Νέα συμφωνία για τις βάσεις. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αναφορά στην Κάρπαθο

Νέα συμφωνία για τις βάσεις. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αναφορά στην Κάρπαθο

 

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για την υπογραφή της νέας συμφωνίας για τις βάσεις που θα μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο του αμερικανικού στρατού.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλέξει ακόμη περισσότερο τη χώρα στους επικινδύνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αναδεικνύεται και από την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ: Με τον πρέσβη της Αυστραλίας (και Έλληνα ομογενή) Άρθουρ Συνοδινό με τον οποίο συζήτησαν την «κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» και τις «εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Ινδο-Eιρηνικό», στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας AUKUS και της μετατόπισης του αμερικανοΝΑΤΟικού ενδιαφέροντος στις ζώνες αντιπαράθεσης του Ινδο-Ειρηνικού.

 

Ακολούθησαν οι συναντήσεις με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνης με τον οποίο συζήτησαν την «ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης και την προώθηση κοινών συμφερόντων», επίσης «τις εξελίξεις σε Ανατ. Μεσόγειο και Δυτ. Βαλκάνια», με τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν και εκπροσώπους αμερικανικών «think tank». Επιπλέον, είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

 

Ο Ν. Δένδιας την Πέμπτη θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα εγκαινιάσουν τον τρίτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ που ξεκίνησε το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Περίπου στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα γίνει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με ισχύ για πέντε χρόνια και έπειτα θα είναι επ’ αόριστον.

 

Όλη η Ελλάδα ένα ορμητήριο του αμερικανικού στρατού

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παραχωρούνται στους Αμερικανούς εγκαταστάσεις:

 

Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, με το επόμενο τέτοιο «φορτίο» -το μεγαλύτερο που θα έχει περάσει ποτέ από την περιοχή, όπως λένε οι αρμόδιοι- να αναμένεται τον Νοέμβρη, στέλνοντας κι άλλες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο. Φυσικά, και εδώ η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι τον Φλεβάρη του 2019 ο τότε υπουργός Άμυνας Ευ. Αποστολάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τοπικούς παράγοντες, διαβεβαίωνε ότι ναι μεν ήθελαν να απομακρύνουν την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών από τον Βόλο, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουν σταδιακά την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Σημειωτέον, στο παζάρι που προηγήθηκε, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα 23 «προς διάθεση» τοποθεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται Σκύρος, Λήμνος, Ρόδος και Κάρπαθος.

 

Οι Αμερικανοί αντιπαρέβαλαν δική τους λίστα τοποθεσιών, μεταξύ άλλων με Σκύρο, Άραξο (που παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών), Ανδραβίδα (την οποία αξιοποιούν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της σημαντικής για αυτούς πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος») και Αστακό (τέσταραν τις δυνατότητές του τον Νοέμβρη του 2020, ελλιμενίζοντας εκεί το θηριώδες πλοίο τους «USS Hershel “Woody” Williams» για εργασίες συντήρησης).

 

Μέχρι στιγμής φαίνεται να «αποφεύγουν» τη Σκύρο και οπωσδήποτε Λήμνο, Ρόδο και Κάρπαθο, παίρνοντας υπόψη και τις ενστάσεις από τη «σύμμαχο» Τουρκία.

Όσο για τη διάρκεια της Συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο θα προβλέπει 5ετή παράτασή της, ώστε να «τρέξουν» και μια σειρά αμερικανικές «επενδύσεις» για την επέκταση των εγκαταστάσεων για το δολοφονικό τους έργο.

Μετά το πέρας της 5ετίας η MDCA θα παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον, εκτός αν κάποια πλευρά αποσυρθεί απ’ αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Αμερικανοί έβαλαν ρήτρα ότι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον χρόνια πριν την αποχώρησή τους (η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης).

Πηγή www.902.gr