Τιμητική εκδήλωση για τον αιδεσ. Γεώργιο Οικονομίδη. Αφυπηρετήσαντα Ιερέα της ενορίας Μενετών Καρπάθου

Τιμητική εκδήλωση για τον αιδεσ. Γεώργιο Οικονομίδη. Αφυπηρετήσαντα Ιερέα της ενορίας Μενετών Καρπάθου

 

 

Σε μια σεμνή τελετή τα Εκκλησιαστικά συμβούλια Μενετών Καρπάθου (Ανδρών και Γυναικών) τίμησαν σήμερα, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, τον αφυπηρετήσαντα Ιερέα της ενορίας Μενετών, Αιδεσιμότατο πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Οικονομίδη.

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου και την παρακολούθησε πολύς κόσμος, οι προσκυνητές κατέβηκαν στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο όπου και ακολούθησε η τελετή.

 

Αρχικά σερβιρίστηκαν ο καθιερωμένος  καφές, το τσάι και τα γλυκά και στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση την οποία άνοιξε ο νέος Ιερέας των Μενετών, Αιδεσιμολογιώτατος Μιχαήλ Φράγκος.

Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο Ομότιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του πατρός Γεωργίου.

 

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο έργο αυτό, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και μάλιστα υπογράμμισε τη τιμητική αφιερωματική εκδήλωση που είχε γίνει στον π. Γεώργιο Οικονομίδη στα 30 χρόνια της ιερατείας του. Τότε τον τίμησαν οι δυο εκκλησιαστικές επιτροπές καθώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, το οποίο και του προσέφερε Δίπλωμα Περγαμηνής.

Ο κ. Αλεξιάδης στάθηκε σε ένα από τα ενδιαφέροντα και ίσως λιγότερο γνωστά στοιχεία από τη πορεία ζωής του π. Γεωργίου. Είναι ο ιερωμένος ο οποίος τέλεσε περίπου 200 Μυστήρια, γάμους και βαπτίσεις, αλλοδαπών, οι οποίοι ασπάστηκαν την Ορθοδοξία! Οι γάμοι και οι βαπτίσεις αυτές έγιναν στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, στην περιφέρεια Αμοοπής και στον Άγιο Γεώργιο Περάματος στο Λακκί. Ο ομιλητής ανέπτυξε συστηματικά όλο το έργο του πατρός Γεωργίου και στη συνέχεια χαιρέτισε τον νέο Ιερέα των Μενετών, τον Αιδεσιμολογιώτατο πατέρα Μιχαήλ Φράγκο. Η προσφώνηση του, όπως είναι γνωστό θα είναι Αιδεσιμολογιώτατος, διότι είναι πτυχιούχος Ανώτατης Σχολής. Ο π. Μιχαήλ είναι επίσης πτυχιούχος της βυζαντινής μουσικής.

 

Μάλιστα μια λεπτομέρεια, που αξίζει όμως να αναφέρουμε, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Μιχαήλ Φράγκος συχνά συναντούσε τον Μηνά Αλ. Αλεξιάδη στα κτήρια του πανεπιστημίου. Σε μια από αυτές τις συναντήσεις ο κ. Αλεξιάδης είχε προφητικά ζητήσει από τον Μιχαήλ Φράγκο να σκεφτεί την ενορία των Μενετών, αν και όταν για κάποιο λόγο, αφυπηρετούσε ο π. Γεώργιος Οικονομίδης, ως τόπο στον οποίο θα μπορούσε να υπηρετήσει τον Θεό και τότε εκείνος του χαμογέλασε.

 

Στο τέλος της ομιλίας του ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Μιχαήλ, εκ μέρους των Επιτροπών και της Εκκλησίας Μενετών, προσέφερε μια ωραιότατη εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, ως αναμνηστικό δώρο για την πολύχρονη υπηρεσία του πρωτοπρεσβυτέρου στην ενορία των Μενετών.

Συγκινημένος ο Αιδεσιμότατος  πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος απάντησε στις θερμές ομιλίες που έγιναν και ευχαρίστησε τους ομιλητές αλλά και το ακροατήριο, που είχε κατακλύσει το εκκλησιαστικό μέγαρο των Μενετών.

Μάλιστα ανέφερε ότι δεν αισθάνεται καμία κακία για κανέναν και μέσα στη καρδιά του έχει όλους τους χωριανούς του.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος κοινότητας Μενετών Μανώλης Μαγριπλής. Παρέστησαν επίσης η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Αττικής Ειρήνη Μαρή καθώς και οι Πρόεδροι τοπικών Σωματείων Μενετών.

Σε αναφορές των ομιλητών, σχετικές με το έργο του πατρός Γεωργίου, το ακροατήριο συχνά χειροκροτούσε επικροτώντας το έργο του Πρωτοπρεσβυτέρου.

Τα Καρπαθιακά Νέα χαιρετίζουν τον π. Γεώργιο Οικονομίδη και του εύχονται να είναι γερός, δυνατός και να ζήσει πολλά χρόνια με την οικογένεια του.

Ο νέος Ιερέας, π. Μιχαήλ, αναλαμβάνει σε μια δύσκολη εποχή να κρατήσει αναμμένο το φως της Ορθοδοξίας στις Μενετές. Του ευχόμαστε να έχει τον Θεό στο πλάι του και να πορεύεται πάντοτε με ειρήνη και ομόνοια ψυχής.

 

Πηγή www.karpathiakanea.gr