Ο Καρπάθιος καθηγητής Εμμ. Πρωτοψάλτης στην επικαιρότητα

Ο Καρπάθιος καθηγητής Εμμ. Πρωτοψάλτης στην επικαιρότητα

 

 

Τα Καρπαθιακά Νέα στο πλαίσιο αφιερώματος στον Καρπάθιο (με καταγωγή από το Μεσοχώρι) καθηγητή της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, αναζήτησαν πληροφορίες από τον καθηγητή λαογραφίας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη. Όπως μας ενημέρωσε, αυτή την εποχή ο Σύλλογος Δωδεκανησιακών Σωματείων βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας ανέκδοτου αρχειακού  του αείμνηστου Καρπάθιου ιστορικού.

Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης, μας παρέπεμψε σε σχετική  ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως της Ομοσπονδίας Δωδ. Σωμ., ιστορικού κας Σοφίας Ηρακλείδου, που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ροδιακή:
«Τύχη αγαθή, ένα τμήμα του προσωπικού αρχείου του Καρπάθιου ιστορικού Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη, εκείνου του σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου, διευθυντού επί δεκαπενταετίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και σημαντικού μέλους της Δωδεκανησιακής Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας (Δ.Ι.Λ.Ε.) ήρθε στην κατοχή της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς.
Το σημαντικό ιστορικό υλικό έχει καταγραφεί, ψηφιοποιηθεί και πρόκειται να παραδοθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ρόδου.

Το υλικό, το οποίο συνίσταται στην πλειοψηφία από λυτά χειρόγραφα έγγραφα, έχει κυρίως λαογραφικό περιεχόμενο, καθώς στις σελίδες του συγκεντρώνεται ένας πλούτος στοιχείων για το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Ολύμπου, τα αινίγματα και τους γλωσσοδέτες της, τα παραμύθια και τους θρύλους καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Επίσης, σημαντική θέση στην έρευνα του Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη φαίνεται πως κατείχε η λαϊκή παράδοση και η ιστορία του χωριού Όθος της Καρπάθου.

Επιπρόσθετα, ο διακεκριμένος ερευνητής αναζητά πληροφορίες για εμβληματικές μορφές του τόπου καταγωγής του, όπως δασκάλους και δικαστές που έδρασαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.  

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς θέλει να ευχαριστήσει την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Ρόδου, κυρία Ειρήνη Τόλιου για την εξαιρετική συνεργασία και την προθυμία να παρουσιαστεί το έργο και η προσωπικότητα του σημαντικού Δωδεκανήσιου ιστορικού στο κοινό.

Η χρονική στιγμή, ωστόσο, της προγραμματισμένης κοινής μας εκδήλωσης για την παράδοση του αρχείου του Εμμανουήλ Πρωτοψάλτη στα Γ.Α.Κ. της Ρόδου, κρίθηκε εν μέσω πανδημίας ακατάλληλη και για αυτό μετατίθεται για μία μελλοντική ημερομηνία, εντός του 2021, όπου ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε σημαντικές πτυχές του έργου του Δωδεκανήσιου ιστορικού.

Ο Εμμανουήλ Γ. Πρωτοψάλτης υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρείας Καρπαθιακών Μελετών με Γενικό Γραμματέα τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.

Σοφία Ηρακλείδου
Γενική Γραμματέας
Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών
Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς».