Ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων θα τιμήσει τον ΜΑΝΩΛΗ ΠΙΚΟΥΛΗ και τον ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΛΚΙΑ!

Ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων θα τιμήσει τον ΜΑΝΩΛΗ ΠΙΚΟΥΛΗ και τον ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΛΚΙΑ!

Ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Καραϊτιανός και το Δ.Σ., αποφάσισαν να τιμήσουν δυο σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας, γεννήματα της Καρπάθου! Πρόκειται για τον καλλιτέχνη σκηνογράφο με σπουδαίο και διαρκές αποτύπωμα, κ. Αντώνη Χαλκιά, με καταγωγή από την Όλυμπο και τον καθηγητή χειρουργικής με έμφαση στην ιατρική καταστροφών κ. Μανώλη Πικουλή από το Όθος. 

Η εξαιρετική επαγγελματική πορεία αλλά το ξεχωριστό ήθος και η μετριοφροσύνη, που χαρακτηρίζει και τους δυο γνωστούς Καρπάθιους, οδήγησε τον ΣΑΚ να τους τιμήσει την προσεχή Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο πλοίο Blue Star Διαγόρας, πύλη Ε1,ώρα 11:00-14:30.

 Ο Αντώνης Χαλκιάς κατάγεται από την Όλυμπο της Καρπάθου, γράφει ιστορία με τις δημιουργίες του και με κάθε ευκαιρία δε διστάζει να δείξει την αγάπη για το νησί του.

Σπούδασε σκηνογραφία, με δάσκαλο τον Τάσο Ζωγράφο και τον Πέτρο Καπουράλη.

Έχει σκηνογραφήσει περισσότερα από 100 θεατρικά έργα, μουσικά προγράμματα και όπερες. Στον Κινηματογράφο έχει τιμηθεί με βραβείο σκηνογραφίας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία ‘Καραβάν Σεράι’ του Τάσου Ψαρρά και έχει σκηνογραφήσει μεταξύ άλλων, τις ταινίες: ‘Το κλάμα βγήκε απ’ το Παράδεισο’ Μ.Ρέππα – Θ.Παπαθανασίου, ‘Συμφωνία χαρακτήρων’ Λουκίας Ρικάκη, ‘Οι Μαγεμένοι’ Γιώργου Καρυπίδη, ‘Βαρέα Ανθυγιεινά’ Αντώνη Παπαδόπουλου, ‘Ο Ψύλλος’ Δημήτρη Σπύρου, ‘Η χορωδία του Χαρίτωνα’ Γρηγόρη Καραντινάκη, ‘Ρέκβιεμ του Μότσαρτ – Νύχτα και φως’ Joao Correa, ‘Ουζερί Τσιτσάνης’ Μανούσου Μανουσάκη κ.α.

Το πλαίσιο της σκηνής δεν έχει όρια για την σκηνογραφία.

Έχει σχεδιάσει πολλές τηλεοπτικές σειρές μεταξύ αυτών το 1981 στην ΕΡΤ το ‘Γιάννης και Μαρία’, την τελευταία μεγάλη παραγωγή του MEGA ‘Το Νησί’ το 2010 και φέτος την καθημερινή σειρά του Αντ1 ‘Άγριες μέλισσες’ κ.α.

Είχε την τεχνική επιμέλεια της τελετής του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη ‘millennium 2000’.

Απ’ το 1998 υπηρέτησε την Εθνική Λυρική Σκηνή ως Τεχνικός Διευθυντής και παραιτήθηκε το καλοκαίρι του 2006 διαφωνώντας και καταγγέλλοντας την Διοίκηση για τις ‘αρχιτεκτονικές’ παραβάσεις-παρανομίες, στο θέατρο Ολύμπια.

Μελέτησε αρχιτεκτονικά 7 κεντρικές μουσικές σκηνές της Αθήνας και είναι εθελοντής μελετητής της ανακατασκευής του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου και του Θεάτρου Μίκη Θεοδωράκη των Χανίων.

Έχει εικονογραφήσει το Ιστορικό μυθιστόρημα ‘Ιμαρέτ’ του Γιάννη Καλπούζου.

Διδάσκει σκηνογραφία σε δραματικές σχολές.

Αγωνίζεται για την διατήρηση της αρχιτεκτονικής και της άυλης κληρονομιά του τόπου του!

Ο  κ. Εμμανουήλ Πικουλής έχει καταγωγή από το Όθος της Καρπάθου. Είναι καθηγητής Χειρουργικής, κοσμήτορας σχολής επιστημών υγείας Ιατρική Σχολή, Διευθυντής Γ’ Παν/κής Χειρουργικής Κλινικής, ΠΓΝ «Αττικόν», Διευθυντής Τομέα Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή, EKΠΑ.

Ο Δρ Πικουλής έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία τα τελευταία 20 χρόνια  σε θέματα ιατρικής των καταστροφών  και διαχείρισης κρίσεων υγείας, τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και πρακτικό επίπεδο και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης  κατέχοντας αντίστοιχες θέσεις στις ΗΠΑ ( Adj. Professor of Surgery, USUHS Bethesda, MD, USA) και στην Ελβετία (Adj. Professor in Humanitarian and Catastrophe Emergency Medicine, University of Bern, Switzerland). Στην Ελλάδα είναι Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενός πρωτοποριακού μεταπτυχιακού προγράμματος, το οποίο προάγει τη βιωματική εκπαίδευση και τη διεπιστημονικότητα στην υγειονομική διαχείριση κρίσεων και καταστροφών.

11.1.2024

Καρπαθιακά Νέα