Μενετές Καρπάθου: Σοβαρό θέμα με την υδροδότηση του χωριού - Νεότερα από τον Μανώλη Μαγριπλή

Μενετές Καρπάθου: Σοβαρό θέμα με την υδροδότηση του χωριού - Νεότερα από τον Μανώλη Μαγριπλή

Δύσκολο καλοκαίρι για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Μενετών αφού μέσα στον καύσωνα οι επτά δεξαμενές νερού (Κατωγυρίτη, Σιταρενα, Ορφανού, Καρακαλά Λάϊ, Νερό, Γκρεμός) βρίσκονται στον πάτο. Μέσα στο αμφιθεατρικό χωριό και ειδικά τα σπίτια που βρίσκονται λίγο ψηλά, όπως η γειτονιά του Καρακαλά, εδώ και 5 μέρες έχουν ξεμείνει από νερό ενώ αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ξομέτοχα στις περιοχές Λάι, Εξήλες, Σιτάρενα.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, τονίζει ο Μανώλης Μαγριπλής, είναι οικονομία και παρακαλεί τους κατοίκους να έχουν την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση έτσι ώστε τα λίγα διαθέσιμα κυβικά να φτάσουν σε περισσότερα νοικοκυριά.

Όπως ενημερώνει τα Καρπαθιακά Νέα ο πρόεδρος της Κοινότητας Μενετών κ. Μανώλης Μαγριπλής, αυτό το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά δύσκολο για το χωριό:

«έχουμε μείνει με 4 γεωτρήσεις (Μερτά, Σταματουλίτσα, Λάι, Ποταμία) και από αυτές η  γεώτρηση στην «Σταματουλίτσα» παρουσίασε σοβαρό ηλεκτρολογικό θέμα που σήμερα ευτυχώς αποκαταστάθηκε. Όμως σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στην μεγάλη γεώτρηση της «Ποταμίας». Εκείνο το σημείο μας έδινε 20 κυβικά νερό και σήμερα έχει πέσει στα 8 κυβικά τη μέρα. Συνολικά, οι Μενετές και τα ξομέτοχα είχαν ανάγκη 30 κυβικά και σήμερα οι 4 γεωτρήσεις δίνουν μετά βίας 17 κυβικά. Αυτό το νερό δε φτάνει να γεμίσουν οι δεξαμενές».

Σήμερα το πρωί, Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023, το συμβούλιο της κοινότητας και ο Πρόεδρος  κ.Μανώλης Μαγριπλής, προσπάθησαν και έπεισαν τη δημοτική αρχή να προμηθευτεί με διαδικασίες fast track (απευθείας ανάθεση) νέα αντλία 25 ίππων για την Ποταμία.  Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αντλίες που χρησιμοποιούνται στις γεωτρήσεις της Καρπάθου. Η διαδικασίες κατεπείγουσας μελέτης έγιναν αλλά μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και αφού έρθει η αντλία από τη Ρόδο, θα πρέπει να βρεθεί γερανός και αφού ανεβάσει την παλιά να τοποθετήσει την καινούρια. Ακόμη και αν όλα τρέξουν με τους πιο γρήγορους ρυθμούς οι Μενετές θα έχουν ακόμη μια εξαιρετικά δύσκολη βδομάδα. Μέσα στον καύσωνα χωρίς νερό και χωρίς να φαίνεται η ουσιαστική αποκατάσταση (στα χαμηλά του χωριού αναφέρεται κάποιες ώρες που γεμίζει ελάχιστα η δεξαμενή, οι βρύσες δείχνουν να έχουν λίγο νερό).

Σύμφωνα με τον κ. Μαγριπλή, δήμος και κοινότητα επεξεργάζονται κάποιες ακόμη ιδέες που ωστόσο δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμες αφού πρόκειται για προσπάθειες και όχι για τελικές λύσεις. Επίσης υπάρχει σκέψη να κλείνουν την κεντρική παροχή στο χωριό λίγες ώρες ώστε να υδροδοτηθούν τα μετόχια αν όμως συμβεί αυτό υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για απανωτές βλάβες όταν ξανα-ανοίξει το δίκτυο.

Οι πληροφορίες να επαναλάβουμε ότι έρχονται από τον Πρόεδρο της κοινότητας και όχι από τη δημοτική αρχή αν και όφειλε ήδη να έχει προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης για το ζωτικό θέμα του νερού.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή μας έχει συνηθίσει να εκδίδει δελτία τύπου όταν πρόκειται για επιτυχίες ή κάποιες δωρεές όμως αποφεύγει τη σύγκρουση με τα προβλήματα.

Πρόχειρα σημειώνουμε τις εξής απορίες;

  • Πως θα κατέβει η νέα αντλία στην Ποταμία; Υπάρχουν μηχανήματα στην Κάρπαθο που μπορούν να κάνουν σύμβαση με τον δήμο ή και αυτή τη φορά θα βρεθεί ιδιώτης να στηρίξει την «αδυναμία» του Δήμου;
  • Ποιος από τη δημοτική αρχή θα χρεωθεί αυτή την αποτυχία; Τι συνολικό σχεδιασμό έχουν κάνει για τις γεωτρήσεις της Καρπάθου;
  • Η ρήξη στην παράταξη του Δημάρχου ΝΕΑ ΠΝΟΗ ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην ύδρευση Μενετών;
  • Δυόμιση μήνες πριν από τις εκλογές και δεν υπάρχει ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος ή υποψήφιος δήμαρχος ο οποίος να μιλά ανοιχτά για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την Κάρπαθο. Αυτό να το θεωρήσουμε σοβαρή μέθοδο για να πείσουν ώστε να κερδίσουν ψήφους και καρέκλες;

 

21.7.2023

Καρπαθιακά Νέα