Έξι οι προτάσεις από υποψήφιες ομάδες για την αξιοποίηση των 22 κρατικών αεροδρομίων

Έξι οι προτάσεις από υποψήφιες ομάδες για την αξιοποίηση των 22 κρατικών αεροδρομίων

Εξελίξεις σημειώνονται στην αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, κυριότητας του Υπερταμείου.

Του Φώτη Φωτεινού

Όπως όλα δείχνουν, έως τα τέλη του έτους θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Αρχικό ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Πελοποννήσου έχει κατατεθεί από 4 σχήματα και συγκεκριμένα, τις κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – GMR Airports Limited, ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ – CORPORATION AMERICA AIRPORTS, Egis Airport Operation – AKTOR CONCESSIONS – Aéroports de la Cote d’Azur και FRAPORT AG – DELTA AIRPORT INVESTMENTS – ΠΗΛΕΑΣ.

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, σύμφωνα με το Υπερταμείο, θα δώσει ισχυρή ώθηση στον τουρισμό, όχι μόνο της πόλης, αλλά και της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου, καθώς θα διευρύνει και αναβαθμίσει την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με σημαντικές ταξιδιωτικές αγορές του εξωτερικού.

Τα 22 κρατικά αεροδρόμια 

Επιπρόσθετα, εντός του 2022 επικαιροποιήθηκε η μελέτη για την ανάπτυξη των υπόλοιπων 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και η διοίκηση του Υπερταμείου εξετάζει το καλύτερο σενάριο αξιοποίησης.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η παραχώρησή τους σε ένα «μπουκέτο» – ομάδα, εάν και δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν κάποια για στρατιωτικούς λόγους, όπως συνέβη στα λιμάνια, με την Αλεξανδρούπολη.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Υπερταμείο εκκίνησε διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλων για το συγκεκριμένο έργο.

Στις 20/2/2023, το Υπερταμείο παρέλαβε 6 προτάσεις από υποψήφιες ομάδες συμβούλων, αριθμός που δίνει, όπως υποστηρίζεται, ισχυρή ένδειξη ότι το Υπερταμείο θα είναι σε θέση να επιλέξει έμπειρους συμβούλους.

Η επιλογή των συμβούλων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του γ’ τριμήνου, οπότε και οι σύμβουλοι αναμένεται να ξεκινήσουν το έργο της αποτύπωσης και τεχνικής και χρηματοοικονομικής αξιολόγησης των 22 αεροδρομίων.

Τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια είναι τα εξής: Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Άραξος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Καστοριά, Κύθηρα, Λέρος, Μήλος, Πάρος, Σκύρος, Χίος, Σύρος, Νέα Αγχίαλος, Σητεία, Νάξος, Κοζάνη, Λήμνος.

metaforespress.gr

10.7.2023