Περισσότερες από 3 εκατ. αφίξεις μέσω διεθνών πτήσεων φέτος στο Ν. Αιγαίο

Περισσότερες από 3 εκατ. αφίξεις μέσω διεθνών πτήσεων φέτος στο Ν. Αιγαίο

Η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό κάνει την αποτίμηση της φετινής τουριστικής χρονιάς σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, μιας χρονιάς που -αν και εξελίχθηκε μέσα στο δυσμενές περιβάλλον της πανδημίας- ανέδειξε πρωταθλητές τα νησιά του Ν. Αιγαίου.

13/5-14/11 η τουριστική περίοδος του 2021 με 3 εκατ. απευθείας διεθνείς αφίξεις
Περίπου 3 εκατ. τουρίστες καλωσόρισαν φέτος μέσω απευθείας διεθνών πτήσεων οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, από τις 13/5 που τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου άνοιξαν τις πύλες τους, μέχρι τις 14/11 που στο αεροδρόμιο της Ρόδου προσγειώθηκαν οι δύο τελευταίες για φέτος πτήσεις. Σημειωτέον ότι και τα πέντε αεροδρόμια (Ρόδου, Κω, Καρπάθου, Σαντορίνης, Μυκόνου) είχαν αφίξεις μέσα στον Νοέμβριο, παρατείνοντας την τουριστική περίοδο κατά 15 ημέρες σε σχέση με το 2019.

Στο 70% η τουριστική ανάκαμψη
Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο, αυτό της Ρόδου, υποδέχθηκε 1.405.038 επιβάτες, εξασφαλίζοντας ανάκαμψη σε σχέση με το 2019, που αγγίζει το 70%. Το νησί της Κω προσέλκυσε, μέσω απευθείας διεθνών πτήσεων, 688.527 επισκέπτες, πετυχαίνοντας ανάκαμψη 63%. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 76% για το νησί της Μυκόνου με 360.402 επιβάτες το 2021, ενώ τον μέσο όρο της ανάκαμψης σε περιφερειακό επίπεδο ανεβάζει σημαντικά η Σαντορίνη, την οποία επισκέφθηκε φέτος το 91% όσων την επισκέφθηκαν τη χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και τελευταία “κανονική” χρονιά, δηλαδή 471.796 επιβάτες.

Οι βασικές αγορές του καλύτερου Οκτωβρίου όλων των τελευταίων ετών
Τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου έσπασαν τον μήνα Οκτώβριο το ρεκόρ του 2019, κατά 15% μέσο όρο.

Οι μεγαλύτερες αγορές του Οκτωβρίου κινήθηκαν ως εξής: Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία καταλαμβάνουν με την ίδια σειρά τις τρεις πρώτες θέσεις τόσο για τη Ρόδο όσο και για την Κω. Τα δύο νησιά διαφοροποιούνται ως προς την τέταρτη θέση, στην οποία, για την μεν Ρόδο, βρίσκονται οι Δανοί, που ανέβηκαν πολύ και βρίσκονται πολύ κοντά με τους Ολλανδούς και για την Κω οι Ελβετοί.

Κοινές είναι οι πρώτες δύο θέσεις και για τα διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων. Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία είναι οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών του Οκτωβρίου για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ ακολουθούν για την Μύκονο η Γερμανία και για τη Σαντορίνη η Ιταλία.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων από το εξωτερικό τουριστών στους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου ξεπερνά κατά πολύ τα 3 εκατ, όταν προστεθούν οι επιβάτες, που φτάνουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με ανταπόκριση από το αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς και όσοι μετακινήθηκαν προς τα νησιά μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.