Παράταση αντιπυρικής περιόδου στα Δωδεκάνησα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

Παράταση αντιπυρικής περιόδου στα Δωδεκάνησα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Τσιτσικάς αναφέρει τα εξής:

Η Διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, συστήνει στους πολίτες του Νομού, οι οποίοι με το πέρας της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου) προτίθενται να προβούν σε καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων ύστερα από καθαρισμούς των αγρών και των οικοπέδων τους, να αναστείλουν προσωρινά αυτές τις δραστηριότητες, έως το τέλος Νοεμβρίου μέχρι την πτώση ικανοποιητικών βροχοπτώσεων.

Κι αυτό γιατί όπως συνήθως γίνεται κάθε χρόνο, αμέσως μετά την λήξη της αντιπυρικής, πολλές φορές και την επόμενη ημέρα, αρχίζουν οι καύσεις, ενίοτε και με ισχυρό άνεμο, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία να επεμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε τέτοιου είδους πυρκαγιές.

Και χαρακτηρίζονται πυρκαγιές, επειδή η αρχικά ελεγχόμενη καύση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, έχει επεκταθεί ανεξέλεγκτα κι έχει μεταπηδήσει σε παρακείμενους αγρούς, δασικές εκτάσεις, αγροικίες, κλπ. με δυνατότητα πρόκλησης καταστροφών, επειδή η χλωρίδα της υπαίθρου είναι ακόμη στεγνή και κατ’ επέκταση εξαιρετικά εύφλεκτη.

Οι πολίτες ενδεχομένως δεν γνωρίζουν ότι με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου παύει η σύμβαση των εποχικών πυροσβεστών, όπως και του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που σταθμεύει στην Ρόδο, με αποτέλεσμα οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις να είναι αισθητά λιγότερες με ότι αυτό συνεπάγεται.