Μεγάλη επιτυχία για την εκδήλωση του Σ.Α.Δ.Ν. "ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΜΑΝΙ"

Μεγάλη επιτυχία για την εκδήλωση του Σ.Α.Δ.Ν. "ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΜΑΝΙ"

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβριου, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, ο Σ.Α.Δ.Ν. πραγματοποίησε μια διά ζώσης σειρά ομιλιών με φόντο την ιστορία και τη σημασία της μετακίνησης των Δωδεκανησίων στον Πειραιά. Η εσπερίδα αυτή, που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά στα πλαίσια της Δράσης “Ημέρες Θάλασσας 2021” έλαβε χώρα στη Δωδεκανησιακή Εστία (Υψηλάντου 143, Πειραιάς) σε μια προσπάθεια να απεικονίσει τη μακρόχρονη πορεία των Δωδεκανησίων από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στον Πειραιά!

Ο κόσμος που γέμισε, αναλογικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τη Δωδεκανησιακή Εστία, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρακάτω ομιλίες:

Η Οδύσσεια των Δωδεκανησίων στην πορεία τους προς τον Πειραιά, Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς Δωδεκανησιακοί παροικιακοί Σύλλογοι στον Πειραιά: διατηρώντας την παράδοση, Φίλιππος Καλλούδης, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδιας Δωδ/κων Σωματειων, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος»

Από τα Δωδεκάνησα στον Πειραιά, βιωματική αφήγηση, Φραγκίσκη Σταυράκη, ποιήτρια, φιλόλογος, πρώην υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου “Ο ΖΕΦΥΡΟΣ”)
Δωδεκανήσιοι του Πειραιά – πολιτισμός & αθλητισμός. Αφορά 2 σκέλη:

Ο Σύλλογος “Δωδεκανησιακόν Σχολείον”:Τα Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία στον Πειραιά,1937-1940, Μαρία Παπανικολάου, Ιστορικός και Αρχειονόμος Πανεπιστημίου Καΐρου Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος “ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ”, Γεώργιος Καλαφατάς, πρόεδρος ΔΑΟ Αργοναύτης Πειραιά

Με το πέρας των ομιλιών όλοι οι παρεβρισκόμενοι συμφώνησαν πως έμαθαν αρκετές ανέκδοτες ή άγνωστες για αυτούς ιστορίες και στιγμές των Δωδεκανησίων στο Μεγάλο Λιμάνι της χώρας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Δωδεκανήσου Β. Υψηλάντης, η Βουλευτής Α’ Πειραιώς Νόνη Δούνια, ο τέως Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γεώργιος Κασσάρας, η επίτιμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, ο επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου “Κλεόβουλος ο Λίνδιος” και επίτιμος καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. κ. Μηνάς Αλεξιάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς κ.Ιωάννης Καραϊτιανό, η πολιτευτής Πειραιά και Β’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς Κατερίνα Βουρεξάκη, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά κ. Δημήτρης Καρύδης, η η κα Τουμαζάτου Γερασιμούλα- Αλεξάνδρα, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δημοτικής Συγκοινωνίας εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά, λοιποί εκπρόσωποι Δωδεκανησιακών Σωματείων και μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας.

Χαιρετισμούς απέστειλαν και έχουν ανακοινωθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συλλόγου μας οι:

  • ●  Κώστας Κατσαφάδος, Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Υφυπουργός Ναυτιλίας,
  • ●  Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής Α’ Πειραιώς και τέως Υπουργός Ναυτιλίας
  • ●  Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου
  • ●  Ιωάννης Παππάς, Βουλευτής Δωδεκανήσου

Ως Σύλλογος που σε ένα μήνα κλείνει 3 χρόνια δράσης αποτελεί τιμή για εμάς η αγάπη που μας δείχνετε με την παρουσία σας στις εκδηλώσεις μας και τη θέρμη που όλοι τις αγκαλιάζετε. Μας δίνετε δύναμη να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες εκδηλώσεις και δράσεις με στόχο την ανάπτυξη της πανδωδεκανησιακής συνείδησης των νέων της Δωδεκανήσου στην Αττική, τα νησιά μας αλλά και Απανταχού στον κόσμο.