Τελετή μνήμης για τον Πάτμιο Φιλικό Εμμ. Ξάνθο στην πλατεία Κολωνακίου

Τελετή μνήμης για τον Πάτμιο Φιλικό Εμμ. Ξάνθο στην πλατεία Κολωνακίου

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών Πειραιώς και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, συνδιοργάνωσαν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, στις 12.00 π.μ., ειδική τελετή για να τιμήσουν τη μνήμη του Δωδεκανήσιου Πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρίας Εμμανουήλ Ξάνθου μαζί με τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.

Όπως είναι γνωστό ο Εμμ. Ξάνθος γεννήθηκε στο νησί της Αποκάλυψης, στην Πάτμο το 1772 και πέθανε στην Αθήνα στις 28 Νοεμβρίου 1851. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο αιδεσιμολογιώτατος Ελευθέριος Χρυσοχόου, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και τη στέψη της προτομής με δάφνινο στεφάνια έκαναν ο Πρόεδρος του Ιπποκρατείου Ιδρύματος, πρώην Υπουργός, Αριστοτέλης Παυλίδης και ο Δήμαρχος Πάτμου Ελευθέριος Πέντες.

Τον πανηγυρικό εκφώνησε με εμπεριστατωμένο λόγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς. Στην τελετή μίλησε ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκ. Σωματείων Αθηνών Πειραιώς Γιάννης Φραγκούλης ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης και ο Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ιδρύματος Αριστοτέλης Παυλίδης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Βουλευτής Ιωάννης Παπάς, η Δημ. Σύμβουλος Αθηναίων με καταγωγή από την Πάτμο Μελίνα Δασκαλάκη.

Στην σεμνή τελετή παρέστησαν πολλοί Δωδεκανήσιοι μεταξύ αυτών η Έπαρχος Καρπάθου και Κάσου Καλλιόπη Νικολαϊδου, ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου “Κλεόβουλος Λίνδος” Φίλιππος Καλλούδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου Μήνας Αλ. Αλεξιάδης, ο Πρόεδρος Απανταχού  Καρπαθίων Επ. Καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός, ο πρ. Πρόεδρος ΠΟΡΟΚ Γιώργος Τσαμπανάκης.

Μάλιστα στο vimatisko.gr ο κ. Καλλούδης γράφει: “…Εμείς ξεχωρίσαμε την συγκινητική, εμπνευσμένη και εμπεριστατωμένη ομιλία του τ. Υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη που έχει και το χάρισμα του λόγου. Αναφέρθηκε στο έργο, στις πράξεις, στα ανδραγαθηματα του Ξάνθου μα και για την αγάπη του για την Ελλάδα. Τόνισε δε την υπερηφάνια  του  Πατμιου-Δωδεκανησιου ηγέτη που ξεκίνησε από την Οδησσό και μεγαλούργησε ως επαναστάτης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας”.

Να αναφέρουμε ότι στο πρόγραμμα ξεχώρισε η συγκινητική στιγμή όπου όλοι μαζί τραγούδησαν τον Εθνικό μας ύμνο.

φωτογραφίες  Ιωάννης Παπάς

 

 

πηγή: Καρπαθιακά Νέα