Ο Δεκαπενταύγουστος, η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού εκκλησιαστικού έτους και δικαίως αποκαλείται «Πάσχα του καλοκαιριού».
Στην Κάρπαθο, η ημέρα αυτή γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε κάθε χωριό. Στην Όλυμπο, στις Μενετές, στο Απέρι και στις Πύλες, οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα από το πρωί, καλώντας τους πιστούς να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία.
Οι εκκλησίες γεμίζουν από κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες, ενώ οι πλατείες μετατρέπονται σε τόπους συνάντησης και γιορτής. Από τις Μενετές, ο Πωλ Βιττωρούλης απαθανατίζει τη στιγμή με τον φακό του.
Από την Όλυμπο, ο Αριστείδης Μιαούλης μάς στέλνει εικόνες γεμάτες χρώμα και παράδοση, ενώ από το Απέρι, ο Μανώλης Τσαγκάρης καταγράφει την ευλάβεια στα έθιμα και τη χαρά της ημέρας από το γλέντι στο καφενείο.
Η Κάρπαθος τιμά την Παναγία της με τρόπο που ενώνει την πίστη, την παράδοση και τη χαρά της κοινότητας, αποδεικνύοντας ότι ο Δεκαπενταύγουστος δεν είναι απλώς μια θρησκευτική εορτή, αλλά μια αναλοίωτη ζωντανή εμπειρία που περνά από γενιά σε γενιά.
ΜΕΝΕΤΕΣ – ΠΩΛ ΒΙΤΤΩΡΟΥΛΗΣ
ΑΠΕΡΙ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Μανώλης Τσαγκάρης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Αριστείδης Μιαούλης
15.8.2025
Καρπαθιακά Νέα