ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Στη Περιβαλλοντική Μελέτη για το λιμάνι «ξέχασαν» το σπάνιο φυτό του ΓΑΑΡΟΝΗΣΟΥ που βρίσκεται σε κίνδυνο!

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: Στη Περιβαλλοντική Μελέτη για το λιμάνι «ξέχασαν» το σπάνιο φυτό του ΓΑΑΡΟΝΗΣΟΥ που βρίσκεται σε κίνδυνο!

Όπως πρόσφατα δημοσιεύσαν τα Καρπαθιακά Νέα, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί (ΜΠΕ), η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του συνόλου του έργου: «Τεχνικές μελέτες επέκτασης λιμένος Πηγαδιών Καρπάθου» – υφιστάμενος λιμένας και έργα επέκτασης αυτού, στην νήσο Κάρπαθο, ΠΕ Καρπάθου ΠΝΑ».

Η περιοχή, όπως αναφέρει η ΜΠΕ, στην χωροθέτησης του έργου “δεν βρίσκεται εντός ή πλησίον σε περιοχή η οποία έχει κηρυχτεί ως Εθνικός Δρυμός ή κηρυγμένο μνημείο της Απολύτου Προστασίας της Φύσης ή σε Υγρότοπο Ramsar, ούτε σε περιοχή του δικτύου Natura 2000….”

“…Το  έργο χωροθετείται εκτός προστατευόμενων περιοχών Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000 και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η λήψη Αντισταθμιστικών Μέτρων….”

Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα για το οποίο κανείς δεν μιλά ή δε θέλει να μιλήσει!

Απορία και έντονο προβληματισμό δημιουργεί η ΜΗ αναφορά στο σπάνιο φυτό  ΣΙΛΗΝΗ (SILENE) που αυτοφυή στο ΓΑΑΡΟΝΗΣΟ, στο νησάκι που θα γίνουν τα έργα για το νέο λιμάνι!

Η Σιληνή (Silene),  είναι γένος δικοτυλήδονων φυτών της οικογένειας των καρυοφυλλιδών. Περιλαμβάνει περίπου 700 είδη, τα οποία συναντώνται στο βόρειο ημισφαίριο και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στις μεσογειακές περιοχές.

Το φυτό περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών, αποτελεί είδος προτεραιότητας του Παραρτήματος ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης και το Πρ Διάταγμα 67/81.

Μερικά από τα «ξαδέλφια» της είναι η Σιληνή Θηβαία, η Γλαύκη, η Ιδιάζουσα, η Δύσκαμπτος, η Φωσκώδης, η Ποικιλλούσα, η Νυκτανθή κ.α  Από την μακρινή και παγωμένη Σιβηρία μέχρι την Κάρπαθο και στο Γααρόνησο!

Μέσα στις πέτρες και τα βράχια ξεπηδούν πολλές φαμίλιες από την Σιληνή του Χόλτσμαν.

Η Σιληνή περιλαμβάνεται στην επιστημονική ανακοίνωση του Γερμανού καθηγητή Dr. Werner Greuter και των συνεργατών του, ιδιαίτερα του Thomas Raus, που έχει και την διδακτορική του εργασία, οι οποίοι πραγματοποίησαν από το 1962 έως το 1988 εκτεταμένες ερεύνες στο νησί και δημοσίευσαν τους χλωριδικούς καταλόγους της Καρπάθου και των γύρω μικρότερων νησιών.

Ο Δήμος Καρπάθου, το Επαρχείο Καρπάθου ΗΝ Κάσου και ειδικά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου, ενώ παρακολουθούν τη Σιληνή του Χόλτσμαν και γνωρίζουν τις περιοχές που αναπτύσσεται πάνω στο νησί, όπως το ΓΑΑΡΟΝΗΣΟ, μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει απολύτως καμιά παρέμβαση για το θέμα!

 

11.10.2023

Καρπαθιακά Νέα