Στη μνήμη Χατζή και Ηρώς Χατζηγεωργίου, δόθηκε ο χώρος στον ΓΑΣ Μενετών

Στη μνήμη Χατζή και Ηρώς Χατζηγεωργίου, δόθηκε ο χώρος στον ΓΑΣ Μενετών

Το κατάστημα της Ηρώς (οίκημα) παραχωρήθηκε στον Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο Μενετών από τον εγγονό Γεώργιο Η. Χατζηγεωργίου στη μνήμη του παππού του Χατζή και της γιαγιά του Ήρως. Ευαίσθητος πατριώτης ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, τιμώντας τους πρόγονους του και έχοντας άδολη αγάπη για το νησί του, έχει σκέψη και επιθυμεί να δώσει και τους δυο επάνω ορόφους για τη δημιουργία Μουσείου για την 5η Οκτωβρίου 1944!

Η Ηρώ Χατζηγεωργίου στο κέντρο της φωτογραφίας με τα γυαλιά

Τίποτα δεν έγινε για εμένα αναφέρει βαθιά συγκινημένος στα Καρπαθιακά Νέα ο δωρητής Γιώργος Χατζηγεωργίου. «Ο Χατζής και η Ηρώ ήταν σημαντικοί Μενετιάτες, άξιοι Καρπάθιοι. Όταν πέθανε ο πατέρας μου, ο Ηλίας Χατζηγεωργίου,  κληρονόμησα το κτήριο και το βρήκα σε τραγική κατάσταση, σχεδόν ερείπιο ήταν το ισόγειο.

Εγώ βρίσκομαι στο εξωτερικό και θα βρίσκομαι για πολύ καιρό. Θεώρησα λοιπόν ότι θα ήταν καταλληλότερο το ισόγειο να παραχωρηθεί σε κάποιον τοπικό σύλλογο και η αλήθεια είναι ότι έγιναν προσπάθειες με τον εξωραϊστικό να παραχωρηθεί για να γίνει βιβλιοθήκη – internet χώρος στη μνήμη του Χατζή και της Ηρώς. Δεν καρποφόρησαν όμως οι συζητήσεις.

 Πριν τα Χριστούγεννα με πλησίασε ο Αθλητικός Σύλλογος και μου το ζήτησε για να γίνει γραφείο – μουσείο του συλλόγου. Θεωρώ ότι αυτός ο συνδυασμός, να παραχωρηθεί για κάποιο κοινό σκοπό και με τον τρόπο αυτό να διατηρηθεί η μνήμη τους στο χωριό».

Γιώργος Χατζηγεωργίου: Στη μέση στρατιώτης ο πατέρας μου (Ηλίας), αριστερά η Ηρώ, Μήνα Ρουμελιώτη, και ο πατέρας της, δεξιά ο παππούς μου ο Χατζής και ο Γιάννης Θεοδώρου Παιδίατρος (νονός μου)

Ο παππούς του Γιώργου Χατζηγεωργίου, Χατζής Χατζηγεωργίου, ήταν από τους πρωτεργάτες στη μετανάστευση στον Καναδά. Με δικές του ενέργειες αρκετοί έφυγαν από την Κάρπαθο και βρήκαν δουλειά στον Καναδά. Μάλιστα ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της ιστορίας του Χατζή Χατζηγεωργίου είναι η επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό του Καναδά, με την οποία ζητούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος και οι Καρπάθιοι να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά και μια καλύτερη τύχη.

Η Ηρώ Χατζηγεωργίου δραστήρια και με το εμπόριο στο αίμα της, μετακόμισε στα Πηγάδια και άνοιξε το πρώτο και μεγαλύτερο κατάστημα γενικού λιανεμπορίου στο σημερινό χώρο της Εθνικής Τράπεζας στα «Η γιαγιά μου ήταν άνθρωπος που έδινε και την καρδιά της σε όλους».

Ηρώ Χατζηγεωργίου

«Ο Χατζής Χατζηγεωργίου σε όλη τη ζωή του ήταν ένας ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΜΕΝΕΤΙΑΤΗΣ» Αφιέρωσε τη ζωή του να βοηθήσει τους Μενετιάτες να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Εστελνε ότι είχε και δεν είχε κάθε μήνα στη γυναίκα του αλλά και στους συγχωριανούς του ιδιαίτερα στις αδελφές του.

Στο καφενείο του Ηλία Λειβαδιώτη στης Μενετές υπάρχει κρεμασμένη ιδιαίτερη αναφορά στους τρεις pioneers που μεταναστευσαν στον Καναδά, πολλοί γνωρίζουν τον αγώνα αυτών των ανθρώπων. Όταν το υπόλοιπο του κτηρίου αδειάσει, διότι σήμερα ενοικιάζεται η μεζονέτα που στους δυο πάνω ορόφους, έχω σκοπό να επαναπροσεγγίσω τον Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού με σκοπό για να δημιουργηθεί ΜΟΥΣΕΙΟ της 5ης Οκτωβρίου 1944.

Νιώθω υπερήφανος και χαίρομαι που ο χώρος από όπου ξεκίνησαν όλα να συνεχίσει να λειτουργεί για τα κοινά του χωριού, των χωριανών και των απανταχού Μενετιατών ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΡΩΣ!”

 

Χατζής (καπέλο), Ηρώ (μαντίλι), ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ (μέση), Μίνα Ρουμελιώτη Χατζηγεωργίου μεταξύ Ηρώς και Χατζή. Μπροστά μπρστα ο πατερας μου φαντάρος, αγκαλιά με τον Γιάννη Θεοδώρου

 

Ηρώ και Ηλίας Χατζηγεωργίου

 

Ο Χατζής και η Ηρώ με τους ιούς Ηλία (αριστερα του Χατζή) και βασίλη (δεξιά της Ηρώς)

 

Ηρώ τέρμα δεξιά στέκεται πίσω από τον πατέρα μου Ηλία, δίπλα στη μητέρα της, μπροστά αυτής ο θείος Αντώνης που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 12 ετών στον Καναδά. Δεξιά ο θείος μου Βασίλης Χατζηγεωργίου. Και τα τρία παιδιά της Ηρώς.

17.4.2023

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα