Ν. Σαντορινιός: Το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ στο Νότιο Αιγαίο κατάφερε να στηρίξει μόνο 1 στις 3 επιχειρήσεις

Ν. Σαντορινιός: Το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ στο Νότιο Αιγαίο κατάφερε να στηρίξει μόνο 1 στις 3 επιχειρήσεις

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ στο Νότιο Αιγαίο κατάφερε να στηρίξει μόνο 1 στις 3 επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»  

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια για το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» τοποθετήθηκε ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε τα αδιέξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά των εποχικών, και σημείωσε πως τα στοιχεία του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ, όπως και των άλλων περιφερειακών προγραμμάτων,  αποδεικνύουν ότι η αγορά δεν στηρίχθηκε ουσιαστικά από την Κυβέρνηση. Τέλος, επισήμανε πως παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε στο νομοσχέδιο σε σχέση με ό,τι πρότειναν οι φορείς της ναυτιλίας και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων. 

https://www.youtube.com/watch?v=DJFUz23-WJE&feature=youtu.be

  • Τα Περιφερειακά Προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως το ΝΗΣΙδΑ, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα

«Αυτές τις μέρες δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα περιφερειακά προγράμματα, όπως το ΝΗΣΙδΑ στο Νότιο Αιγαίο. Από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι μόνο 1 στις 3 επιλέξιμες επιχειρήσεις των νησιών εντάχθηκαν. Είναι προφανές λοιπόν, ότι ακόμη και αυτά τα προγράμματα στήριξης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, στα οποία πολλοί επιχειρηματίες εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για επιβίωση, αποδείχθηκαν φενάκη». 

«Εμείς σας προτείνουμε, έστω και τώρα, να στρέψετε την προσοχή σας στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να ενισχύσετε αυτά τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ (όπως το ΝΗΣΙδΑ στο Νότιο Αιγαίου) με επιπλέον πόρους, προκειμένου να ενταχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις». 

  • Σε κίνδυνο οι εποχικές επιχειρήσεις των νησιών 

«Μετά την παρουσίαση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την Οικονομική επανεκκίνηση της χώρας, η ΝΔ αντιμετωπίζει με υποτιμητικό τρόπο τη συνεκτική πρόταση που καταθέσαμε για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Προφανώς η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ιδιαίτερα οι εποχικές, στις τουριστικές περιοχές, βρίσκονται πια στο φάσμα της χρεωκοπίας και σε άμεσο κίνδυνο. Δεν μπορεί να αντιληφθεί το αίτημα για διαγραφή των χρεών του τελευταίου χρόνου, είναι πανευρωπαϊκό. Η Κυβέρνηση κάνει πως δεν