Ο κεντρικός δρόμος στα Πηγάδια και η εκκένωση των χωριών, σε περίπτωση φωτιάς τα θέματα στο χθεσινό ΤΕΣΟΠΠ

Ο κεντρικός δρόμος στα Πηγάδια και η εκκένωση των χωριών, σε περίπτωση φωτιάς τα θέματα στο χθεσινό ΤΕΣΟΠΠ

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες συνεδρίασε χθες, 5 Μαίου, το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καρπάθου (ΤΕΣΟΠΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα 10 μέλη ενώ απουσίασε ο  εκπρόσωπος  από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου της Καρπάθου.

Δυο ήταν τα κυρίως θέματα τα οποία συζητήθηκαν. Το πρώτο, ήταν στην ημερήσια διάταξη, αφορούσε την αντιπυρική περίοδο, είχε να κάνει με το σχέδιο εκκένωσης των χωριών και των περιοχών της Καρπάθου σε περίπτωση φωτιάς. Την πρόταση-σχέδιο σύνταξε ο εργαζόμενος στον Δήμο κ. Γιάννης Λαχανάς. Ο εισηγητής παρουσίασε και φωτογραφίες ώστε να γίνει κατανοητή η δράση. Μάλιστα το νέο ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο καταγράφουμε,  εκτός Πυροσβεστικής και Αστυνομίας πρέπει να σχηματιστεί ομάδα από εργαζόμενους του Δήμου ώστε να συνδράμει στις δυνάμεις.

Ειδικότερα για τον Μερτώνα, την Κυρά Παναγιά και την Αχάτα, έπειτα πρόταση του διοικητή της Πυροσβεστικής, σε αυτά τα τρία σημεία, αν χρειαστεί, θα υπάρξει εκκένωση από την πλευρά της θάλασσας.

 Τα Πηγάδια χωρίστηκαν σε 4 περιοχές οι οποίες έχουν κοντά τους βλάστηση. Για όλους τους οικισμούς επιλέχθηκαν σημεία προσωρινής συγκέντρωσης τα οποία είναι μακριά από δάση, κοντά σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, για την απομάκρυνση του πληθυσμού.

Εκτός ημερησίας διάταξης, συζητήθηκε ένα  από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετώπισε το προηγούμενο καλοκαίρι η Πυροσβεστική. Πρόκειται για τον κεντρικό δρόμο των Πηγαδίων ο οποίος συχνά ήταν απροσπέλαστος για τα μεγάλα οχήματα. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, δεξιά και αριστερά του δρόμου, αποτελούσαν μόνιμο πρόβλημα. Με πρόταση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας συζητήθηκε να βρεθεί λύση ώστε να επιτρέπεται το πάρκινγκ μόνο από τη μια πλευρά του δρόμου και να υπάρχει ελεύθερος χώρος για την κυκλοφορία. Και όπως μάθαμε ο Δήμαρχος κ. Νισύριος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ένα ακόμη θέμα είναι η πρόταση για να τοποθετηθούν μπάρες στα σημεία και οι πεζόδρομοι να κλείνουν.

Εκτός από τον κ. Νισύριο, ο οποίος και προεδρεύει του οργάνου, συμμετέχουν οι κ.κ., Γ. Δήμαρχος (αντιδήμαρχος – αναπληρωτής ΤΕΣΟΠΠ), Μανώλης Βασιλαράκης (αντιδήμαρχος), Νικόλαος Νταής (αντιδήμαρχος Β. Καρπάθου) και από πλευράς δήμου ο προϊστάμενος αυτοτελούς τμήματος τοπικής οικονομικής ανάπτυξης κ. Λαχανάς.

Επίσης και οι διοικητές Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Στρατού, Λιμενικού,της  Αεροπορικής μονάδας, ο διοικητής του Νοσοκομείου και ο προϊστάμενος της δασικής υπηρεσίας.

Συνολικά το ΤΕΣΟΠΠ αποτελείται από 11 μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου του νησιού.

Καρπαθιακά Νέα