Κάρπαθος. Σε αγώνα δρόμου ξενοδόχοι και Δήμος για να βρεθούν covid-δωμάτια

Κάρπαθος. Σε αγώνα δρόμου ξενοδόχοι και Δήμος για να βρεθούν covid-δωμάτια

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Αν και στο τέλος αυτού του μήνα, με τα τσάρτερ που φθάνουν από Ολλανδία, ανοίγει και επίσημα η σεζόν της Καρπάθου ωστόσο μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν βρεθεί τα δωμάτια που θα δεσμευθούν από το υπ. Τουρισμού και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τη φιλοξενία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19 καθώς και των στενών επαφών τους.

Το θέμα όπως μας περιγράφει ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Καρπάθου, κ. Ηλίας Αλεξίου, χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρό και είναι σύνθετο. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να βγάλουμε άκριτα συμπεράσματα.

«Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία θα πρέπει να δεσμεύσουμε κάποια δωμάτια (μέχρι 25 σε απόλυτο αριθμό) για όλο το καλοκαίρι. Όμως φανταστείτε ότι οι περισσότεροι ξενοδόχοι του νησιού δουλεύουν με πράκτορες οι οποίοι δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Αν και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κρατήσεις εμείς είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε τους συνεργάτες μας. Κι αυτό είναι μονάχα ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι. Να σημειώσουμε ότι για αυτό το θέμα ακούγονται πολλά ωστόσο εμείς πρέπει να έχουμε οδηγό τη σύμβαση του υπουργείου».

Μάλιστα ο κ. Αλεξίου διατηρεί ξενοδοχείο 25 δωματίων και έβλεπε με θετικό μάτι την υπόθεση, όμως οι συνεργάτες του κάνουν τον δικό τους προγραμματισμό που είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει.

Kαι το περσινό καλοκαίρι  (2020) υπήρξε παρόμοιο θέμα, όμως ο Δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος, ήταν εκείνος που έβαλε πλάτη, διαθέτοντας 5 δωμάτια από το δικό του ξενοδοχείο κι έτσι η σεζόν δεν αντιμετώπισε πρόβλημα. Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμη δεν έχει αποζημιωθεί!

Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου 2021:

«τα τουριστικά καταλύματα, (ξενοδοχεία και ΕΕΔΔ) πρέπει να ανήκουν σε κατηγορία κατάταξης τουλάχιστον 2 αστέρων ή 2 κλειδιών. Τα εν λόγω καταλύματα θα πρέπει να λειτουργούν πληρώντας όλες τις νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις, σύμφωνα με την κείμενη τουριστική και υγειονομική νομοθεσία (ΕΣΛ ή γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας κ.υ.ε. ή γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας αυτών).»

Ανάμεσα στις απαιτήσεις σημειώνεται:

  1. Η παροχή γευμάτων είναι υποχρεωτική.
  2. Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται ρητά η λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών εντός των επιλεγέντων τουριστικών καταλυμάτων.

Οι μισθώσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως 31 Οκτωβρίου 2021. Ενώ οι ξενοδόχοι είχαν πρώτη προθεσμία έως τις 6 Μαΐου να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Το κόστος αποζημίωσεις υπολογίζεται στα 15 ευρώ όσο το δωμάτιο παραμένει κλειστό ενώ τις ημέρες που φιλοξενεί άτομα προσαυξάνεται κατά 45 ευρώ.

Αν και αρχικά υπήρξαν κάποιοι ιδιοκτήτες που έδειξαν ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα στο θέμα δεν έχει βρεθεί λύση έτσι τόσο ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Καρπάθου, αλλά και η επιτροπή Τουρισμού του Δήμου καταβάλουν προσπάθειες για να βρεθεί ιδιοκτήτης που θα δώσει δωμάτια ώστε να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα τις τελευταίας στιγμής.

Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Καρπάθου, σε θέματα τουρισμού, κ. Αντρέας Τσαγκάρης,  ο οποίος από σήμερα συμμετέχει στην αναζήτηση, μας εξήγησε ότι: «για το καλό της Καρπάθου η υπόθεση αυτή πρέπει άμεσα να κλείσει. Εμείς από την πλευρά μας, ως επιτροπή τουρισμού βοηθάμε όπως μπορούμε, ο Δήμαρχος γνωρίζει καλά το ζήτημα, όπως και η Πολιτική Προστασία. Επίσης ειδοποιήσαμε και την Έπαρχο, την κα Νικολαϊδου, όλοι μαζί πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κι αυτόν το σκόπελο».

 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη  σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την οποία τα τουριστικά καταλύματα που θα επιλεγούν δεσμεύονται αποκλειστικά για τη φιλοξενία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 και των στενών επαφών τους.