ΚΑΡΠΑΘΟΣ - Καθιερώθηκε η 4η Ιουνίου ως ημέρα Τιμής και Πατριωτισμού Οθειτών

ΚΑΡΠΑΘΟΣ - Καθιερώθηκε η 4η Ιουνίου ως ημέρα Τιμής και Πατριωτισμού Οθειτών

Ομόφωνα πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Καρπάθου  η πρόταση της κοινότητας Όθους για την καθιέρωση 4ης Ιουνίου ως ημέρα Τιμής και Πατριωτισμού Οθειτών!

Διαβάστε τι ανέφερε στο αίτημα της κοινότητας Μιχαήλ Χαψής:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

σεβαστοί κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

ως Πρόεδρος της Κοινότητας Όθους του Δήμου Καρπάθου αποφάσισα την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, μετά από   διαβούλευση με ανθρώπους που κατέχουν άριστα την τοπική μας ιστορία και ύστερα από ώριμη σκέψη να προτείνω, με το υπ’ αριθμόν Πρωτοκόλλου 8262/12-5-2023 επισήμως υποβληθέν προς στο Δημοτικό Συμβούλιό μας αίτημά μου, την επίσημη καθιέρωση της 4ης Ιουνίου εκάστου έτους ως ημέρας τιμής του πατριωτισμού των Οθειτών.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε ήδη από το έτος 1969 έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Πολιτεία ως τοπική εθνική εορτή της Καρπάθου η  5η Οκτωβρίου 1944, ημερομηνία που αναφέρεται στην έναρξη της Επανάστασης της Καρπάθου στις Μενετές και τιμάται έκτοτε κατ’ έτος με κάθε επισημότητα.

Αργότερα καθιερώθηκαν σταδιακά κατά τόπους στο νησί μας και άλλοι επιμέρους εορτασμοί οι οποίοι αναφέρονται σε ιστορικά ορόσημα του τόπου μας και τιμώνται στις διάφορες Κοινότητες του νησιού μας με τη συμμετοχή και του Δήμου Καρπάθου.

Έτσι έχουμε:

α) την απότιση την 25η Αυγούστου εκάστου έτους, εδώ και πολλά χρόνια, φόρου τιμής στη θυσία των δύο Ιερολοχιτών στο Πρωνί των Πυλών.

β) τον εορτασμό το πρωί της 8ης Οκτωβρίου της Πρώτης Ημέρας Ελευθερίας της Ολύμπου από το έτος 2021 και εντεύθεν.

γ) τον εορτασμό το απόγευμα της 8ης επίσης Οκτωβρίου της αναχώρησης της Αποστολής Σωτηρίας των Καρπαθίων από το Φοινίκι της Αρκάσας με καθιέρωση των σχετικών εκδηλώσεων από το έτος 1984 (της 8ης/10/1944 θεωρητικά και κατά προσέγγισιν υπολογιζόμενης ως ημέρας απόπλου του σκάφους “ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑ”).

δ) τον εορτασμό της 11ης Οκτωβρίου στο Απέρι για την υπογραφή της οριστικής παράδοσης των Ιταλικών αποικιοκρατικών δυνάμεων της Καρπάθου στους Επαναστατημένους Καρπαθίους, από το έτος 2005 και εντεύθεν.

ε) τον εορτασμό της 20ης Οκτωβρίου στη Βωλάδα ως ημερομηνίας άφιξης στην Κάρπαθο του δεύτερου συμμαχικού κατασκοπευτικού κλιμάκιου και την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του επικεφαλής Καρπάθιου Ήρωα Χριστόφορου Λυτού, από το έτος 2005 και εντεύθεν.

Συμπληρωματικά λοιπόν στις ήδη προαναφερθείσες επετείους ζητούμε την καθιέρωση και της 4ης Ιουνίου ως ημέρας τιμής του πατριωτισμού των Οθειτών.

Σημειώνω ότι η 4η Ιουνίου ήταν η ημερομηνία έναρξης του ιστορικού Συνεδρίου της Πάτμου που πραγματοποιήθηκε, με τη στήριξη της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο νησί της Αποκάλυψης και διατράνωσε την Ελληνικότητα των Δωδεκανήσων. Το Συνέδριο αυτό στο οποίο εκπροσώπησε την Κάρπαθο ο διακεκριμένος Οθείτης Νομομαθής Γεώργιος Ιωάν. Πρωτόπαπας αποτέλεσε την πρώτη αντιστασιακή πράξη των Δωδεκανησίων ενάντια στην Ιταλοκρατία.

Ο Νομομαθής Γεώργιος Ιωάν. Πρωτόπαπας (1874 – 1928).

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν ως γνωστόν στις 6 Ιουνίου 1912, οπότε οι πληρεξούσιοι των νησιών συνέταξαν και υπέγραψαν ψήφισμα, με το οποίο διακήρυσσαν την Αυτονομία των νησιών ονομάζοντας το Διοικητικό τους σχήμα «Πολιτεία του Αιγαίου».

Μετά τη δημόσια γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας μας ακούστηκαν και άλλες θεμιτές απόψεις Οθειτών συμπατριωτών μας, που ζήτησαν να προσδιοριστούν οι καθιερωνόμενες τιμές περισσότερο εστιασμένα στο πρόσωπο του σπουδαίου Οθείτη πατριώτη Γεωργίου Ιωάν. Πρωτόπαπα. Καθ’ όσον με αφορά σέβομαι όλες τις απόψεις και τη μνήμη όλων ανεξαίρετα των Οθειτών πατριωτών. Ως εκ τούτου είμαι έτοιμος να αποδεχτώ οποιονδήποτε προσδιορισμό της ημέρας κρίνει σκόπιμο να υιοθετήσει το σεβαστό Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Οφείλω επιπλέον να υπενθυμίσω ότι παρά το μικρό του πληθυσμιακό μέγεθος το Όθος κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από πλευράς πατριωτικών θυσιών μεταξύ όλων των χωριών της Καρπάθου.

Κλείνοντας πιστεύουμε ότι η πρότασή μας αυτή, που απηχεί τα πατριωτικά αισθήματα όλων των Οθειτών, θα γίνει ομόφωνα αποδεκτή από τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου τα οποία και προσκαλούμε από τώρα στον πρώτο εορτασμό που θα πραγματοποιηθεί την 4η Ιουνίου 2023 στο Όθος, στο πλαίσιο του οποίου θα αποκαλυφθεί και το ήδη κατασκευασθέν Μνημείο των Υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Οθειτών.                                                                                                                                                                                                       

 

Ο Πρόεδρος

 

Μιχαήλ Ιωάν. Χαψής

1.6.2023

Καρπαθιακά Νέα