Πανηγύρι vegan με πολλά μηνύματα στην Ικαρία.  Ακούει η Κάρπαθος;

Πανηγύρι vegan με πολλά μηνύματα στην Ικαρία.  Ακούει η Κάρπαθος;
Στην Ικαρία, την Παρασκευή, 12 Αυγούστου, στους Στάβλους, έγινε το πρώτο πανηγύρι στην Ελλάδα με μενού για χορτοφάγους και vegan.
Η συμμετοχή είχε καθοριστεί στα 12 ευρώ το άτομο,  με απεριόριστη ποσότητα φαγητού και κρασιού. (Κάποια άλλα πιάτα είχαν πρόσθετη χαμηλή χρέωση). Τα έσοδα από το πανηγύρι  δόθηκαν στη φιλοζωική του νησιού.
Ωστόσο το κύριο θέμα δεν είναι η οικονομική συμβολή προς τους φιλόζωους που δίνουν κάθε στιγμή τον δικό αγώνα τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι κάποια στιγμή να μπορούμε να γιορτάζουμε χωρίς θανάτους ζώων. Χωρίς να μυρίζεις το αίμα από τα σφαχτά.
Ειδικά στην  Κάρπαθο, με τα δεκάδες μικρά και μεγάλα πανηγύρια, οι εκκλησιαστικές επιτροπές ίσως θα έπρεπε να επανεξετάσουν τα μενού τους.
Πρόσφατα σε ανάρτηση του ο Αρχιμ. Καλλινικος Μαυρολεων έγραψε για τον  “μεγάλο άφέντη… τη κοιλιά” και σταθηκε με κριτική ματια στη σημερινή αντίληψη για τις μεγάλες γιορτινες ημέρες και την σύγχρονη αντιμετώπιση απο πολλούς “πιστούς”. Η άποψη του, σαφώς σε διαφορετικό μήκος κύματος, ωστόσο φαίνεται πως τα πανηγύρια έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.
Ακόμη κι αν η δική μας γενιά δεν είναι ικανή να τα καταφέρει, να αναγνωρίσει και να κάνει στην άκρη  όλο αυτό το φαγοπότι με εκατοντάδες ζώα σφαγμένα είναι πέρα για πέρα σίγουρο ότι οι επόμενοι θα αλλάξουν το ήδη ξεπερασμένο μοτίβο μας. Μπορούμε να συνευρεθουμε, να προσευχηθουμε, να γλεντησουμε κι ολα αυτα χωρίς να αληθινό κρέας στο πιάτο μας.
13.8.2022
Μανώλης Δημελλάς
Καρπαθιακά Νέα