Μια οικογένεια πίσω από τη διακίνηση των μεταναστών που διασώθηκαν νότια της Καρπάθου

Μια οικογένεια πίσω από τη διακίνηση των μεταναστών που διασώθηκαν νότια της Καρπάθου

 

Οι λιμενικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη έξι ατόμων από το Λίβανο οι οποίοι κατηγορούνται ως διακινητές. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι τέσσερις εκ των έξι συλληφθέντων είναι συγγενείς. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για πατέρα, μαζί με τους τρεις γιους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας είχε τον ρόλο του καπετάνιου και ήταν αυτός που εισέπραττε τα χρήματα από τη διακίνηση. Ο ένας γιος παρουσιάζεται ως βοηθός του, άλλος ως μηχανικός και ο τρίτος επίσης άλλο βοηθός. Πρόκειται δηλαδή για μία «οικογενειακή επιχείρηση» η οποία είχε ως «ταρίφα διακίνησης» ποσά από 7.000 έως 9.000 ευρώ, ανάλογα τον αριθμό των ατόμων.

Παράλληλα οι ίδιοι άνθρωποι κατηγορούνται ως αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια στο εμπορικό πλοίο που τους περισυνέλεξε. Πιο αναλυτικά, οι μετανάστες, μαζί με τους διακινητές, επέβαιναν σε ξύλινο αλιευτικό σκάφος μήκους 16 μέτρων, το οποίο είχε αποπλεύσει από τις ακτές του Λιβάνου με προορισμό την Ιταλία. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο και οι επιβαίνοντες σε αυτό επικοινώνησαν με τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ενημερώνοντας ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν τον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων, καθώς το πλοιάριο βρισκόταν εντός ελληνικής περιοχής ευθύνης.

Το Λιμενικό έδωσε εντολή σε παραπλέον εμπορικό πλοίο με σημαία Μάλτας να προσεγγίσει το αλιευτικό και να παραλάβει τους αλλοδαπούς, όπως και συνέβη. Μετά τη διάσωσή τους, ορισμένοι από τους αλλοδαπούς αντιλήφθηκαν ότι το φορτηγό πλοίο είχε βάλει ρότα όχι για την Ιταλία -όπως ήθελαν- αλλά για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.

Κάποιοι πολιόρκησαν την καμπίνα του πλοιάρχου και προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα προκειμένου να τον υποχρεώσουν να αλλάξει πορεία και να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Σύμφωνα με το Λιμενικό, σημειώθηκε μεγάλη ένταση. Μάλιστα, ορισμένοι από τους επιβαίνοντες απειλούσαν ότι θα ρίξουν τα παιδιά στη θάλασσα αν δεν ικανοποιούνταν το αίτημά τους.

Λόγω της ανησυχίας για γενίκευση των επεισοδίων, κλιμάκιο ανδρών από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού έσπευσε με μικρό ταχύπλοο σκάφος στο σημείο και επιβιβάστηκε στο φορτηγό πλοίο προκειμένου να διασφαλίσει την ηρεμία στο κατάστρωμα.

Το πλοίο αγκυροβόλησε κοντά στο ακρωτήρι Κέφαλος της Κω. Είναι το τέταρτο σκάφος από τις αρχές του έτους που αποπλέει από τις ακτές του Λιβάνου με προορισμό την Ιταλία. Τα δύο απ’ αυτά έχουν καταφέρει να φτάσουν στον προορισμό τους.

πηγή  kathimerini.gr