Ο CEO Νίκος Μαραντίδης στην Κάρπαθο για το έργο της Τηλεμετρίας

Ο CEO Νίκος Μαραντίδης στην Κάρπαθο για το έργο της Τηλεμετρίας

 

 

Η τηλεμετρία είναι ένα σημαντικό έργο για τα νερά της Καρπάθου. Ένα έργο το οποίο ψηφίστηκε το 2017 από το ΔΣ Καρπάθου κι αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο βρέθηκε στο νησί και ενημέρωσε για την πορεία των έργων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Machinor, κ. Νικόλαος Μαραντίδης.

Ο κ. Μαραντίδης, με πείρα, όπως ο ίδιος ανέφερε, 32 χρόνων στους αυτοματισμούς, έχει αναλάβει να οργανώσει τα συστήματα παρακολούθησης των γεωτρήσεων και των νερών του νησιού.

Πριν ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο του δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσει την έννοια της Τηλεμετρίας.

«Με τον όρο Τηλεμετρία λέμε τα συστήματα που καθιστούμε σε απομακρυσμένες περιοχές και με ένα κέντρο ελέγχου, με τη βοήθεια υπολογιστών, έχουμε δυνατότητα να ελέγχουμε εξ αποστάσεως.

Η συγκεκριμένη προμήθεια έχει να κάνει με το σκέλος ύδρευσης.

Πρόκειται για πίνακες αυτοματισμού, υπολογιστές, οι οποίοι επικοινωνούν με το Κέντρο Επιχειρήσεων, το Δημαρχείο. Μέσω wi-fi αλλά και δικτύων. Από το τοπικό σταθμό θα μπορούμε να ξέρουμε την στάθμη, σε οποιοδήποτε σημείο, του νερού, την ποιότητα μέσω ειδικών αναλυτών, που εγκαθίσταται σε αρκετές δεξαμενές και την ποσότητα που διοχετεύετε προς τα σπίτια. Μπορούμε να σταματάμε και να ξεκινάμε μια γεώτρηση, να γίνεται έλεγχος αν υπάρχει βλάβη π.χ. δίκτυο ΔΕΗ.

Θα τοποθετηθούν τέτοια συστήματα σε 94 σημεία που περιλαμβάνει όλη η προμήθεια, θα γνωρίζουμε την ενεργειακή κατανάλωση κι έτσι θα προστατεύουμε τον εξοπλισμό μας.

Τα χρήματα που πάνε σήμερα σε βλάβες θα μειωθούν σημαντικά. Επίσης οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα έχουν μείωση.

Σε 20 σημεία θα αντικατασταθούν και οι πίνακες. Θα πάμε με inverter, θα ρυθμίσουμε έτσι τον τρόπο που σταματάμε και ξεκινάμε. Δεν κάνει μια αντλία να σταματήσει ακαριαία».

Σε ένα άλλο σημείο του λόγου του ανέφερε:

«Είμαι από χθες το μεσημέρι στο νησί, σήμερα πήγαμε στην Βόρεια πλευρά, έχουμε φωτογραφήσει τις εγκαταστάσεις με την εξέλιξη και θα παραθέσουμε φωτογραφίες, τι βρήκαμε και τι αφήνουμε.

Επίσης για την ποιότητα του νερού, σε 11 σημεία συστήματα θα χλωριώνουν το νερό και αντίστοιχα 11 σημεία θα μετράνε την ποιότητα. Σήμερα δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Θα μπουν συστήματα που θα δίνουν παλμούς χλωρίου και ένα δεύτερο σύστημα θα κάνει μετρήσεις (0,25 έως 0,40 είναι οι σωστοί δείκτες). Σήμερα η χλωρίωση γίνεται με μη ενδεδειγμένο τρόπο.

Θα γίνει τοποθέτηση 110 αριθμών παροχομέτρων, συσκευές που τοποθετούνται στη  έξοδο μιας γεωτρήσης, έτσι θα ξέρουμε πόσο νερό έχουμε αντλήσει. Κάθε στιγμή θα γνωρίζουμε τι δίνει κάθε γεώτρηση, ταυτόχρονα θα έχουμε συνολική καταγραφή που δίνει η γεώτρηση.

Είμαι 32 χρόνια στους αυτοματισμούς έχει παρατηρηθεί ότι  έχουμε απώλεια νερού 65%! Επειδή είναι υπόγεια η διαδρομή μπορούμε να ελέγχουμε το τι έφτασε στη δεξαμενή και τι έχει χαθεί.

Τα έργα της τηλεμετρίας είναι μια παλιά ιστορία. Τα πρώτα έργα έγιναν στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την  Πάτρα. Πριν από πολλές δεκαετίες έχουν εγκαταστήσει τέτοια συστήματα, πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή ένωση, εδώ και 15 χρόνια. Πρόκειται για μεγάλα έργα, βιομηχανικών προδιαγραφών, δεν είναι φτηνά προϊόντα χωρίς υποστήριξη, είναι πιστοποιημένα.

Η Κάρπαθος άργησε 25 χρόνια. Η Ε.Ε. τα θέτει σαν ελάχιστη προϋπόθεση να πάει στα ηλεκτρονικά υδρόμετρα, τι νερό παράγει και τι έχει φτάσει στη δεξαμενή μέσω ηλ. Υδρομέτρων έτσι ώστε να μπορούμε να το έχουμε τιμολογήσει και θα δείτε πολλές διαφορές.

Το νερό είναι ένα αγαθό το οποίο κοστίζει.  Για το σύστημα ελέγχου των αντλιών θα σταματήσουν τα πρόστιμα σε λογαριασμούς ΔΕΗ,

Επίσης πέρα από τα σταθερά σημεία θα υπάρχει και φορητός εξοπλισμός. Τρία τέτοια φορητά συστήματα, ένα ποιότητας και δυο ελέγχου, τα οποία θα τα εγκαθιστάτε όπου εσείς κρίνεται, επειδή δουλεύουν 24 το 24ωρο. Όσο υπάρχει ρεύμα τα συστήματα καταγράφουν συνεχώς ότι γίνεται σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος, πήρε το λόγο και ανέφερε: «Οι Καρπάθιοι θα έχουν καθαρό νερό και στα σπίτια τους, δεν θα υπάρχουν διαρροές, το κόστος θα μειωθεί, ευχαριστώ τον Νίκο Μαραντίδη για τη σωστή ενημέρωση. Είναι παλιά η τηλεμετρία, προσπαθούμε από την αρχή της θητείας μας, το καταφέραμε και είναι πραγματικότητα».

Στην τοποθέτηση του ο δημ. Σύμβουλος κ. Γιώργος Δήμαρχος ανέφερε για την τηλεμετρία:

«Άκουσα για την τηλεμετρία θέλω να πω στον δήμαρχο Καρπάθου, λέμε για τηλεμετρία, όμως οι δεξαμενές δεν έχουν ούτε πόρτες ούτε καπάκια. Γιατί αν δεν είναι μέσα και αυτά τότε αυτό που κάνουμε είναι σα να στολίζεις μια κοπέλα χωρίς ρούχα». Επίσης και ο κ. Νίκος Σπανός, για το ίδιο θέμα, είπε:

«Έχουμε ψηφίσει  από το 2017 το έργο της Τηλεμετρίας, είναι ένα παλιό έργο,  ο κ. δήμαρχος ακόμη μια φορά λέει μεγάλα λόγια. Αφού ξέρουμε ότι νερά των γεωτρήσεων μας δεν είναι πόσιμα. Δε σημαίνει ότι με την τηλεμετρία θα έχουμε και καθαρό νερό αν δεν γίνουν παράλληλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης…. Τα δίκτυα είναι διαλυμένα. Αν δεν φτιαχτούν τα δίκτυα, πως θα έχουμε καθαρό νερό σπίτια μας;»