Αναγκαία η μόνιμη ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ στο πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο ΟΛΥΜΠΟΥ

Αναγκαία η μόνιμη ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ στο πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο ΟΛΥΜΠΟΥ

 

του Μανώλη Ηλ. Λιορεΐση

Θέλω να δω πόσα ακόμα θλιβερά περιστατικά πρέπει να συμβούν, ώστε κάποιοι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι ένα κατάλληλα στελεχωμένο ασθενοφόρο πρέπει να έχει έδρα την Όλυμπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις πολλές ιδιαιτερότητες που έχει ο τόπος.
Έχουμε πια χορτάσει από υποσχέσεις και παχιά λόγια.
Έχουμε ακούσει τελευταία για πλωτά ασθενοφόρα. Αφήνω στην άκρη τον παράγοντα καιρικά φαινόμενα, την αναγκαιότητα το εν λόγω σκάφος να το πιλοτάρουν λιμενικοί από την Διοίκηση της Καρπάθου, όταν τους θερινούς μήνες αναγκάζονται άνδρες της δύναμης του Λιμενικού Σταθμού Διαφανίου να πηγαίνουν στην Κάρπαθο, ώστε να καλύπτουν τις αναγκαίες βάρδιες…και άλλα ανάλογα.
Με το κόστος αγοράς, στελέχωσης και λειτουργίας του εν λόγω σκάφους θα μπορούσαμε να αγοράσουμε και να εξοπλίσουμε πλήρως τρία ασθενοφόρα ξηράς.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπάλληλος ο οποίος θα πρέπει να έχει γνώσεις πρώτων βοηθειών και θα χρεωθεί την επιμέλεια του οχήματος. Ας ληφθεί ακόμη υπ’ όψιν ότι άλλος ένας νέος άνθρωπος θα εγκατασταθεί μόνιμα στο τόπο.
Γράφω για το θέμα ορμώμενος από ένα οδυνηρό συμβάν των τελευταίων ημερών, που αφορούσε την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου ο οποίος έφυγε παρόλο που τόσο ο προϊστάμενος του Λ. Σ. Διαφανίου, όσο και ένας επιπλέον συνάδελφός του προσπάθησαν να παράσχουν άμεση βοήθεια με τον “απινιδωτή” που διαθέτει ο συγκεκριμένος Σταθμός. Αλλά κι από το γεγονός ότι λίγο αργότερα είδα την αγροτική γιατρό —η οποία σημειωτέον έκανε το ανθρωπίνως δυνατόν— να προσέρχεται με το ιδιωτικό της αυτοκίνητο και να μεταφέρει όλα όσα της ήταν χρήσιμα για την περίπτωση.  Και όταν χρειάστηκε οξυγόνο πήγαμε στο Ιατρείο του Διαφανιού που ήταν ευτυχώς κοντά στο συμβάν για να το πάρουμε.

Αυτά όμως όλα θα μπορούσαν να ήταν οργανωμένα και τοποθετημένα μέσα σε ένα σύγχρονο ασθενοφόρο.
Προ ημερών υπήρξε ένα άλλο σοβαρό καρδιολογικό περιστατικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ασθενής στάθηκε τυχερός γιατί υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος ώστε να έρθει το ασθενοφόρο από το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου “ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΡΠΑΘΙΟΣ” και να τον μεταφέρει εγκαίρως.

Τι θα γινόταν όμως αν δεν υπήρχε ο χρόνος και ο ασθενής έχρηζε άμεσης μεταφοράς…

Γιατί να απαιτούνται τρεις ώρες για να έρθει και να γυρίσει ένα ασθενοφόρο με το περιστατικό στο Νοσοκομείο, ενώ θα μπορούσε να είχε βάση εδώ και σε μια ώρα να είναι ο ασθενής στους θεράποντες ιατρούς του;
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρω ότι είμαστε τυχεροί που υπηρετεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό μας Ιατρείο μας η συγκεκριμένη αγροτική γιατρός κ. Αντωνία Βενετσάνου (με καταγωγή από τη Σύμη και τη Δονούσα) διότι ζήσαμε και άλλες εποχές, που είτε υπήρχαν μη συνεργάσιμα πρόσωπα στη θέση της, είτε δεν υπήρχε καν γιατρός…
Ευελπιστώ κάποιοι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν για να λυθεί επιτέλους ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα του ακριτικού μας τόπου.