Νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες

Νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες

Γύρισε ξανά η κλεψύδρα για τους δασικούς χάρτες και τις πρασινισμένες ιδιόκτητες περιουσίες που αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν είχαν δηλωθεί ως τέτοιες με την υποβολή ένστασης, μοιραία θα περνούσαν στην ιδιοκτησία του δημοσίου – Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμφώνησε στην παράταση ενός μηνός (30 ΙΟΥΝΙΟΥ) για την υποβολή των αντιρρήσεων – Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος

Σε βόμβα έτοιμη να σκάσει παρασύροντας χιλιάδες ιδιοκτησίες που μοιραία θα περάσουν στα χέρια του δημοσίου, εξελίσσεται η υπόθεση με τους δασικούς χάρτες, που αρχικά ως ημερομηνία ορόσημο για την υποβολή ενστάσεων είχε οριστεί η 31η Μαϊου, με την κυβέρνηση να μη δίνει άλλο περιθώριο.

Νωρίτερα χθες (26/5) πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, της Βουλευτή Χανίων κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή, μετά από αίτημα του τελευταίου, με αντικείμενο την παράταση υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία την 31 η Μαΐου 2022.

Αλλά και για τα Δωδεκάνησα οι πληροφορίες των Καρπαθιακών Νέων δείχνουν τον βουλευτή Ιωάννη Παππά να σπρώχνει για την ίδια εξέλιξη.

Στενεύει ασφυκτικά το χρονικό περιθώριο

Στενεύει ασφυκτικά το χρονικό περιθώριο και για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους με τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους. Ένα ελάχιστο μέρος ιδιοκτητών στην Κρήτη έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου, ενστάσεις, με την συντριπτική πλειοψηφία να περιμένει παράταση σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί, τελικά ο χρόνος μετρά αντίστροφα. γεγονός που πυροδοτεί τον κίνδυνο μεγάλες περιουσίες να χαθούν. Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων θα πρέπει να μπουν άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να προχωρήσουν βήμα βήμα στην κατάθεση αίτησης αντίρρησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου όπου 715,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και 208,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα χορτολιβαδικές και βραχώδεις αν και από τη δασική υπηρεσία εκτιμιούνταν ότι οι ενστάσεις θα έφταναν τις 10.000, μέχρι αυτή την ώρα, 7 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει νέα, μόλις έχουν φτάσει τις 3.500, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο που ελλοχεύει.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία καλώντας άμεσα το υπουργείο να αναθεωρήσει.

Καμπανάκι από τις Διευθύνσεις Δασών

Οι διευθύνσεις δασών κρούουν καμπανάκι για πιθανή οριστικοποίηση λαθών, αν δεν κατατεθούν εμπρόθεσμα οι αντιρρήσεις. Ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης μιλώντας στο neakriti.gr εξήγησε πως την 1η Ιουνίου οι δήμοι, τα μοναστήρια, η Περιφέρεια, οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς, θα δουν ένα γιγαντιαίο ποσοστό ιδιοκτησιών, να έχει χαρακτηριστεί ως δασικό.

Η διευθύντρια Δασών Χανίων, Πολυμνια Σκλαβάκη, τόνισε «να μην εφησυχάσει κανείς σε ότι αφορά τα ακίνητα του», καθώς ο χάρτης θα κλειδώσει

Στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία

Στις 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι διαδικτυακές εφαρμογές υποβολής αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στην ιστοσελίδα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» θα παραμείνουν διαθέσιμες για την αποδοχή των αιτημάτων έως την καταληκτική ημερομηνία.

Η υποβολή της αντίρρησης συνοδεύεται από:

  • Την οριοθέτηση του πολυγώνου που αφορά στο αίτημα.
  • Την επίκληση της ύπαρξης έννομου συμφέροντος.
  • Τη δέσμευση για την καταβολή του ειδικού τέλους.

Μετά την υποβολή της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία δέκα (10) ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

  • Το αντίγραφο της φόρμας των υποβληθεισών αντιρρήσεων, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο (εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή).
  • Τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή.
  • Το έννομο συμφέρον.

Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν.Τα παραπάνω στοιχεία εξασφαλίζουν το παραδεκτό του αιτήματος.

Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα κλπ.), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται είτε στην ανωτέρω αλληλογραφία ή να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης.

Στους ενδιαφερόμενους που κρίνουν ότι δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν αντίρρηση, δίνεται η δυνατότητα, ομοίως μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, να καταθέσουν ηλεκτρονικά αίτημα διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, το οποίο υποβάλλεται ατελώς και εξετάζεται από την οικεία Διεύθυνση Δασών.

Σε περίπτωση απόρριψης του πρόδηλου σφάλματος, η σχετική αίτηση θα διαβιβαστεί προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.). Η ΕΠ.Ε.Α. θα εξετάσει την αίτηση ως υποβληθείσα αντίρρηση, κοινοποιώντας το σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο στον ενδιαφερόμενο και παρέχοντας προθεσμία τριάντα (30) ημερών για την καταβολή του ανάλογου παράβολου, στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται.

με στοιχεία από το www.neakriti.gr