Τα νησιά αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Τα νησιά αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Τα μέτρα απελευθέρωσης και ο εμβολιασμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Ενώ για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας έθεσε το δίλημμα αν είναι προτιμητέο το σημερινό, αρρύθμιστο, καθεστώς εις βάρος του εργαζομένου ή ένα μοντέλο με πρόσθετη προστασία και κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως ανέφερε.

Η συνέντευξη ξεκίνησε από την επανάληψη των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα αρχίσουν να ισχύουν από την Παρασκευή. Ευκαιρίας δοθείσης, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι το τεστ που θα απαιτείται για τις μετακινήσεις δεν θα είναι δωρεάν, είναι ένα βάρος που συνοδεύει τη μετάβαση.

«Μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί, οι οποίοι θα επιβάλλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κρίσιμες δομές που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, όπως επίσης με κέντρα ευάλωτου πληθυσμού, όπως είναι οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», είπε στη συνέχεια, ωστόσο, συμπλήρωσε, «αυτό μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό μόνο όταν η Πολιτεία θα έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα καθολικού εμβολιασμού».

Για το από εδώ και πέρα σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς είναι «ένα ζήτημα που θα επαναξιολογηθεί και αυτή τη στιγμή επειδή βρισκόμαστε στην αιχμή της κατάστασης μια τέτοια συζήτηση πιθανόν να αποπροσανατόλιζε τα πράγματα».

Σε αυτό καθαυτό το θέμα των «προνομίων» του γενικού πληθυσμού, παρατήρησε ότι «θα μπορούσαν να δοθούν έμμεσα κίνητρα για τον εμβολιασμό», σε κάθε περίπτωση «θα είναι μια συζήτηση που θα την κάνουμε, θα είναι ένας ζωντανός δημόσιος διάλογος».

Εκφράζοντας εξάλλου την ελπίδα είναι ότι δεν θα χρειαστεί να διαχειριστούμε ένα τέταρτο κύμα, από την άλλη, πρόσθεσε, «είναι αυτονόητο ότι προετοιμαζόμαστε. Το μεγάλο όπλο που έχουμε είναι το εμβόλιο», δήλωσε εμφατικά και συμπλήρωσε: «Τον Ιούνιο θα έχουμε εξασφαλίσει μια πολύ ικανοποιητική ανοσία πληθυσμού, εξασφαλίζουμε όλες τις αναγκαίες δόσεις εμβολίων ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός συνολικά. Θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ενημέρωσης για την ανάγκη του εμβολιασμού και η ελπίδα μας είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ζήσουμε τις στιγμές που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες».

Με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι «αυτό που ισχύει είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν επισήμως χθες, η Ελλάδα είναι, σε αναλογία πληθυσμού, η πρώτη χώρα μεταξύ των G-20, στους ημερήσιους εμβολιασμούς με 0,91 ανά εκατό άτομα πληθυσμού και στην Ευρώπη πολύ πάνω από το μέσο όρο», ως εκ τούτου, συνέχισε, τα στοιχεία για πολύ αργούς ρυθμούς εμβολιασμού δεν ισχύουν.

Αλλά και «πέρα από τα στατιστικά, είναι και μια πραγματικότητα που βιώνει όλος ο πληθυσμός. Σήμερα, αλλά και τις τελευταίες δέκα ημέρες, ένας στους εκατό Έλληνες εμβολιάζεται κάθε μέρα», εν τέλει «το εμβολιαστικό εγχείρημα ξεπέρασε την προσδοκία όλων μας».

Με βασικό κυβερνητικό δόγμα εξάλλου ότι τα νησιά αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα, και όχι μόνο για λόγους τουρισμού, όπως τόνισε, ο Γ. Γεραπετρίτης επανέλαβε το κυβερνητικό σχέδιο εμβολιασμού των κατοίκων σε αυτά: ήδη οι κάτοικοι όλων των νησιών με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους έχουν εμβολιαστεί καθολικά από 18 ετών και άνω, ενώ στα νησιά από 10.000 κατοίκους και άνω θα εμβολιαστούν επίσης καθολικά εντός του Ιουνίου. ‘Αρα, συμπέρανε, «εντός του Ιουνίου όλα τα νησιά, εξαιρουμένης της Κρήτης για προφανείς λόγους, θα έχουν εμβολιαστεί καθολικά στον πληθυσμό τους με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας».

Για την τουριστική σεζόν ανέφερε ότι «δεν είναι μια φυσιολογική τουριστική χρονιά», εν τούτοις «περιμένουμε μια χρονιά πολύ καλύτερη από πέρυσι και μια χρονιά με απόλυτη ασφάλεια». Άλλωστε, τη στιγμή αυτή «βρισκόμαστε σε συνέργειες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πράσινο πιστοποιητικό έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αντισώματα», είπε ο υπουργός Επικρατείας κλείνοντας με τη διαπίστωση ότι «η ελληνική Πολιτεία φάνηκε πολύ πιο ταχεία και αποτελεσματική ακόμη και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρρίπτοντας στερεότυπα. Εκτιμούμε ότι τον Ιούνιο θα είμαστε σε θέση, ως Ευρώπη, να αντιμετωπίσουμε ενιαία το ζήτημα των ταξιδιών».

πηγή Καθημερινή