Τα κατάφερε ο Μανώλης Τσαγκάρης! Επαναλειτουργεί το ιστορικό καφενείο "Τερψιθέα" στο Απέρι Καρπάθου!

Τα κατάφερε ο Μανώλης Τσαγκάρης! Επαναλειτουργεί το ιστορικό καφενείο "Τερψιθέα" στο Απέρι Καρπάθου!

‘Επιασε τόπο η υπόσχεση που έδωσε ο συμπατριώτης μας, Μανώλης Τσαγκάρης! Το ιστορικό καφενείο “Τερψιθέα”, όπως ο ίδιος ανακοινώνει, θα επαναλειτουργήσει από τις αρχές της επόμενης χρονιάς!

Ο κ. Τσαγκάρης αναφέρει σε ανάρτηση του:

“Αγαπητοί μας συγχωριανοί,

Με ιδιαίτερη χαρά θέλω να σας ενημερώσω ότι το Καφενείο «Τερψιθέα» θα επαναλειτουργήσει από τις αρχές του νέου έτους (2024) και θα αποκτήσει το χωριό μας ένα ακόμη στέκι. Έυχομαι να συμβεί το ίδιο και με τα άλλα ιστορικά μας καφενεία.”

 

Το θέμα του κλειστού καφενείου ήρθε στην επικαιρότητα το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν εκεί πραγματοποιήθηκε ένα πολύ δυνατό καθιστό γλέντι ανήμερα της Παναγίας. Τότε ο κ. Τσαγκάρης υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί τρόπος και το καφενείο θα επαναλειτουργούσε.

Το οίκημα αυτό θα είναι ανοιχτό σε αντίστοιχες περιστάσεις δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νεότερους αλλά και σε εκείνους, τους τυχερούς, που έχουν βιωματική εμπειρία, να ξα-ζήσουν μοναδικές στιγμές μέσα σε έναν χώρο που εξακολουθεί να αναπνέει, έχει ψυχή και βαθιά ιστορία! Αποδεικνύοντας έτσι ότι στην Κάρπαθο αρκεί μια σπίθα, το άκουσμα μιας λύρας, για να πάρουν φωτιά τα συναισθήματα και να γεννηθεί ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το ιστορικό καφενείο «Η Τερψιθέα» βρίσκεται στο Απέρι της Καρπάθου , στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της  Κοίμησης της Θεοτόκου, το «Χρύσειο Μέγαρο», και το σχολικό συγκρότημα. Το αρχικό κτήριο, επηρεασμένο από μικρασιάτικη αρχιτεκτονική, αποτελείται από κεραμοσκεπή, σκιαζόμενα μπαλκόνια, δικτυωτό κιγκλίδωμα, και χαρακτηριστικές λεπτές ξύλινες κολώνες. Το πάνω επίπεδο στέγαζε το καφενείο με ξύλινο πάτωμα, ενώ το κάτω επίπεδο την κατοικία του καταστηματάρχη. Απέναντι του βρισκόταν το καφενείο του Ματσάκη, και λίγο πιο κάτω ένα όμοιο καφενείο του Καφετζηδάκη, ο «Επίγειος Παράδεισος». Περισσότερες πληροφορίες για το καφενείο “Η Τερψιθέα” στη σελίδα kpedia.karpathos.net

φωτογραφίες Μαρία Σκούλλος Λαγωνικός, facebook

 

12.10.2023

Καρπαθιακά Νέα