Ο Νίκος Λύκος, Πρ. Τουρ. Επιτρ. Δήμου, στα Καρπαθιακά Νέα

Ο Νίκος Λύκος, Πρ. Τουρ. Επιτρ. Δήμου, στα Καρπαθιακά Νέα

 

του Μανώλη Δημελλά

Είναι η πρώτη συνέντευξη του Νίκου Λύκου από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Τουριστικής Επιτροπής Καρπάθου. Η αλήθεια είναι ότι κρίθηκε σκληρά και πολύ αρνητικά. Νέος στο δημοτικά θέματα, σε ένα νησί που ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης είναι ο τουρισμός, αναλαμβάνει τη στιγμή που το νησί όλο κι ανεβαίνει και  πέφτει πάνω στην πανδημία.

Ο Νίκος Λύκος δεν κρύβει την πικρία του γιατί όπως λέει «αν και δεν με γνωρίζουν, δηλαδή δεν ξέρουν τις δυνατότητες μου. Βιάστηκαν να με κρίνουν, όμως εγώ το μόνο που θα πω να είναι όλοι καλά. Αυτό που κρίνεται είναι οι πράξεις κι αυτό ισχύει για όλους μας».    

 

1 . Νίκο είσαι γνωστός στην Κάρπαθο, ωστόσο στην επιλογή του Δημάρχου να σε τοποθετήσει στη θέση του Προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου υπήρχαν αρκετές φωνές που διαφώνησαν. Πέρασαν περισσότεροι από 12 μήνες από τότε, πως κρίνεις σήμερα εκείνες τις μέρες; Τι θα έλεγες σε κείνους που είπαν ότι ο Νίκος «δεν κάνεις» για αυτή τη θέση;

Ο καθένας κρίνεται από το αποτέλεσμα. Δυστυχώς οι συνθήκες λόγω του κορονοϊού ήταν και είναι τέτοιες που δε μπορούσαμε να μιλάμε για κανονικότητα. Κι αν υπήρχαν κανονικές συνθήκες πιστεύω ότι δεν θα υστερούσα στη θέση μου, ούτε η επιτροπή.

 

2 . Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να μιλάς για το παρελθόν, όμως οι Καρπάθιοι πρέπει να γνωρίζουν τι παρέλαβες. Κι αυτό για να έχουν γνώση και να μπορούν έπειτα να κρίνουν τη δική σου θητεία.

Είναι γνωστό το τι παρέλαβα, το έχω πει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χωρίς κακία, απλά τα λέμε και τα ξαναλέμε. Όσο αφορά το υλικό που παραλάβαμε ήταν λίγα πράγματα και λίγο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν. Αλλά δε θα το συνεχίσω γιατί δεν σηκώνει αντιπαλότητες αυτό το θέμα.

 

  1. Πολλοί Καρπάθιοι ρωτούσαν γιατί το καλοκαίρι δεν υπάρχει ιστοσελίδα του ΔΟΤ; γιατί δεν τρέχει το facebook και το Instagram; Που είναι τα φυλλάδια; Τι μας απαντάς;

Καμιά επιτροπή δεν δουλεύει από την αρχή σαν ρολόϊ, ειδικά όταν μπαίνεις για πρώτη φορά στα κοινά και αναλαμβάνεις ένα πόστο και πρέπει να το μάθεις και χρειάζεται να κατανοήσεις πως πρέπει να κινηθείς. Εμένα δε με ενοχλεί αν δε γίνει κάτι αμέσως, αλλά να γίνει σωστό κι ας περάσει λίγος χρόνος παραπάνω. Γιατί εδώ μετράμε τους ρυθμούς του δημοσίου και οι μηχανισμοί είναι λίγο αργοί.

Τώρα όσο αφορά την ιστοσελίδα. Υπήρχε στο σχέδιο και είχαμε βάλει κονδύλι για να φτιαχτεί σελίδα του τουρισμού. Πρώτα έχει φτιαχτεί η σελίδα του Δήμου και σήμερα προσπαθούμε σε αυτή τη σελίδα να είναι και η επιτροπή Τουρισμού. Δηλαδή η σκέψη που ακολουθούμε είναι η σελίδα www.karpathos.gr να δουλέψει και για τον τουρισμό.

Αυτό που τρέχουμε τώρα είναι η σελίδες της τουριστικής επιτροπής στο facebook και στο Instagram, που τα διαχειριζόμαστε εμείς. Να πούμε ότι ούτε και ο Δήμος είχε ιστοσελίδα και φτιάχτηκε τώρα.

 

  1. Τι εργαλεία διαθέτει ο ΔΟΤ Καρπάθου; για παράδειγμα έχεις χρήματα; Μπορείς να προχωρήσεις σε κινήσεις που να φέρουν αποτελέσματα;

Η επιτροπή Τουρισμού δουλεύει με κωδικούς, κάνουμε ένα πρόγραμμα το προτείνουμε στο δημοτικό συμβούλιο και αν εγκριθεί προχωράμε. Για να τα ξανα-χρησιμοποιήσεις πρέπει να περάσουμε ξανά από την οικονομική επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο. Δεν είμαστε όπως ο ΚΟΠΑΠ που έχει ταμείο, εμείς δουλεύουμε με κωδικούς.

Πιο απλά, εμείς πήραμε το πλούσιο πρόγραμμα που είχε φτιάξει η προηγούμενη επιτροπή τουρισμού με τη συμβουλευτική εταιρία που είχαν συνεργαστεί. Πατήσαμε πάνω σε αυτό, κι αυτό γιατί δεν υπήρχε χρόνος, αναλάβαμε τον Νοέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο έπρεπε να δούμε αν μπορούμε να πάμε στις τουριστικές εκθέσεις. Τελικά προλάβαμε και πήγαμε σε δυο εκθέσεις και μετά μας έκλεισε η πανδημία.

 

  1. Το 2020 γονάτισε τον τουρισμό. Τι κινήσεις έκανε φέτος ο ΔΟΤ στην κατεύθυνση αναζωογόνησης και ελπίδας για το νησί;

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν έχουμε ξανα-αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε κάνουμε ελιγμούς. Ακόμη κι αν ήταν όλα τέλεια και να κάναμε πολλές δράσεις, δυο κρούσματα να είχαμε στο νησί όλα θα τα χάναμε.

Κι αυτό που πιστεύω είναι ότι ναι μεν να συμβαδίσει η οικονομία με την υγεία αλλά πρέπει να προπορεύεται η υγεία.

Ένα μεγάλο επίτευγμα ήταν το λιμάνι, που έγινε πύλη εισόδου-εξόδου και ο χαρακτηρισμός του αιγιαλού. Αυτά θα βοηθήσουν, έχει γίνει μελέτη και θα υπάρξει ανάπλαση του παραλιακού. Έτυχε να γίνει από μας.

Εμείς, στην Τουριστική Επιτροπή, δουλεύουμε στην απορρόφηση των χρημάτων για την αναρρίχηση, γιατί αυτό το έργο δεν είχε τελειώσει, όπως δεν είχε τελειώσει το έργο με τα μονοπάτια στο application.

Το οποίο, χωρίς να καταλογίσω ευθύνες, αναγκαστήκαμε μετά από καταγγελία τουρίστα να το κατεβάσουμε. Γιατί το application από το internet ήταν ημιτελές και ο άνθρωπος αυτός, που μας κατήγγειλε, καθώς το χρησιμοποιούσε βγήκε στο πουθενά.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε την πρόσκληση στην εταιρία που φτιάχνει τα μονοπάτια. Με τον κορονοϊο δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά, θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα μονοπάτια και η αναρρίχηση.

 

  1. Ποια είναι τα άμεσα και ποια τα μακρόπνοα σχέδια σου; Έχεις ομάδα, ακολουθούν οι ξενοδόχοι; Οι εργασιακές ομάδες που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι κοντά στον ΔΟΤ; Ακολουθούν τον σχεδιασμό σου;

Ανέφερα ήδη τα μονοπάτια και την αναρρίχηση να προσθέσω το «πράσινο περίπτερο» που φτιάχνεται κάτω από τον Δήμο, τώρα όσον αφορά το μέλλον. Εμείς έπρεπε ήδη να είχαμε πρόγραμμα για  το 2021, άλλα οι συνθήκες δεν είναι κανονικές. Ήδη δουλεύουμε τις δράσεις του 2021 και περιμένουμε να δούμε τι από όλα αυτά που σήμερα σχεδιάζουμε θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Να αναφέρω εδώ ότι από τον Αύγουστο, που άνοιξαν οι κωδικοί μας, μέχρι τον Σεπτέμβριο, καταφέραμε να φέρουμε δυο τηλεοπτικά κανάλια και πρέπει να ευχαριστήσω κάποιους χορηγούς, ξενοδόχους, εστιάτορες, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, που μας βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθεια μας. Ένα μεγάλο οικονομικό κομμάτι πλήρωσε η τουριστική επιτροπή του Δήμου. Κάναμε και μια διαφήμιση στο ΚRITI TV. Εκμεταλλευτήκαμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη και αυτό το κάναμε τον Αύγουστο.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές ομάδες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Έχουμε κάνει μια καλή συνάντηση. Τους καλέσαμε και ήρθαν.  Είπαν τις απόψεις τους, τις έχουμε καταγράψει και μέσα στο 2021 θα ξανασυναντηθούμε.

 

  1. Μια πιο προσωπική ερώτηση. Αν έκανες έναν απολογισμό θα ήσουν ευχαριστημένος για την επιλογή σου να ασχοληθείς με τα κοινά;

Επειδή μένω πολλά χρόνια στην Κάρπαθο, αγαπώ αυτόν τον τόπο και το έχω αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια. Να σου πω ότι ασχολήθηκα μόνο για να προσφέρω. Υπάρχει το μικρόβιο της «πολιτικής» κι αυτό γιατί κι ο πατέρας μου έχει διατελέσει Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μεσοχωρίου, αν και δεν θεωρώ ότι είμαι πολιτικός.

Δεν με πειράζει να αναλάβω ευθύνες και να έχω βάρος για τον τόπο μου. Αυτό φαίνεται κι από τις τόσες επιτροπές που τοποθετήθηκα και τις αρμοδιότητες. Αυτό που επιθυμώ είναι το καλό όλης της Καρπάθου.

Προτιμώ να τρέχω και να προσπαθώ παρά να κάθομαι σε ένα καφενείο και να κρίνω. Πιστεύω ότι κανείς δεν τα γνωρίζει όλα, όμως μπορεί να προσπαθήσει και να διδαχτεί πολλά.

 

  1. Είσαι ικανοποιημένος με την πορεία της παράταξης; Πως κρίνεις τον ρόλο της αντιπολίτευσης όλο αυτό το χρονικό διάστημα;

Το μήνυμα που βγάζει η παράταξη μας είναι πολύ θετικό, έτσι πιστεύω και για τον Δήμαρχο και για όλους μας. Να μην ξεχνάμε την ιστορία μας. Αυτή η παράταξη παρέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Τότε ξεκινήσαμε με την πρόταση μας για τη θέση του Προέδρου Δημοτικού συμβουλίου. Εμείς προτείναμε τον κ. Παραγιό και σύσσωμη η αντιπολίτευση, δεν ξεχνιέται εκείνη η μέρα γιατί ήταν της Βρυσιανής, διαφώνησε με αυτό που ήθελε ο Δήμαρχος. Κάτι αντίστοιχο είχαμε και στην περίπτωση του Γενικού Γραμματέα.

Μέχρι να φτιαχτούν οι επιτροπές, μέχρι να δούμε τι γίνεται στο Δήμο, μέχρι να αναλάβουμε καθήκοντα φτάσαμε στο Νοέμβρη 2019.

Λέμε ότι διοικούμε ενάμιση χρόνο, ουσιαστικά είναι πολύ λιγότερο. Κάπως έτσι πήγαμε στα Χριστούγεννα και λίγο μετά μας έκλεισε ο κορονοϊός και βγήκαμε τον Αύγουστο. Και κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος, εμείς, όλο αυτό το διάστημα, δεν φεύγαμε από τον Δήμο. Είμασταν στα γραφεία και τρέχαμε και να σημειώσουμε ότι το προσωπικό είχε ελλείψεις, όλοι είχαν πάρει άδειες ειδικού σκοπού. Να αναφέρω όμως ότι υπήρχαν υπάλληλοι που ενώ μπορούσαν δεν έφυγαν ούτε μια μέρα.

Κάποιοι είπαν «μήπως ο κορονοϊος βοήθησε τον Δήμο;» αυτό που τους απαντώ είναι πως  όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο θέμα δεν το αντιμετωπίζεις με λόγια και θεωρίες.

Δεν μπορούμε να κρινόμαστε τόσο έντονα για ένα διάστημα μηνών.

Σήμερα, ειδικά μετά την άφιξη του Γενικού Γραμματέα, νομίζω ότι πάμε ακόμη καλύτερα.

 

  1. Ο Δήμαρχος, ο Γιάννης Νισύριος, έκοψε την κίνηση σου για την παραγωγή ενός τουριστικού ντοκιμαντέρ. Σε εμπιστεύεται; Εσύ πιστεύεις σε κείνον;

Ο Δήμαρχος δεν μου έκοψε την παραγωγή του video. Επειδή προέκυψε η κατασκευή του «πράσινου περίπτερου» και από εκεί μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα χρήματα και να κάνουμε πιο μεγάλες και πιο στοχευμένες δράσεις είπαμε να αφήσουμε τη μεμονωμένη παραγωγή και το σχέδιο να το πραγματοποιήσουμε μέσα από το «πράσινο περίπτερο».

Όσον αφορά τον Δήμαρχο είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία, η πόρτα του γραφείου του είναι πάντοτε ανοιχτή, είναι δίπλα μας. Κι αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι μπορεί κάποιοι από εμάς να είμαστε νέοι, το καλό που βλέπω είναι ότι μπαίνουμε σε θέσεις και όλοι μας βοηθούν και είναι δίπλα μας.

Και τον εμπιστεύομαι τον κ. Νισύριο και με εμπιστεύεται πιστεύω.  Ο Γιάννης Νισύριος δε λέει πολλές κουβέντες, εστιάζει για να κάνει έργο για τον τόπο. Το δείχνει με την καθημερινή παρουσία του στο Δήμο. Ψάχνει να λύσει προβλήματα του νησιού και του Δήμου.

 

  1. Το καλοκαίρι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα video; Να υπάρχει μια σειρά από φωτογραφίες;

Δεν το έχουμε απορρίψει, όμως τέτοια εποχή δε μπορείς να είσαι μπροστά 9 ή 10 μήνες. Αυτό που κάνουμε ως τουριστική επιτροπή και ευχαριστούμε εκείνους που μας δίνουν υλικό με τα πνευματικά δικαιώματα (φωτογραφίες και video) το αναρτούμε στα κοινωνικά δίκτυα.  Η διαφήμιση είναι στο μυαλό μας, το έχουμε ψηλά στην ατζέντα μας. Τώρα αν όλα πάνε καλά, με την σημερινή τεχνολογία ένα video μπορείς να το φτιάξεις σε 2-3 βδομάδες.