο καζάνι, ανακατεύει με το καλαμούτσι το γάλα να μην κολλήσει στο καζάνι.
Φροντίζει με μαεστρία την φωτιά ρίχνοντας τα ξύλα που της αρέσουν.
Άλλοτε πουρνάρι για ζωηρή φωτιά και μετά σχοίνο για την διατήρηση…
Και εγώ από δίπλα ρουφάω με πάθος τα λόγια της, καρφώνομαι στην μάτια της, στα χείλια  της, καθαρίζοντας με την σπάτουλα, που και που το κολλημένο γάλα απ το καζάνι …
Παράλληλα μου λέει ιστορίες από την μεγάλη δύσκολη ζωή της, μου αναλύει το καθημερινό της πρόγραμμα και μου σιγοτραγουδάει, με γλύκα περισσή, μάλλον μου απαγγέλλει θάλεγα, μαντινάδες του άντρα της, του Γιώργη Νικολάκη ή Λιόντα, του μεγαλύτερου μαντιναδόρου του νησιού που έφυγε από κοντά της πριν δυο χρόνια…

Γιωργής Λιόντας επάνω στον γάρο του Picture

“Καλή είναι η δρύλλα του βοσκού
Καλό και το τυρί του
Καλή ´ναι κι η τυράννιση που φέρει το κορμί του “


Μαρούκλα - Σιτάκα Picture

Μαρούκλα – Σιτάκα

Μαρούκλα - Σιτάκα Picture

Μαρούκλα – Σιτάκα

Στο τέλος σαν παιδί δίπλα στην γιαγιά του, που φτιάχνει το φαγητό, μου δίνει να γλείψω το καλαμούτσι με την ζεστή σιτάκα …
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την γεύση και τα συναισθήματα της στιγμής …
Μου προσφέρει με τα δουλεμένα χέρια της μισό πιτί με φρέσκια σιτάκα, ζεστή ακόμα απ’ το καζάνι…
Ένα Αχ…μου ξεφεύγει, αλλά όχι από την θεϊκή γεύση, αλλά από την γενναιοδωρία των δουλεμένων χεριών της Μαρούκλας…

Μαρούκλα - Σιτάκα PictureΜαρούκλα – Σιτάκα


Ο ήλιος έπαιρνε την κάτω βόλτα για τα μαγικά Αρμάθια και δεν μπορούσα να ξεκολλήσω, να αποχωριστώ, αυτή την τόσο δυνατή από ατσάλι γυναίκα.
Αυτήν την γυναίκα που καθημερινά ξυπνά  ακόμα πριν να  χαράξει, ανεβαίνει στο μαντρί με τα ζωντανά ταΐζει, μαζεύει το γάλα και κατεβαίνει το μεσημέρι πια για να ανακατέψει για 6-8 ώρες το γάλα να φτιάξει λίγη ίσαμε 4-5 κιλά από την σπάνια μοναδική σιτάκα.

Σεβασμός, απόλυτος σεβασμός, στον μαχητή βοσκό αυτού του ηρωικού νησιού…

Δύση στ' Αρμάθια Κάσος Picture

Δύση στ’ Αρμάθια Κάσος

​Συγκινημένος από την όλη εμπειρία που έζησα, της έπιασα τα σκληρά της, από την ζωή, δουλεμένα χέρια και της έδωσα όρκο να την  πάω στον Άη Γιώργη στις Χαδιές για προσκύνημα αμέσως στο επόμενο ταξίδι μου στον ηρωικό βράχο.

Στην Κάσο της Μαρούκλας, το νησί εμπειρία  ζωής!​

 

κείμενο φωτο Γιώργος Γρηγοριάδης

Picture

Μαρούκλα - Σιτάκα Picture

​​Η χθεσινή Τετάρτη, θα μείνει χαραγμένη μέσα μου για πάντα.
Θα ζήσει στη μνήμη μου σαν ένα ωραίο όνειρο, δίχως κανένα σύννεφο στον ουρανό της.
Κι αληθινά ουτ´ ένα συννεφάκι δεν έβλεπες στο στερέωμα.
Ξεκινήσαμε πρωί για τις «Καθίστρες» την πέρα γειτονιά του χωριού της Άη Μαρίνας.
Πίσω μου o «Ιταλός» μου, και ομπρός η θέα να γίνεται πλατύτερη και ωραιότερη. Το τοπίο άλλαζε, ανοιχτωσιά και καθάριο το Ανατολικό Κρητικό πέλαγο, να σμίγει με το μαβί μυστηριώδες Καρπάθιο. Περιβόλια, χαλασμένοι τάφροι και σύνορα στα πετρόχαρα χώματα, λίγο διαφορετικά από τα σύνορα του Ανθρώπου. Τέλος πήραμε το μονοπάτι φτάσαμε στη υπαίθρια αλλά σκεπασμένη παραστιά, έξω από το σπίτι της σχεδόν ογδοντάχρονης Μαρούκλας.

Λαχανοπίτια - Πιτιά Picture

Πρωινό με πιτιά και σιτάκα Picture

​Στο τραπέζι, πρωινά χειροποίητα λαχανοπίτια, ξεροτήγανα, λίγο κέϊκ, κριθοκουλούρες, παγωμένο νερό, ποτήρια, παρουσία θεού κι ανθρώπου. Αυτή, στιβαρή, σεβάσμια, με μάτι που «αρπά κι ανάφτει» ίδια με αυτές τις γριές που περιγράφει ο Όμηρος.
Σπάνια βλέπεις τέτοιες γυναίκες…
Στη Κάσο υπάρχουν.
Εδώ τα γεράματα φέρνουν μιαν άλλη παράξενη ομορφιά. Και την ξάνοιγα, επί οκτώ ώρες συνεχόμενα χωρίς δευτερόλεπτο διαλείμματος, να ανακατεύει το ελαφριά ξινισμένο γάλα με το χέρι της μόνο, να μας μολογάει ιστορίες από τα παλαϊνά χρόνια, για τον άντρα της τον Λιόντα, έναν από τους μεγαλύτερους ποιητάρηδες του Αιγαίου, που έφυγε πριν 2,5 χρόνια τα δυο της παιδιά, και δώστου να ρίχνει ξύλα στη φωδιά, δώστου να μας κερνάει ότι ευλογημένο είχε το τραπέζι της πάνω, δώστου να μας εξηγεί το αληθινό μυστήριο της Σιτάκας – το νοστιμότερο και σπάνιο τυρί του Αιγαίου- δώστου οι μαντινάες, πέρασε η ώρα, έφτασε αργά απόγευμα.

Παραστιά για Σιτάκα στην Μαρούκλα Picture

Δύση στ' Αρμάθια Κάσος Picture

Κινήσαμε για να φύγουμε.
Χαιρέτησα ευγενικά, γύρισα να την δω για τελευταία φορά.
Ριζωμένο δέντρο, γέρικο, που ρίχνει τη σκιά του μου φάνηκε τούτο το κορμί, με μπόϊ πάνω κι απ του ίδιου ανθρώπου…Αρχόντισσα των μητάτων της Κάσου, Μαρούκλα του Λιόντα,
Θα σ´ ευχαριστούμε για πάντα..

 

κείμενο Παναγιώτης Μουτσάκης

 

πηγή https://tastelocalgreece.weebly.com