Αποχαιρετιστήριο στο πλοίο "ΠΡΕΒΕΛΗΣ" της Α.Ν.Ε.Κ.

Αποχαιρετιστήριο στο πλοίο "ΠΡΕΒΕΛΗΣ" της Α.Ν.Ε.Κ.

 

του Μανώλη Ηλ. Λιορεΐση

Ήταν αρχές του 2009 όταν πρωτοαναμείχθηκε η πολύ γνωστή και αξιόπιστη Κρητική Ναυτιλιακή Εταιρία Α.Ν.Ε.Κ. στην άγονη γραμμή της Καρπάθου.

Είχαν προηγηθεί αυτοπρόσωπες επισκέψεις στο γραφείο του τότε Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάση Παν. Παπαληγούρα αφενός του Δημάρχου Καρπάθου Μιχ. Γεωρ. Ιωαννίδη κι αφετέρου του Προέδρου της Αυτοδιοίκητης ακόμα Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου Κων. Μην. Τσαμπανάκη με σκοπό να λυθεί σε μόνιμη βάση το βασανιστικό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας στην άγονη γραμμή της Καρπάθου, που τότε διήνυε μιαν από τις χειρότερες φάσεις του.

Και πράγματι ο αρμόδιος Υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα τοποθετώντας το πλοίο “ΠΡΕΒΕΛΗΣ” στη γραμμή μας. Ήταν ότι καλύτερο είχε περάσει από τα μέρη μας. Σχετικά γρήγορο στο ταξίδι του, καλοτάξιδο και χρονικά συνεπές, ήταν η ευχάριστη έκπληξη για τον ταλαιπωρημένο συγκοινωνιακά και όχι μόνο τόπο μας.

Ο καιρός όμως πέρασε και ο πανδαμάτωρ χρόνος που όλα τα φθείρει, έφθειρε με τη βοήθεια και της θάλασσας και το αξιόπλοο σκαρί που έφερε το όνομα της ηρωικής μονής της μεγαλονήσου Κρήτης.

Σήμερα Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 ένας κύκλος εκλεισε. Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο “ΠΡΕΒΕΛΗΣ” προσέγγισε για τελευταία φορά στο Διαφάνι…! Μας αποχαιρέτησε λιτά, όπως έκανε πάντα όταν επιχειρούσε στο δύσκολο λιμάνι μας.

Εμείς δεν έχουμε παρά να το ευχαριστήσουμε για όσα έκανε για μας.

Ήταν πάντα η γέφυρα που μας έδινε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με αγαπημένους τόπους και μ’ αγαπημένα πρόσωπα.

Ελπίζω να μην το αναζητήσουν γρήγορα αυτοί, που κατά καιρούς υποτίμησαν εκείνο που είχε τη δυνατότητα να κάνει.

Στο καλό…