Ναι μη πόσιμο, αλλά είναι επικίνδυνο το νερό στα Πηγάδια; Kαταγγελίες του Νίκου Λύκου αναστάτωσαν το δημ. Συμβούλιο

Ναι μη πόσιμο, αλλά είναι επικίνδυνο το νερό στα Πηγάδια; Kαταγγελίες του Νίκου Λύκου αναστάτωσαν το δημ. Συμβούλιο

Για ακόμη μια φορά οι παρεμβάσεις του δημοτικού συμβούλου της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ κ. Νίκου Λύκου, αναστάτωσαν το δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2023 και καθόρισαν την προ ημερησίας συζήτηση. Ωστόσο άφησαν αναπάντητα ερωτηματικά στους δημότες της Καρπάθου. Το νερό δεν είναι πόσιμο, αυτό είναι γνωστό και μάλιστα φρόντισε να το τονίσει ο Αντιδήμαρχος κ. Παραγυιός από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Όμως ενώ φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ενημέρωση των δημοτών και πληροφορίες για την κατάσταση.

Ο κ. Λύκος, που σήκωσε το θέμα, ξεκίνησε διαφορετικά την τοποθέτηση του. Αρχικά επισήμανε την απουσία της παράταξης ΑΠΕΚ από τα δημοτικά συμβούλια και προχώρησε σε καταγγελίες που θα συζητηθούν και θα περιμένουμε την επίσημη απάντηση της δημοτικής αρχής. Μάλιστα έκανε λόγο για τις απουσίες από το δημοτικό συμβούλιο. Ανέφερε ότι έχει στοιχεία για δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν απουσιάσει 30 με 40 φορές στις τελευταίες 70 συνεδριάσεις!

«Λίγοι άνθρωποι είναι με μονοψήφιες απουσίες, πάλι χρειάζεται να ερχόμαστε εμείς (σ.σ. ΝΕΑ ΠΝΟΗ) που θέλετε να φύγουμε για να υπάρχει απαρτία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λύκος.

Ωστόσο το θέμα που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο και σχεδόν μονοπώλησε την προ ημερησίας συζήτηση, ήταν το νερό στα Πηγάδια Καρπάθου.

Σύμφωνα με στοιχεία, για τα οποία έκανε λόγο  ο κ. Λύκος ότι τα πήρε από τον Δήμο μετά από αίτηση που έκανε και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε για τις μετρήσεις στη δεξαμενή Αράντι.

«Το νερό αυτό είναι ακατάλληλο και κανένας δεν ενδιαφέρεται, εδώ δε με ενδιαφέρουν ούτε τα πάρκινγκ, ούτε τα φώτα, ούτε τα λεφτά. Ακούστε έκθεση που έβγαλε τεχνικός, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα, στο Νοσοκομείο Καρπάθου για την διαλυμένο μηχάνημα της όσμωση του νερού» είπε ο Νίκος Λύκος.

«Μετρήθηκε η συγκέντρωση αλάτων στο νερό και βρέθηκε στους 20 γαλλικούς βαθμούς, τέτοιας ποιότητας νερό δύναται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα μέρη του πλυντηρίου και στα μέρη του κλιβάνου. Φανταστείτε τι θα πάθουν οι άνθρωποι» και απευθυνόμενος  στον Πρόεδρο της κοινότητας Πηγαδίων κ. Χατζηκουτσό, τον ρώτησε αν τα έψαξε όλα αυτά κι αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τον τόπο του και ρώτησε τι ενέργειες έχει κάνει για το νερό. Να τονίσουμε ότι ο πρώτος που έφερε θέμα ποιότητας νερού, στο προηγούμενο δημοτικού συμβούλιο, ήταν ο κ. Χατζηκουτσός!

«Ζωτικής σημασία είναι το θέμα που πάει στα σπίτια» επανέλαβε ο κ. Λύκος. Μάλιστα ανέφερε την αγωγιμότητα που έδειξε η μέτρηση που έγινε τον Νοέμβριο 2022, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια στο νερό του φράγματος (2.820  microsiemens sec από 264, για να πίνεται) επίσης έκανε λόγο για το επικίνδυνο στοιχείο αρσενικό που, όπως είπε, περιέχει το νερό.

«Δεν είναι τόσο απλό το θέμα, είμαστε σε διαδικασία διερεύνησης. Πρόκειται για θέμα που δεν έχει προκύψει μόνο στο δικό μας φράγμα, έχει προκύψει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έχουν γίνει δυο συσκέψεις για αυτό το θέμα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα για οποιοδήποτε λόγο, να τρομοκρατεί τον κόσμο, δεν δίνουμε πόσιμο νερό στον κόσμο.

 Όποιος θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος  για τη δημόσια υγεία των πολιτών υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές που μπορεί να προσφύγει και να καταγγείλει το γεγονός. Όποιος έχει τέτοια στοιχεία μπορεί να προσφύγει στον Εισαγγελέα. Δεν δίνουμε πόσιμο νερό στον κόσμο». ανέφερε από πλευράς της δημοτικής αρχής ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Παραγυιός.

Ακόμη κι αν δεν είναι πόσιμο, το θέμα του νερού στην πρωτεύουσα της Καρπάθου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και σοβαρό. Περιμένουμε λοιπόν από την δημοτική αρχή της Καρπάθου να δώσει απαντήσεις και να εξηγήσει στην κοινωνία το τι ακριβώς συμβαίνει, να δώσει επίσημα αποτελέσματα διότι τίποτα δε μπορεί ούτε και πρέπει να κρυφτεί κι αν έχει υπάρξει η όποια καθυστέρηση στις ερευνητικές διαδικασίες.

1.2.2023

Καρπαθιακά Νέα