ΣΟΚ στις Μενετές Καρπάθου: ΟΧΙ της Κοινότητας στη δωρεά για το μνημείο του ήρωα Βιττωρούλη! 

ΣΟΚ στις Μενετές Καρπάθου: ΟΧΙ της Κοινότητας στη δωρεά για το μνημείο του ήρωα Βιττωρούλη! 

Αυτό κι αν είναι δυσάρεστη έκπληξη! Στα 80χρονα από την Επανάσταση της Καρπάθου (5η Οκτωβρίου 1944) το τοπικό συμβούλιο Μενετων δεν άκουσε τις φωνές των ιστορικών και επιστημόνων που ήταν φυσικά υπέρ του μνημείου, ούτε και ρώτησε την τοπική κοινωνία που κάποιοι θέλησαν να τη διχάσουν και  γνωμοδότησε αρνητικά στην τοποθέτηση μνημείου του ήρωα και μοναδικού νεκρού της Επανάστασης Γεώργιου Βιττωρούλη!

 

Μάλιστα πρόκειται για ένα μνημείο που θα πλήρωνε εξ ολοκλήρου ο γιος του ήρωα, Πωλ Βιττωρούλης και το έκανε δώρο στον τόπο του, οπότε δεν θα υπήρχε ούτε και οικονομική επιβάρυνση για τον τόπο.

 

Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Νικ Καλής και οι σύμβουλοι Θεόφιλος Ρουσσάκης και Νίκος Οικονόμου έχουν την ευθύνη και χρεώνονται εξ ολοκλήρου το βάρος της ιστορικής ευθύνης.

 

Η άρνηση τους να τοποθετηθεί μνημείο στην κάτω πλατεία με τον μοναδικό νεκρό της επανάστασης είναι μια ευκαιρία μελέτης για τον τρόπο και τις μεθόδους που αντιμετωπίζουμε την ιστορική αλήθεια στο νησί!

 

Να τονίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν πολλές συζητήσεις μεταξύ των Μενετιατών σχετικά με το θέμα της δημιουργίας και τοποθέτησης της προτομής του μόνου πεσόντος της Καρπαθιακής Επαναστάσεως του 1944 Γεωργίου Πολ. Βιττωρούλη στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία που δε σηκώνουν αμφισβήτηση και η υπόθεση έφτασε μέχρι την αποκεντρωμένη Διοίκηση!

 

Χθες λοιπόν , ημέρα Τετάρτη 15/05/2024, συνεδρίασε το Κοινοτικό Συμβούλιο (Κ.Σ.) Μενετών το οποίο εξέτασε το θέμα κατόπιν παραπομπής του σ΄ αυτό από τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Μιχάλη Κων. Φελλουζή.

 

Θεωρούμε ότι η κοινότητα Μενετων φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. Όμως η ιστορική αλήθεια ποτέ δεν κρύβεται. Ο νεκρός της επανάστασης θα παραμείνει ήρωας και όσοι γνωμοδότησαν κατά στο μνημείο- δωρεά της κάτω πλατείας έχουν και εκείνοι “κερδίσει” μια όχι ζηλευτη θέση  στην ιστορία.

Φωτογραφία Πωλ Βιττωρούλης, από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινότητας Μενετων Καρπάθου

Μανώλης Δημελλας

16.5.2024

 

Καρπαθιακα Νέα