Αίτηση για κατ’ οίκον έκτιση ποινής υπέβαλε κατηγορούμενος στο τραπεζικό σκάνδαλο της Καρπάθου

Αίτηση για κατ’ οίκον έκτιση ποινής υπέβαλε κατηγορούμενος στο τραπεζικό σκάνδαλο της Καρπάθου
Ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου προσέφυγε με αίτηση για την έκτιση του υπολοίπου της ποινής που του επεβλήθη δυνάμει της από 27 Σεπτεμβρίου 2021 αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στην κατοικία του στην Κάρπαθο, αιτήθηκε ο πρώην συνέταιρος του πρώην τραπεζικού διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας του ακριτικού νησιού, που ενεπλάκη στο σκάνδαλο που συγκλόνισε τα Δωδεκάνησα.
Ο κατηγορούμενος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας εις βάρος του δημοσίου, ποσού που υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου έχει καταδικαστεί τελεσιδίκως σε ποινή κάθειρξης 10 ετών (ισόβια και 8 έτη του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως).
Ο πρώην τραπεζικός διευθυντής δεν κρατείται στις φυλακές και δεν προσέβαλε ακόμη την τελεσίδικη απόφαση με αίτηση αναίρεσης.
Στον πρώην συνέταιρό του, που έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης, είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Το Πενταμελές Εφετείο μείωσε την ποινή του κατά δύο έτη και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών.
Στην αίτησή του τονίζει ότι έχει συνολικά εκτίσει 137 ημέρες καθείρξεως και έχει συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας του.
Υποστηρίζει ότι η έκτιση της ποινής που του επεβλήθη σε κατάστημα κράτησης δεν δύναται να θεωρηθεί αναγκαία, καθώς σε καμία περίπτωση δε συντρέχει στο πρόσωπό του κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αφού ουδέποτε στο παρελθόν έχει καταδικασθεί για έτερο αδίκημα πέραν αυτού.
Προσκόμισε εξάλλου βεβαιώσεις εκπαιδευτικών για το ποιόν του χαρακτήρα του αλλά και του Μητροπολίτου πλέον Κώου-Νισύρου, Ναθαναήλ Διακοπαναγιώτη, ο οποίος βεβαιώνει ότι ως Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου-Κάσου επί 23 έτη, τον γνωρίζει ως εκπαιδευτικό, οικογενειάρχη και ως μέλος της μικρής κοινωνίας της Καρπάθου και η γνώμη του είναι άριστη, η συνεργασία τους δε ήταν άψογη στα θέματα παιδείας και πολιτισμού, αλλά και σε κάθε επικοινωνία τους.
Εξέθεσε εξάλλου ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαιτέρως βεβαρημένη.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, ο πρώην διευθυντής της τράπεζας έχοντας αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των πελατών της φέρεται να έπεισε 59 εξ’ αυτών να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε πράξεις Repos, ήτοι σε διάθεση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναφοράς, προκειμένου να επιτύχουν υψηλότερα επιτόκια έναντι της τοποθέτησής τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του πρωταγωνιστή του σκανδάλου, με πρόθεση απέσπασε τμηματικά από το ταμείο της τράπεζας χρηματικά ποσά από 59 πελάτες και συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης εξώνησης δικαιωμάτων επί τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή, παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας.
Τις συμβάσεις ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας. Τα ποσά των repos ύψους 5.775.080 ευρώ, ουδέποτε καταχώρησε μηχανογραφικά στα συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας με συνέπεια οι πράξεις να είναι καθ’ ολοκληρία ανυπόστατες αλλά τα παρακράτησε με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση χρησιμοποιώντας τα για προσωπικές του ανάγκες, στο πρόσωπό του δε συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, καθώς εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος και το αντικείμενό του είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Επιπλέον, κατηγορείται ότι μετέτρεψε ή μεταβίβασε περιουσία εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα με σκοπό την απόκρυψη ή την συγκάλυψη της παράνομης προέλευσής της, προκειμένου να αποφύγει τις έννομες συνέπειες των πράξεών του και δη διοχέτευσε τα ως άνω αναφερόμενα ποσά, συνολικού ύψους 5.775.080 ευρώ, που προήλθαν από την προπεριγραφόμενη εγκληματική δραστηριότητά του.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Κώστας Διακονής.