Φωτεινεύη Φράγκου: Θλίψη και ντροπή στις Μενετές με το διαγωνισμό μαγκιάς στην Ανάσταση

Φωτεινεύη Φράγκου: Θλίψη και ντροπή στις Μενετές με το διαγωνισμό μαγκιάς στην Ανάσταση

Το μόνο που μπορώ να νιώσω είναι λύπη και ντροπή για την βεβήλωση και καταστροφή ενός ιερού για κάποιους μέρους, από κάποιους που μπερδεύουν την Ανάσταση με διαγωνισμό μαγκιάς και δεν δίνουν σημασία στα θέλω όσων παρίστανται στην εκκλησία για να ζήσουν την πραγματική Ανάσταση.

γράφει η Φωτεινεύη Φράγκου

Η Ανάσταση δεν είναι διαγωνισμός δύναμης, ούτε εντυπώσεων και μπορεί το “έθιμο” αυτό να εντυπωσιάζει κάποιους που αδιαφορούν για τις επιπτώσεις του αλλά κάποιους τους στεναχωρεί που δεν μπορούν να γιορτάσουν όπως σε άλλα χωριά, σαν άνθρωποι, χωρίς να αγχόνονται αν θα τραυματιστούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους. Δυστυχώς το μέτρο έχει χαθεί και καθένας συμπεριφέρεται σε έναν τέτοιο χώρο με τρόπο που δεν θα τολμούσε να συμπεριφερθεί ούτε στο ίδιο του το σπίτι. Με λύπη συμπεραίνω πως κάποια απαρχαιομένα μυαλά επιβάλουν τα θέλω τους και δεν αφήνουν ένα χωριό που όλοι αγαπάμε αν πάει μπροστά.

Από την περσινή χρονιά ο  εφημέριος της εκκλησίας, πατήρ Μιχαήλ Φράγκος, πρότεινε συμβιβασμό. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε να ρίχνουν φωτοβολίδες πίσω από το καμπαναριό πάνω από τα μαγειρεία διότι πρώτον το μέγαρο έχει υποστεί μεγάλες φθορές από αυτό το ας το πούμε «έθιμο» και επίσης ήθελε να βγει στην αυλή να κάνει Ανάσταση όπως γίνεται σε αλλά χωριά και κάποιοι ψύχραιμοι που βρέθηκαν σε αυτή τη συνέλευση δέχθηκαν αλλά υπήρχαν κάποιοι άλλοι του έλεγαν ότι «δεν το δέχονται και άμα βγει έξω από την εκκλησιά θα του πετάνε πάνω του». Όπως και έκαναν πέρσι γιατί ήμουνα μπροστά όταν πήγε να βγει έξω στην ανάσταση.

Το μέγαρο γενικά από τις εκρήξεις μικρές η μεγάλες βάζει νερά και χρειάζεται μονώσεις κάθε χρόνο γιατί καταστρέφονται οι παλιές με αποτέλεσμα να βάζει νερά και πριν μερικά χρονιά έπεσε κομμάτι της οροφής όπως ίσως γνωρίζεται πάνω σε έναν κύριο και το παιδί του.

Η απάντηση αυτών που θέλουν να διατηρηθεί το έθιμο όπως είναι οποίον και να ρωτήσετε είναι «αν πέσει το μέγαρο να φτιάξουμε άλλο καλύτερο».

Και όταν τους ρωτάτε που θα βρεθούν τα χρήματα απαντάνε θα γίνουν δωρεές και θα τα πληρώσει το κράτος και οικόπεδα υπάρχουν, Αερολογίες δηλαδή. Και δεν αναλαμβάνουν κομμάτι της ευθύνης ούτε είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τις ζημίες.

Όπως επίσης όταν τους ρώτησα αν ξανατραυματιστεί κάποιος, όπως πιο παλιά τι θα κάνουν, απαντάνε όλοι να μην περνάνε από την αυλή εκείνη την ώρα

Δηλαδή για να ικανοποιήσουν τα θέλω τους αναγκάζουν ανθρώπους να μένουν μέσα στην εκκλησιά ή να μην έρχονται καθόλου.

17.4.2023

Καρπαθιακά Νέα

17.4.2023

Καρπαθιακά Νέα