Νεκρόπολη Πηγαδίων. Καλή η καθαριότητα αλλά γιατί δεν μας είπαν ότι έχει μόνο ένα μνήμα ελεύθερο;

Νεκρόπολη Πηγαδίων. Καλή η καθαριότητα αλλά γιατί δεν μας είπαν ότι έχει μόνο ένα μνήμα ελεύθερο;

Νεκρόπολη Πηγαδίων. Καλή η καθαριότητα αλλά γιατί δεν μας είπαν ότι έχει μόνο ένα μνήμα ελεύθερο;

Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Δήμου Καρπάθου με ανάρτηση, στη σελίδα της στο facebook, ενημέρωσε τους Δημότες ότι οι εργασίες συντήρησης του κοιμητηρίου Δημοτικής Ενότητας Πηγαδίων Δήμου Καρπάθου τελείωσαν προς το παρόν.

Έγινε καθαριότητα και καλλωπισμός στα 2 από τα 3 διαζώματα του κοιμητηρίου και των οστεοφυλακίων του. Μάλιστα από την υπηρεσία γίνεται αναφορά σε όσους έχουν οικόσιτα ζώα και προτείνεται ο περιορισμός τους και γράφει χαρακτηριστικά:

«Παρακαλούμε τους δημότες που έχουν οικόσιτα ζώα στην περιοχή αυτή (Κάβος-Ακρόπολη/ να τα φροντίζουν και να τα περιορίσουν γιατί εισέρχονται στο κοιμητήριο (παίρνουν πάνω από την περίφραξη του) και προκαλούν ζημιές και φθορές σε αυτό, επίσης θεωρούμε ότι πάνω από όλα είναι προσβολή για τους νεκρούς που βρίσκονται εκεί».

Βέβαια όλα αυτά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα και της ευθύνες του δήμου Καρπάθου και θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα και δεδομένα. Ωστόσο εμείς επικοινωνήσαμε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Βασιλαράκη, ο οποίος μας ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του είναι η αποσυμφόρηση των κοιμητηρίων της Καρπάθου και τόνισε ότι όπου χρειάζεται θα φτιαχτούν οστεοφυλάκια, ώστε να ελευθερωθούν μνήματα και να αλλάξει η πολύχρονη δέσμευση των μνημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Πηγάδια, όπου και αφορά τη σχετική ανάρτηση από το την υπ. Περιβάλλοντος του Δήμου Καρπάθου, αυτή τη στιγμή, τέλος Οκτωβρίου 2021, υπάρχει μόνο ένα ελεύθερο μνήμα! Κι όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Γιώργος Χατζηκουτσός, «επιβάλλεται να αλλάξει η μέθοδος διαχείρισης των κοιμητηρίων. Εδώ και δυο χρόνια έχουμε προτείνει τη συνεργασία του δήμου με ιδιώτες με στόχο τη διατήρηση της καθαριότητας αλλά και της ευπρέπειας του χώρου. Επίσης κάποτε επιτέλους πρέπει να τελειώνουμε με τις λίστες, να εφαρμοστεί ο νόμος για όλους. Η κοινότητα έχει εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέο νεκροταφείο όμως η δημοτική αρχή δεν το αποφασίζει».

Η νεκρόπολη των Πηγαδίων είναι μια πονεμένη ιστορία, ας θυμηθούμε μονάχα ότι σχετικά πρόσφατα υπήρξε η περίπτωση Πηγαδιώτη, ο οποίος λόγω έλλειψης χώρου, τάφηκε στο νεκροταφείο ενός χωριού. Πέρα λοιπόν από την αυτονόητη καθαριότητα και τις συμβουλές για τα ελεύθερα ζώα που ενοχλούν το κύριο ζήτημα είναι να βρεθεί χώρος και σε αυτό δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις ούτε και έχουμε δει ουσιαστικές πράξεις.

Μανώλης Δημελλάς Καρπαθιακά Νέα