Ο Νικόλας Παραγιός εκπαιδεύτηκε στα μικτά για βάθη μέχρι τα 60 μέτρα!

Ο Νικόλας Παραγιός εκπαιδεύτηκε στα μικτά για βάθη  μέχρι τα 60 μέτρα!

 Η προσωπική εμπειρία του Καρπάθιου δύτη και οι προοπτικές για το νησί μας 

Γητευτες του γαλάζιου!!!!!! Tec diving Trimix -60m

Η τεχνική κατάδυση είναι ένα ιδιαίτερο στιλ κατάδυσης με αυξημένες απαιτήσεις εκπαίδευσης εξοπλισμού και φυσικής κατάστασης. Ο τεχνικός δύτης είναι υποχρεωμένος να φέρει μαζί του ένα αυξημένο σύνολο εξοπλισμού προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του βυθού.

Διπλές μπουκάλες στην πλάτη προκειμένου το αέριο να είναι επαρκές. Διπλούς ανεξάρτητους ρυθμιστές αναπνοής προκειμένου να έχει δεύτερη εναλλακτική σε περίπτωση βλάβης. Διπλές μπουκάλες αερίου αποσυμπίεσης προκειμένου να είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις στάσεις αποσυμπίεσης είτε και με τις δύο μπουκάλες είτε με την μια αν προκύψει αστοχία στην μια εκ των δύο.

Ο τεχνικός δύτης είναι υποχρεωμένος να προγραμματίσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια της βουτιάς βγάζοντας εκτός από το κύριο πλάνο κατάδυσης τουλάχιστον δύο εναλλακτικά στα οποία να προβλέπεται η τυχόν αστοχία υλικού και η παραβίαση του αρχικού πλάνου. Ο τεχνικός δύτης έχει άρτια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. Γνωρίζει πολύ καλά του κινδύνους και πως προκύπτουν. Γνωρίζει άριστα τη σημαίνει νόσος των δυτών μέθη βυθού και τοξικότητα οξυγόνου. Είναι τόσο καλά εκπαιδευμενος που ο προγραμματισμός της κατάδυσης η προετοιμασία και η τεχνική τους κατάρτιση θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί κάθε πρόβλημα.

Ο τεχνικός δύτης είναι μαέστρος στην οργάνωση και πολύ σχολαστικος στον έλεγχο του εξοπλισμού του. Κυριολεκτικά με κλειστά τα μάτια και κάτω από στρες μπορεί να χειριστεί τον εξοπλισμό του και να λύσει προβλήματα. Ο τεχνικός δύτης πάντα θα τσεκάρει μόνος τα αέρια του χωρίς να εμπιστεύεται την ζωή του σε κανένα. Η τεχνική κατάδυση όπως και τα άλλα στιλ κατάδυσης γίνονται με ζευγάρι φτάνεις όμως σε τέτοιο γνωστικό και τεχνικό υπόβαθρο που μπορείς να ανταπεξέλθεις ακόμα και μόνος αν αυτό απαιτηθεί.

Η τεχνική κατάδυση γίνεται με εισπνεόμενα αέρια και συνδυασμούς αυτών (trimix)τα οποία μας επιτρέπουν να πάμε βαθύτερα χωρίς να κινδυνεύουμε από την τοξικότητα του οξυγόνου έχοντας το μυαλό μας όσο το δυνατό ποιο καθαρό απο την επηρια της μέθης που προκαλεί το άζωτο(χρήση ηλίου σε συγκεκριμένη ποσοστοση επι του συνολικού μίγματος).

Τα υπέρ οξυγονομενα αέρια (άνω του 21% οξυγόνου μας επιτρέπουν να μειώσουμε τους χρόνους αποσυμπίεσης κατά την διάρκεια των στάσεων) Δεν έχω πρόθεση να σας κουράσω ούτε να σας εκπαιδευσω στην τεχνική κατάδυση. Θελω μόνο να σας δώσω μια μικρή αίσθηση του συγκεκριμένου είδους κατάδυσης και να το συσχετίσω με το νησί μας.

Η Κάρπαθος έχει απίστευτη υποβρύχια ομορφιά βαθιά φαράγγια σπήλαια και φυσικά ναυάγια. Το νησί μας μπορεί να γίνει ένας τέλειος προορισμός τέτοιων εξειδικευμένων δυτών όλες τις εποχές του χρόνου. Ειδου λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για προβολή και ανάπτυξη του νησιού μας. Ευχαριστώ τον κύριο Γιαννουλακη Νικόλαο και το chania diving center για την άρτια εκπαίδευση SSI TRIMIX -60M COURSE που μου παρειχε και ευελπιστώ πως από εφέτος θα μπορέσουμε στο νησί μας να παρέχουμε τέτοιες καταδύσεις.

9.4.2023

Καρπαθιακά Νέα