Ρεαλιστικός ή πλασματικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Καρπάθου;

Ρεαλιστικός ή πλασματικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Καρπάθου;

 

του Μανώλη Δημελλά

Την περασμένη Τετάρτη, 27.1.2021, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το δημοτικό συμβούλιο Καρπάθου με μοναδικό θέμα τη ψήφιση του προϋπολογισμού της χρονιάς. Η συνεδρίαση ναι μεν μεταδόθηκε διαδικτυακά, αλλά ο Δήμος, άγνωστο γιατί, δεν δημοσίευσε σχετικό δελτίο τύπου με το λινκ της ζωντανής μετάδοσης.

«Η Κάρπαθος είναι  ένας από τους τελευταίους δήμους της χώρας που ψήφισε προϋπολογισμό» αυτό ήταν κάτι που επισήμανε ο αρχηγός της παράταξης  Κάρπαθος-Νέα Αρχή κ. Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης. Εμείς παρακολουθήσαμε το αναρτημένο video στο youtube και θα σταθούμε  με όσο το δυνατόν πιο γόνιμη ματιά, σε αυτά που μας προξένησαν εντύπωση.

Πρώτα από όλα να δούμε τους αριθμούς. Ο φετινός προϋπολογισμός της Καρπάθου φτάνει τα 19.500.000 ευρώ!

Μεγάλο το ποσό και θα χαρούμε να δούμε να πετύχει τον τόσο ψηλό στόχο που βάζει η παράταξη του Γιάννη Νισύριου. Ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι σε σχετική ερώτηση του κ. Χατζηκουτσού «τι ποσοστό επιτυχίας είχαν, τόσο ο περυσινός, όσο και ο προπέρσινος προϋπολογισμός, που ήταν σαφώς χαμηλότεροι», όμως δεν δόθηκε απάντηση από τον Γ.Γ. του Δήμου κ. Σκοκέα.

Πριν πάμε στην διαδικασία, ας θυμηθούμε ότι στις 23.12.2020, ο Δήμος Καρπάθου, δημοσίευσε δελτίο τύπου με φωτογραφία των τριών αρχηγών των παρατάξεων. Τον Δήμαρχο κ. Νισύριο και τους κ.κ. Τσαμπουνιεράκη και Κατσάνη. Το Δ/Τ τόνιζε το θέμα της συναίνεσης και μάλιστα σε μια παράγραφο του ανέφερε

«…..συζητήθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2021, όπως και η δέσμη έργων και πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί και αγκαλιάζουν όλα τα προβλήματα του Δήμου.

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε η συμφωνία για τους βασικούς άξονες που έχουν χαραχτεί και ένα πολύ σημαντικό συναινετικό κλίμα. Ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των Παρατάξεων, έδωσαν δείγμα γραφής για την συνεννόηση για κάθε τι που πρέπει να υλοποιηθεί, ώστε να πηγαίνει μπροστά ο Δήμος και η Κάρπαθος.

Πρόκειται για ξεχωριστό και ισχυρό μήνυμα ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα συμβάλουν ο καθένας από τον θεσμικό του ρόλο για μια νέα, δυναμική πορεία της Καρπάθου…..».

Από τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν υπήρξε  «συναίνεση» κι αυτό διότι, όπως θα διαβάσετε και στις απόψεις που καταγράψαμε, υπάρχει κάποιο «μπέρδεμα» ανάμεσα στις λέξεις συναίνεση και την υποταγή. Σύμφωνα πάντως με τα λεγόμενα των Κατσάνη-Τσαμπουνιεράκη δεν είναι στην πρόθεση τους να ακολουθήσουν άκριτα τη γραμμή της δημοτικής αρχής, αντίθετα τραβούν γραμμή σκληρής κριτικής.

Λοιπόν ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε μόνο από 6 συμβούλους της κυβερνώσας παράταξης και βέβαια πέρασε…ομόφωνα!

Κι αυτό διότι στη σχετική διάταξη του νόμου, τόσο τα Λευκά όσοι και οι Άκυροι ψήφοι δεν προσμετρώνται!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο του υπ. Εσωτερικών, αν κάποιο μέλος του δημοτικού Συμβουλίου αρνηθεί ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως “παρών” μόνο για την ύπαρξη της απαρτίας και η ψήφος του δεν υπολογίζεται στον σχηματισμό της απαιτούμενης πλειοψηφίας καθώς δεν προσμετράται ούτε στις θετικές ούτε στις αρνητικές ψήφους.

Έτσι βέβαια ο νομοθέτης ακυρώνει κάθε διαφορετική πολιτική άποψη όμως αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Χ. Κατσάνη ψήφισε λευκό, εκτός από τις δαπάνες που αφορούν το προσωπικό και τις ασφαλιστικές εισφορές του.

Η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Μ. Τσαμπουνιεράκη ψήφισε λευκό και έδωσε πράσινο φως μόνο για τις λειτουργικές δαπάνες, τις αμοιβές και την ασφάλιση του προσωπικού, ορισμένου και αορίστου χρόνου. Επίσης στήριξε τις δαπάνες πρόνοιας, το ποσό των 10.000 ευρώ.

Εισηγητής για το σχέδιο του προϋπολογισμού ήταν ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Σκοκέας ο οποίος στην πρωτολογία του ήταν λακωνικός κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Έχουμε ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό ο οποίος στην πρώτη υποχρεωτική τροποποίηση θα έρθει να προσαρμοστεί με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και με βάση το πρόγραμμα προμηθειών που έχει εκπονηθεί για όλο το 2021».

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σκοκέας απάντησε στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και όπως ανέφερε:

«Βάση του τεχνικού προγράμματος, το οποίο καταρτίστηκε σε συνεννόηση του κ. Δημάρχου με τον Κ. Κατσάνη και τον κ. Τσαμπουνιεράκη, τα συνεχιζόμενα έργα είναι σε ύψος 6.500.000 ευρώ και τα νέα έργα σε 1.600.000 οι νέες δαπάνες 460.000. Άρα υπάρχουν έργα στον προϋπολογισμό. Το τεχνικό πρόγραμμα φτάνει τα 9.000.000 ευρώ έτσι αν προσμετρήσουμε τις δαπάνες του Δήμου τότε είναι λογικό να ανέβει ο προϋπολογισμός».

Επίσης τόνισε ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Καρπάθου δεν είχε κάνει προγραμματισμό των δαπανών που θα εκτελούσε. Για πρώτη χρονιά φέτος υπάρχει προγραμματισμός εξόδων και υπηρεσιών από όλα τα τμήματα και έτσι θα γίνει χρονοκαταμερισμός των δαπανών.

Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος κατάφερε να φέρει 3.500.000 σε επιδοτήσεις για το νέο τεχνικό του πρόγραμμα. Σταχυολογώντας από την τοποθέτηση του:

«Κανείς δεν σχολίασε ότι προχωράμε στην ίδρυση της ΔΕΥΑΚ, επίσης κανείς δε σχολίασε ότι τελείωσε η μελέτη και τώρα θα προχωρήσουμε στη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας σε συνδυασμό μαζί με την Αιολική θα μπορέσουν να φέρουν έσοδα στο Δήμο. Ο ΚΟΠΑΠ και ο ΠΟΡΟΚ σε καινούριο προσανατολισμό και σαν νομικά πρόσωπα να λειτουργήσουν στο Δήμο. Γίνεται καταγραφή των τετραγωνικών για να γίνουν τα τέλη των δημοτών πραγματικά κι αυτό  γιατί τα νούμερα που έχουμε είναι τελείως διαφορετικά. Όταν έχουμε πραγματικά τέλη θα μπορέσουμε να δούμε συνολικά το θέμα.

Σε επόμενη ειδική συνεδρίαση θα παρουσιαστεί ο  απολογισμό του προηγούμενου έτους.

Ας κρατήσουμε μερικά χαρακτηριστική αποσπάσματα  από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.

 

Ο κ. Χρήστος Κατσάνης, επικεφαλής ΑΠΕΚ

«Την εισήγηση την κάνει ο αρμόδιο αντιδήμαρχος, αυτούς που εξέλεξε ο λαός, αλλά εμείς πρωτοτυπούμε.  Ένα έργο σοβαρό να δούμε από εσάς μέσα στο δήμο, ένα έργο να δει ο κόσμος το στίγμα σας.

Τα έργα είναι συνεχιζόμενα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Στη συνάντηση μας, με παρουσία του κ. Σκοκέα, το αναφέραμε, ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα ούτε στο προϋπολογισμό δεν υπάρχουν οι ανάγκες της κάθε τοπικής κοινότητας…

…Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει γενικούς τίτλους, δεν κατονομάζει κανένα έργο. Στα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα όπου θέλει η δημοτική αρχή διαλέγει και αναφέρει».

Ενώ λίγο παρακάτω, στην τοποθέτηση του:

«Έχετε γεμίσει τον προϋπολογισμό με μεγάλα ποσά συμβουλευτικών υπηρεσιών, ποσά πολύ μεγαλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Από την αρχή είχαμε τονίσει να κάνετε προσλήψεις, έχετε απαξιώσει τις υπηρεσίες του δήμου. Έχετε φρενάρει τις υπηρεσίες του Δήμου, οι εντολές δίδονται όχι από φυσικούς προϊσταμένους διαφόρων υπηρεσιών, αλλά από αμφιβόλου προελεύσεως συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες με παχυλούς μισθούς…. Τα συμφέροντα του Δήμου δεν εξυπηρετούνται με τις απευθείας αναθέσεις, δε λέω ότι είναι παράνομη διαδικασία λέω ότι δεν είναι ηθική….

…Λυπάμαι που θα το πω αυτό, έχετε καταντήσει τον Δήμο μια εταιρία συμβούλων και συνεργατών και ο δήμος δεν διοικείται από τους αιρετούς που ψήφισε ο κόσμος. Διοικείται από την εταιρία συνεργατών με παχυλούς μισθούς και υπέρογκα ποσά. Εμείς είμαστε εδώ και θα τον παρακολουθήσουμε σε όλα του τα βήματα. Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς όραμα, δεν δίνει το στίγμα του νέου που κατά κόρων είχατε κάνει σημαία στην προεκλογική περίοδο».

Στην δευτερολογία του ο κ. Κατσάνης απαντώντας στον κ. Σκοκέα, επισήμανε ότι δεν υπήρξε από κοινού σύνταξη του προϋπολογισμού. Καμιά από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τους Κατσάνη – Τσαμπουνιεράκη στην συνάντηση με τον Δήμαρχο δεν πέρασε στο τεχνικό πρόγραμμα!

Ο κ. Τσαμπουνιεράκης επικεφαλής της παρατάξεως «Κάρπαθος-Νέα Αρχή» έδωσε απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν κατατέθηκε ενναλακτική πρόταση προϋπολογισμού.

«Ενναλακτική πρόταση δεν θα μπορούσε να κατατεθεί, αφού δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουμε ούτε στο σχέδιο της εισήγησης του προϋπολογισμού. Οι παρατάξεις έπρεπε να κληθούν για να εισηγηθούμε το σχέδιο του προϋπολογισμού και να συμμετάσχουμε στο σχέδιο. Πρόκειται για μια καινοφανή διαδικασία στα χρονικά της δημοτικής αρχής.

Δεν υπήρξε καμία συμμετοχή των παρατάξεων. Το δόγμα: οι εμείς ή κανείς».

Ο κ. Τσαμπουνιεράκης, επίσης στα διαδικαστικά θέματα, αναφέρθηκε σε μια ακόμη παράλειψη που αφορά τις τοπικές κοινότητες. «Οι τοπικές κοινότητες  δεν γνωρίζουν τον προϋπολογισμό τους! Κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει ο Δήμος με απόφαση του από τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους». Και λίγο παρακάτω στην τοποθέτηση του:

«Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να συνταχθεί 15 Νοεμβρίου συντάσσεται 27 Ιανουαρίου 2021, ο τελευταίος στην Ελλάδα» ενώ επισήμανε «Ο Δήμος διοικείται από θεσμικούς παράγοντες».  Επίσης στάθηκε και στο ζήτημα των ειδικών συμβούλων.

«Όταν μιλάμε στον δημόσιο λόγο πρέπει να υπάρχει ευθύνη και να υπάρχει ειλικρίνεια. Οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων έχουν κόστος 500.000 ευρώ…». «…Αν η δημοσιονομική στρατηγική του Δήμου είναι να εξανεμίσει ότι κέρδισε από την προηγούμενη δημοτική αρχή τα 5.500.000 έφτασαν τα 6.900.000 και θα τα διαθέσει (ο Δήμος) σε απευθείας αναθέσεις….Δεν είναι ηθικό το νόμιμο, μπορεί να είναι επιτρεπτό, αλλά υπάρχει ζημία από την απευθείας ανάθεση».

 «…Εδώ θα λογοδοτήσετε για τη ζημία που υφίσταται η καρπαθιακή κοινωνία». «…Έναν Γ.Γ. και 4 επιστημονικούς συνεργάτες. Πια ήταν τα κριτήρια των επιλογών και τι εξυπηρετούν; Οι πολίτες που πληρώνουν δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν; Αλήθεια αυτά τι είναι νέα ήθη και έθιμα; Γιατί δεν μας  τα αναφέρατε;»

«…Όταν δε προ ενός έτους αναφέρθηκα ότι αυτός ο δήμος είναι στην εντατική τότε ανοίξαμε και ένα θέμα που δεν έπρεπε να συζητήσουμε…».

«…Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά πρέπει να βρούμε μια συναινετική λύση για το καλό του τόπου. Εμείς είμαστε απέναντι στο λαϊκισμό και στην αλαζονεία. Εμείς δεν θα αποφύγουμε τις ευθύνες μας.  Θα είμαστε απέναντι στις αδιαφανείς διαδικασίες οι οποίες σήμερα εμφανίζονται ως νομιμοφανείς αλλά δεν είναι . Οι οδηγίες λένε ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία πως υπερηφανευόμαστε όταν οι αμοιβές αιρετών και τρίτων ξεπέρασαν το 200%…».

Ο κ. Τσαμπουνιεράκης τόνισε επίσης την έλλειψη έργων αυτεπιστασίας και μελετών του Δήμου Καρπάθου. «Αφαιρέσαμε από τους υπαλλήλους την ιδιότητα συμμετοχής στις διαδικασίες.

Θεωρώ ότι πρέπει να αναδιοργανώσουμε την δημοτική μηχανή σε σημείο να φέρει τα αποτελέσματα που ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο οραματίζεται. Κανείς δε θέλει τον τόπο του ουραγό όμως δε θα γίνω συνήγορος των πράξεων ή να αναλάβω την ευθύνη  της δημοτικής αρχής. Αυτός ο προϋπολογισμός διαφαίνεται ότι θα είναι πλασματικός».

Από την τοποθέτηση του Γεώργιου Δήμαρχου ξεχωρίσαμε:

«Επισημαίνω και εγώ ότι η οικονομική επιτροπή δεν έχει ψηφίσει τον κανονισμό λειτουργίας και πρέπει άμεσα να ψηφιστεί. Ο προϋπολογισμός δεν φαίνεται να έχει αναπτυξιακό όραμα».

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΠΕΚ κ. Μανώλης Βασιλαράκης στη δευτερολογία του ανέφερε:

«Ποιος κυβερνά; Ποιος διοικεί αυτόν τον τόπο; Ακούμε για υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Έχουμε προσλάβει 50 άτομα και όμως υπολειτουργούμε! Υπάρχει μια δυσλειτουργία για την οποία δε φταίμε εμείς, φταίει η δημοτική αρχή. Ότι προτείνουμε ότι σας πούμε το στέλνετε στις καλένδες. Μετά λέτε συνεργασία, η πόρτα μου είναι ανοιχτή! Από εκεί και πέρα εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτή τη πορεία.

Ο προϋπολογισμός είναι ανακόλουθος δεν έχει  αρχή διαφάνειας και της ειλικρίνειας».

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κωνσταντινίδης

«Ο προϋπολογισμός αποτύπωση του έργου του Δήμου σε νούμερα. Μου θύμισαν προγραμματικές δηλώσεις λιμάνι, σχολεία, Δευακ, θέματα που όμως δεν συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όσον αφορά για τις απευθείας αναθέσεις. Για τα κομπιούτερ μπορούσατε να ζητήσετε προσφορές από τους εμπόρους τις Καρπάθου».

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σπανός χαρακτήρισε πλασματικός τον προϋπολογισμό και τόνισε ότι

«δεν πρόκειται να υλοποιηθεί σε κανέναν βαθμό σύμφωνα με τα νούμερα που είναι γραμμένα. Πρόκειται για έργα προηγούμενων δημοτικών αρχών. Θα μπορούσαμε ως ένδειξη διαμαρτυρίας να μην συμμετέχουμε στην διαδικασία αφού ο νόμος δίνει τη δυνατότητα έστω και με έναν ψήφο να περάσει τον προϋπολογισμό».

Ο Δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος, σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε όλους, αναρωτήθηκε τι εννοούμε ανάπτυξη: «το διυλιστήριο του νερού; Το Κονάκι που ήταν 12 χρόνια κλειστό; Το λιμάνι που προχωράει; Η γραμμή αιγιαλού; Η χερσαία ζώνη; Οι άδειες λειτουργίας των σχολείων; Το κοιμητήριο Πηγαδίων; στο οποίο υπήρχε οικόπεδο αγορασμένο από το 1967 και δεν το είχαν ψάξει και υπήρχαν άλλα 600 τ.μ. τα οποία δεν τα χρησιμοποιούσαμε; Τα υπόγεια ρέματα στο Δήμο Καρπάθου; που όλος ο Δήμος φτιάχνεται τώρα; Ο Βιολογικός καθαρισμός; Η μελέτη που θα δημοπρατηθεί αυτή τη βδομάδα; Η μονοδρόμηση από τα ταξί μέχρι έξω του Μακρή το ξενοδοχείο; Το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ; Ο χλοοτάπητας στο στάδιο; Αν νομίζουμε ότι αυτά δεν είναι κάτι και δεν είναι έργα να έρθετε να τα πείτε από κοντά. Εμείς έχουμε λαϊκή εντολή. Νομίζω δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για το καλό της Καρπάθου και τίποτε άλλο και θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας εγώ θα παραδώσω το Δήμο δεν θα φύγω αν δεν τον παραδώσω. Όπως έκανα και ως κοινοτάρχης. Νομίζω πως έχω καλύψει όλες τις ερωτήσεις. Να αφήσετε τα καφενεία, να ενημερώνεστε σωστά, το γραφείο μου στο Δήμο είναι ανοιχτό, όποιος θέλει μπορεί να περάσει να ενημερωθεί».

 

Φυσικά όλοι ευαγγελίζονται και επιθυμούν το καλό της Καρπάθου.

Ρεαλιστικός ή πλασματικός ο προϋπολογισμός;

Για άλλη μια φορά  ο χρόνος θα είναι εκείνος που θα αποδείξει τις ικανότητες και θα φέρει επιτυχίες και χειροκρότημα ή μιζέριες και…σιωπή.