«Το Ρίφι» ή ως που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος…

«Το Ρίφι» ή ως που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος…

Οκτώ χρόνια μετά το τελευταίο του λογοτεχνικό βιβλίο και με πολλά θεατρικά έργα στο ενδιάμεσο, ο Κασιώτης συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τη μαγεία της φαντασίας με τον ρεαλισμό της πραγματικότητας.

Το βιβλίο

Στο Πετρονήσι, στο νοτιανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, γεννιέται ένα παιδί που χάνει τη μητέρα του πάνω στη γέννα. Ο βοσκός πατέρας του, άγριος και ακοινώνητος, θα το κρύψει σε μια στάνη ψηλά στο βουνό και θα το μεγαλώσει με τα ζώα, χωρίς ποτέ κανείς να πληροφορηθεί την ύπαρξη του.
Ο Χαδιώτης Βασιλάς, ο βασικός ήρωας του μυθιστορήματος, δεν θα βγάλει ταυτότητα, δεν θα πάει σχολείο, δεν θα συναντήσει άνθρωπο. Πρόβατα, κατσίκια, μουλάρια, σκυλιά και πουλιά του κρατούν παρέα στο μικρό του σύμπαν, που συμπληρώνεται από χωράφια με ελιές, σιτάρια, κριθάρια και μελίσσια.
Μόλις κλείνει τα 18 γίνεται η μεγάλη ανατροπή στη ζωή του.
Η κοινωνία ανακαλύπτει την ύπαρξή του, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω του, η Επιστήμη και το Θέαμα τον διεκδικούν κι εκείνος γνωρίζει μια ζωή που δεν φανταζόταν, τον έρωτα και, κυρίως, μέχρι που φτάνει η δύναμη του μυαλού του.Έως που θα φτάσει αλήθεια;
Ένα μυθιστόρημα για την αθωότητα, την αγάπη, τον Άνθρωπο, τη Φύση, σε μια «άλλη Ελλάδα» των τελευταίων 250 χρόνων, μέσα από τους ανθρώπους ενός μικρού νησιού στην άκρη του χάρτη. Ήρωες του ’21, πειρατές, καπεταναίοι και βοσκοί σε μια οικογένεια, που γενιά με γενιά άλλαζε δραματικά, λες και κάποιος μ’ ένα μαγικό ραβδί έπαιζε παιχνίδια με τα πρόσωπα και την Ιστορία.
Κι ένα παιδί που μεγάλωσε σαν ρίφι.
Όσο για το τι σημαίνει η λέξη «ρίφι» στα Πετρονησιώτικα, θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο…

Ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κάσο και από τα 16 του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Ως δημοσιογράφος εργάστηκε για σχεδόν 30χρόνια στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σε διάφορες επιτελικές θέσεις, κάνοντας παράλληλα εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Σήμερα αρθρογραφεί στο «Ποντίκι».
Ως συγγραφέας έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων, ένα βιβλίο για παιδιά και πολλά θεατρικά έργα, ενώ έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί πάνω από 100 συλλεκτικές εκδόσεις.
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Καλλιτεχνικών Θεμάτων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και αν. μέλος του ΔΣ του ιδρύματος Σχολείον της Ειρήνης Παπά.