Ν. Σαντορινιός: Οι νησιώτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα

Ν. Σαντορινιός: Οι νησιώτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης σφυρίζει αδιάφορα

 

Σημεία από την συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο ΟΠΕΝ και στους δημοσιογράφους Προκόπη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη.

https://www.youtube.com/watch?v=wjH40EnR3yA

  • 1 στους δύο Έλληνες πολίτες δεν θα πάνε διακοπές λόγω αυξημένου κόστους κυρίως στα ακτοπλοϊκά

«Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά 40% δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά ενώ όσοι καταφέρουν να πάνε διακοπές το κάνουν με πολύ μειωμένο προϋπολογισμό, λόγω ακριβώς αυτού του κόστους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα. Από τον Μάρτιο, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν στείλει συγκεκριμένες προτάσεις και η Κυβέρνηση επιλέγει να μην συζητήσει καν μαζί τους».

  • Πώς ακριβώς στηρίζει τη νησιωτική Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης, όταν ιδιοκτήτης καφέ στο Καστελλόριζο δεν ξέρει πώς θα πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος 7.000 ευρώ;

«Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στο Καστελλόριζο όπου συνομίλησα με κατοίκους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Ιδιοκτήτης ενός μικρού καφέ μου έλεγε ότι ο λογαριασμός ρεύματος του ήρθε 7 χιλιάδες ευρώ!

Ήταν σε απόγνωση αφού δεν ξέρει πώς θα τον πληρώσει ή πώς θα πληρώσει τα μεταφορικά που έχουν αυξηθεί.

Έχουμε αρνητικές πρωτιές με τον ενεργειακό πληθωρισμό στη χώρα μας να έχει φτάσει σήμερα στο 61% με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανέρχεται στο 39%.

Ο πληθωρισμός στα προϊόντα έχει  φτάσει στο 12% όταν στο μέσο όρο της ευρωζώνης είναι 8,5%. Παράλληλα, είμαστε η 6η ακριβότερη χώρα στον κόσμο στα καύσιμα».

«Εδώ και ένα χρόνο έχουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημάνει το πρόβλημα της αύξησης του κόστους ενέργειας που ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να δεσμεύσει τη χώρα μας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, με το φιάσκο της απολιγνιτοποίησης που πλέον προσπαθούν να το πάρουν πίσω γιατί έχουν καταλάβει το λάθος τους.

Δεν παίρνει μέτρα για να υπάρξει πλαφόν κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή παραγωγής ενέργειας  και, στην ουσία, δεν αγγίζει τα ολιγοπώλια και χρηματοδοτεί την αισχροκέρδεια όσων κέρδιζαν πέρσι 3 – 5% και φέτος έχουν φτάσει να κερδίζουν μέχρι και 100%».

Αθήνα, 08/07/2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ