Πλημμυρικά προβλήματα στην Κάρπαθο. Φταίει η κλιματική αλλαγή κι ολα γίνονται σωστά;

Πλημμυρικά προβλήματα στην Κάρπαθο.  Φταίει η κλιματική αλλαγή κι ολα γίνονται σωστά;
Προβλήματα και αναστάτωση στην Κάρπαθο προκάλεσε η χτεσινή ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε το νησί με επίκεντρο τα Πηγάδια, φέρνοντας στο προσκήνιο τις τεράστιες ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία και πρόληψη.
Πολλοί δρόμοι είχαν πλημμυρίσει, γεγονός που τους καθιστούσε ιδιαίτερα επικίνδυνους, ενώ τουλάχιστον τρία ρέματα υπερχείλισαν προκαλώντας ζημιές στην πρωτεύουσα του νησιού και στις γύρω περιοχές. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 15 κλήσεις για την παροχή βοήθειας, ενώ πέρα από σπίτια και ξενοδοχεία πλημμύρισε και το τοπικό νοσοκομείο.
Πολλές οι φωνές που ακούστηκαν για τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ολα αυτά συνέβησαν την ώρα που το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Καρπάθου, όπως επισημαίνεται σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, είναι υποστελεχωμένο. Η επιχειρησιακή ικανότητά του δυσχεραίνεται ακόμα πιο πολύ λόγω της ακαταλληλότητας της τοποθεσίας όπου στεγάζεται. Βρίσκεται επτά χιλιόμετρα εκτός πόλης, ενώ προβλέπεται να είναι «εντός πρωτευούσης», αφού εκεί είναι τα περισσότερα συμβάντα. Επίσης, βρίσκεται δίπλα από την κοίτη ενός ρέματος από την οποία δεν μπορούν να περάσουν τα οχήματα κατά τη διάρκεια βροχής όταν η υπηρεσία κληθεί να επιχειρήσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι πυροσβέστες αναγκάζονται να παρακολουθούν τον καιρό και να μετακινούν ορισμένα οχήματα εκτός κλιμακίου για να μην εγκλωβιστούν.

Με στοιχεία από το www.rizospastis.gr

Καρπαθιακά Νέα