Νέα Έκδοση της Αδελφότητας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» – «ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – Σελίδες της Ιστορίας και του Πολιτισμού της» του Μανόλη Μακρή

Νέα Έκδοση της Αδελφότητας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» – «ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ –  Σελίδες της Ιστορίας και του Πολιτισμού της» του Μανόλη Μακρή

Είμαστε στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την νέα έκδοση της Αδελφότητας μας με τίτλο «ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – Σελίδες της Ιστορίας και του Πολιτισμού της», του πολυγραφότατου συμπατριώτη μας, νομικού, συγγραφέα και Προέδρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, Μανόλη Μακρή.

Ένα ολοκληρωμένο συγγραφικό έργο το οποίο πραγματεύεται την ιστορική πορεία αρχικά της Καρπάθου και στην συνέχεια της Ολύμπου από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ιστορικές μας ρίζες, στο οποίο ο συγγραφέας με αυστηρά τεκμηριωμένες και διασταυρωμένες επιστημονικές πηγές, ταξιδεύει τον αναγνώστη διδάσκοντας τον την αρχαία αλλά και την νεότερη ιστορία με σαφή αναφορά σε όλες τις εποχές στην γενέτειρά μας Όλυμπο.

Ένα μακρύ ταξίδι διάρκειας πάνω από τέσσερις χιλιετίες που δεν σταματά στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων στο 1948, αλλά περιγράφει και πάλι μέσα από αξιόπιστες μαρτυρίες και πλούσιες ιστορικές αναφορές, πως διένυσαν η Όλυμπος και οι κάτοικοι της τα επόμενα 70 και πλέον χρόνια ως τις μέρες μας.

Η μοναδικότητα της έκδοσης αυτής τεκμηριώνεται επίσης από το γεγονός ότι ο συγγραφέας δεν επαναπαύτηκε μένοντας μόνο στην καταγραφή της ιστορίας της Ολύμπου, αλλά στην συνέχεια παρέθεσε την άποψη και τις δηλώσεις διακεκριμένων και πεφωτισμένων ανθρώπων όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρόσωπα της σύγχρονης δημόσιας Ελληνικής πολιτικής και πνευματικής ζωής, οι οποίοι επισκεπτόμενοι κατά καιρούς την γενέτειρα μας, με θαυμασμό έπλεξαν με διθυραμβικά λόγια και συγκινητικές τοποθετήσεις εγκώμια για την μοναδικότητα, την ιστορική και πολιτιστική υπεραξία αυτού του δυσπρόσιτου και απομονωμένου σημείου της εθνικής μας επικράτειας. Η Όλυμπος όμως ταυτόχρονα είναι άρρηκτα δεμένη με τον πολιτισμό της ο οποίος είναι δημιούργημα της αρχέγονης ιστορικής της πορείας.

Έτσι δεν θα μπορούσε ένα τόσο σημαντικό ιστορικό έργο που περιγράφει την ιστορία της Ολύμπου να μην αναφέρεται στην εθιμοτυπία της, στα αρχέγονα ήθη και έθιμα που μπόλιασαν και άνδρωσαν εκατοντάδες γενιές Ολυμπιτών, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν μέχρι σήμερα μια ζώσα παράδοση και αντικείμενο λαογραφικής και επιστημονικής μελέτης. Ο Μανόλης Μακρής κάνει αυτό το αριστοτεχνικό πάντρεμα ιστορίας και λαϊκών παραδόσεων παραθέτοντας στο τέλος του βιβλίου ένα αντιπροσωπευτικό ανθολόγιο από τραγούδια του τόπου αλλά και μνημειώδεις μαντινάδες, τα οποία διατρανώνουν και μέσα από τις σελίδες αυτές, την μοναδικότητα της Ολύμπου ως σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής αναφοράς και «Κιβωτού της Παράδοσης».

Αυτό λοιπόν το πλούσιο αριστουργηματικό σύγγραμμα που περιγράφει
ξεκάθαρα την ιστορική πορεία και την τεράστια διαχρονική άυλη πολιτιστική
κληρονομιά της Ολύμπου, πήραμε σήμερα στα χέρια μας και πανευτυχείς θα το
διανείμουμε σε όλα τα φιλόξενα σπιτικά των συμπατριωτών της παροικίας μας τις
επόμενες ημέρες απαγγέλλοντας τους μουσικά τα χαρμόσυνα πατροπαράδοτα
κάλαντα του τόπου μας.

Τα εκατοντάδες αντίτυπα του βιβλίου αυτού στόχος μας είναι να μπουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια και να διαβαστούν από όλα τα μέλη των οικογενειών των συμπατριωτών μας Απανταχού.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι γνωρίζοντας το περιεχόμενο ότι όσοι θα περιδιαβούν τις σελίδες του, θα νιώσουν ακόμη μια φορά υπερήφανοι για τον τόπο της καταγωγής τους.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλες και όλους Καλά και
Χαρούμενα Χριστούγεννα με Υγεία.

25.12.2022

Καρπαθιακά Νέα